"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Är AI bra för planeten?

fre
6
maj
Tid Fredag 6 maj, 2022 kl. 12:15 - 13:00
Plats Online via Zoom

Vi bombarderas ständigt av budskapet att AI kommer att förändra våra liv, vare sig vi vill det eller inte. Vi försäkras om att det blir ett bättre liv. En bättre kapitalism. Och en bättre miljö. Från smarta apparater till röstassistenter i hemmet, bildigenkänning och översättning – AI presenteras som lösningen på vår tids största utmaningar. Denna framställning av artificiell intelligens som en välvillig gudom har en avgörande effekt: den döljer den materiella karaktären hos de infrastrukturer och enheter som är centrala för dess funktion.

I sitt föredrag "Is AI good for the planet?" (Polity, 2021), ber Benedetta Brevini oss att tänka på artificiell intelligens på ett annat och mer materiellt sätt än vad de flesta av oss har gjort tidigare. I alla sina olika former är AI beroende av stora land- och havsområden, enorma mängder teknik, maskiner och infrastrukturer som släpper ut växthusgaser och som tär på knappa resurser i samband med produktion, konsumtion och avfallshantering.

Kräver stora mängder energi

AI är också beroende av datacenter som kräver enorma mängder energi, vatten och begränsade resurser för att beräkna, analysera och kategorisera.
Brevinis arbete, som är fast förankrat i den kritiska traditionen av politisk kommunikationsekonomi, tvingar oss att ompröva vårt sätt att se på artificiell intelligens. I "Is AI good for the planet" kommer klimatkrisen för första gången att stå i centrum för debatten om AI-utveckling. 

Det finns naturligtvis andra viktiga frågor om artificiell intelligens: från moraliska och etiska krav om försiktighet när det gäller användning av artificiell intelligens i militära operationer, till förlusten av mänsklig expertis för att skydda de mänskliga rättigheterna, (folkhälsa och rättsväsende) liksom från algoritmiska rasistiska och könsrelaterade fördomar till farhågor om att artificiell intelligens kommer att göra mänsklig arbetskraft överflödig.

Brevini hävdar dock att om vi förlorar vår miljö förlorar vi vår planet. Därför måste vi förstå och diskutera AI:s miljökostnader.

Anmäl dig till föreläsningen

Registrera dig för att delta på #frAIday's seminarier här. Vi skickar dig en Zoom-länk i god tid innan seminariet. Välkommen!

Evenemangstyp: Föreläsning

Benedetta Brevini, docent vid institutionen för medier och kommunikation, gästforskare vid Centre for Law, Justice and Journalism, City University London. 

Kontaktperson
Tatyana Sarayeva
Läs om Tatyana Sarayeva