"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Kursutvärdering Att undervisa i förskolan (VFU)

Utvärderingen avser kursen Att undervisa i förskolan (VFU) och är besvarad av studenter som var registrerade på kursen under höstterminen 2024.

Information om enkäten

Kurskod: 6PE304
Kursens lärare: Agneta Malmedal, Maria Lindahl, Johanna Sundström, Maria Papakosma
Kursperiod: 241125-250119
Utvärderingens sammanställningsdatum: 250310
Form för utvärdering: Digital
Antal registrerade/deltagare i kursvärderingen: : 21/15 (71%). 

1. Sammanfattning av studenternas uppfattning gällande förväntade studieresultat:

Alla studenter förutom två anser att de att de i hög grad och i mycket hög grad uppnått kursens förväntade studieresultat. Kursens digitala campusförlagda dagar före och efter VFU ses av elva i hög grad och i mycket hög grad varit relevanta och bidragit till lärandet medan fyra anser detta i låg grad. Med utgångspunkt i kursens fsr anses examinationsformerna varit relevanta av tolv medan tre anser de varit relevanta i mycket låg grad. Kursens kravnivåer anses varit höga och mycket höga av alla. VFU-kursens innehåll anses av alla utom en i mycket hög grad och hög grad bidragit till det egna lärandet och utveckling av den kommande professionen. VFU-handledaren upplevs bidragit till utveckling och lärande i mycket hög och hög grad av alla utom av en som anser detta skett i låg grad. Det digitala VFU-besöket och trepartssamtalet via zoom tillsammans med universitetsläraren upplevs av alla utom tre ha bidragit till utveckling och lärande i hög grad och mycket hög grad. Den digitala tekniken som använts vid VFU-besök har av elva upplevts fungera bra medan fyra anser det fungerat i låg grad. Kommentarer finns att tekniken strulade och alternativa lösningar fick då tas till i stunden för att få det digitala VFU-besöket att fungera.

Kommentarer från studenter:

  • Kursen upplevs givande och lärorik då man fått omsätta teoretiska kunskaper i praktiken och fått öva på förskollärarens ledarskap. Det finns kommentarer som anger att uppgifter ses givande och lärorik men även att det varit många uppgifter.
  • Det finns kommentarer som önskar att VFU-kursen inte bör genomför under december/julperioden eftersom det upplevts varit rörigt med mycket frånvaro och sjukdomar bland barn och pedagoger vilket upplevts stressande. VFU-kursens placering på terminen är något lärare inte kan påverka då detta är något som styrs centralt av Lärarhögskolan.
  • Önskemål finns att det ska finnas mer tid/dagar för att skriva den avslutande VFU-rapporten vilket inte är möjligt. Vi uppmanar studenter att börja i tid och skriva löpande under kursens gång och nyttja de 10 timmar/vecka som finns till förfogande för arbete med kursuppgifter
    utöver arbetet i barngrupp.
  • Det finns önskemål att kursen ska ha en digital träff där man kan träffa lärare och studiekamrater. Under kursens gång har två zoomträffar erbjudits för frågor och reflektion. Vid första tillfället kom ett fåtal studenter och vid andra tillfället kom endast två studenter. Vi
    lärare kommer fortsätta erbjuda zoomträffar för reflektion och frågor under kursens gång och hoppas då att fler studenter nyttjar dessa tillfällen.

2. Lärarens/lärarnas förslag till förändringar

  • För att säkerställa likvärdighet och rättssäker bedömning och examination vid digitala VFUbesök och trepartssamtal behöver olika former för användning av digitala verktyg och teknik ses över.
  • Uppgifterna ligger till grund för att praktisera det pedagogiska arbetet i förskolan och för att kunna uppnå kursens fsr. Vi ser över uppgifternas antal, upplägg och innehåll.

Studenternas råd till kommande kursdeltagare:

  • Ta vara på tiden! Vfun går väldigt snabbt.
  • Följ studieguiden och planera dina veckor. Ha det kul och var öppen för du lär dig så mycket hålla koll på studieguiden och prata med handledaren så fort som möjligt och gör upp när uppgifterna skall göras för att inte hamna efter.
  • Fråga mycket, ta reda på barnens intressen, förutsättningar och erfarenheter med hjälp av personalen på förskolan innan planering eftersom det blir lättare att planera då.
  • Skriv loggbok!
  • Få inte panik när du ser alla uppgifter. Börja i tid och ta en sak i taget. Ta stöd av handledaren, våga fråga! Bjud på dig själv och ta vara på tiden med barn, pedagoger och vårdnadshavare.
    kom ihåg att du är där för att lära dig. Ingen förväntar sig att du ska kunna allt. Tänk på att kontinuerligt reflektera tillsammans med din handledare och att hela tiden försöka tänka på det du har gjort bra. Var inte kritiskt mot dig själv
  • Skriv ut alla uppgifter tydligt på ett papper/dokument och bocka av när du är klar med olika moment. Du blir merstrukturerad och kan tydligt se hur kursens delar avklaras.
  • Lägg över filmen från inspelningen tidigt till förskolans dator - kan i vissa fall behöva hjälp av administrator (den som är teknisk ansvarig på förskolan som kan t ex jobba externt) så att man inte behöver stressa med det ifall det tar tid att få tag i någon som kan hjälpa.
  • Ni är där för att lära er och pedagogerna som ni ska vara hos har förmodligen flera års erfarenhet av att arbeta iförskola så jämför er inte för mycket med dem. De har också varit nybörjare en gång i tiden.
  • Spendera några dagar i början med att bara lära känna barnen och verksamheten. Ge er in i lekar för att lära känna barnens intressen och personligheter för det kommer underlätta kommande planeringar. Våga prova och våga göra fel! Det är då man lär sig som mest. Kom ihåg att en plan alltid är preliminär
Senast uppdaterad: 2025-04-07