Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Anpassad undervisning på idrottspsykologikurs

På kursen Idrottspsykologi 2 lär sig studenterna bland annat om ledarskap för olika grupper och ledarskapets betydelse för gruppens sätt att arbeta. Louise Davis, en av lärarna på kursen, berättar hur de har anpassat undervisningen under COVID-19-pandemin.

Hur undervisar ni på kursen den här terminen, campus eller online?

Både och - några praktiska inslag görs på campus men annars sker undervisningen online med live- och/eller inspelade föreläsningar och workshops. Vi har varit tvungna att vara kreativa. Med ökade fysiska begränsningar och restriktioner i samhället ger de digitala lösningarna ändå möjlighet för individer att delta hemmavid på ett säkert sätt. Detta är viktigt både för mental och fysisk hälsa.

Hur examineras studenterna?

De måste kunna uppvisa vissa förmågor som träningsledare, som t ex att öka deltagarnas engagemang, motivation och fysiska och psykiska välbefinnande. Studenternas uppgift är att ta fram två digitala träningspass på totalt 30 minuter, en med träningsredskap och en utan träningsredskap. De ska även redovisa de teoretiska och beteendevetenskapliga grunderna för sina träningspass i en 20-minuterlång videopresentation. 

Vanligtvis har ni ett samarbete med IKSU, där studenterna kör sina träningspass i IKSU:s lokaler och får direkt feedback från deltagarna. Hur löser ni det nu?

Vi har skapat en YouTube-kanal där studenternas inspelade videopass finns samlade och målet är att göra dem tillgängliga för IKSU:s medlemmar. Studenterna har fått feedback på passen från institutionens idrottspsykologiska personal. De kommer att få ytterligare feedback efter sina presentationer. Tanken med presentationerna är att de bäddar in klipp från sina träningsvideor och diskuterar de teoretiska och beteendevetenskapliga inslagen i förhållande till specifika ledarskapsbeteenden som ska främja motivation, tillfredsställelse, känsla av själveffektivitet och kompetens hos deltagarna. Även medarbetare vid Institutionens för psykologi kommer att få möjlighet att prova träningspassen och ge feedback i ett utvärderingsformulär.

Går det att se exempel på videopassen?

Ja, de finns samlade på en YouTubekanal: 
https://www.youtube.com/channel/UCYiZTnIecXONpnyv9Q84fFQ/videos

Tror du att lärarna kommer att behålla denna form av undervisning och examination även om vi går tillbaka till det normala och vi inte behöver tänka på att hålla ett socialt avstånd?

Den här situationen har tvingat både lärare och studenter att se över olika möjligheter att engagera befolkningen i fysisk aktivitet. Vi har också velat stärka studenternas beredskap för en föränderlig värld där ökad teknikanvändning kommer att bli en del av deras yrkesutövning i framtiden. Vi har försökt vända det som inledningsvis kändes som ett "hot" mot deras inlärning till något som istället ger dem bredare yrkeskunskaper. 

Kontakt

Louise Davis
Universitetslektor
E-post
E-post
Telefon
090-786 67 71