"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Art Friday med Littfest och vernissage

fre
15
mar
Tid Fredag 15 mars till lördag 16 mars, 2019 kl. 17:00 - 01:00
Plats Bildmuseet

Att Littfests fredagskväll firas på Bildmuseet är numera en populär tradition som vi givetvis håller fast vid även detta år! Kom och mingla, upplev poesiläsningar mitt i utställningshallarna, lyssna till musik och möt författare och tecknare. Fri entré, så du behöver ingen biljett till den här kvällen.

Fredagskvällens festprogram är i år extra välfyllt med anledning av att Galago firar 40 år och Ordfront firar 50 år, och båda är samarbetsparter till denna Art Friday med Littfest.

PROGRAM
17.00-01.00
15 mars 2019, Bildmuseet

17.00
Mat och mingel, plan 0
Restaurangen serverar en lätt meny till 19.30, baren är öppen till 01.00.

17.00
Kreativ workshop, plan 2
Sitt ner en stund och skapa själv med inspiration från utställningen Årets svenska bilderbok som öppnar den här kvällen (se nedan). Drop-in fram till 19.00

18.00
Vernissage Årets svenska bilderbok, plan 2
Utmärkelsen Snöbollen till årets svenska bilderbok delas ut under Littfest och Bildmuseet öppnar en utställning med skisser och originalbilder till boken. Det här året går priset till Eva Lindströms "Kom hem Laila", en varm och lekfull bildberättelse om äventyr och längtan. Utställningen invigs i närvaro av pristagaren.

19.00
Sven Wollter tolkar Liv Strömquist, plan 0
Giganter möts över generationer! En prillig hyllning till plakatpolitik! Sveriges mest kända nu levande skådespelare med norra Europas djupaste röst tolkar Liv Strömquists serier i en unik monolog som ni aldrig sett förut och aldrig någonsin kommer få se igen. Hans senaste bok Britas resa kommer finnas till försäljning och signering under kvällen.

19.30
Poesiläsning, plan 6
Uppläsningar av poeterna Johan Jönson, Maria Seisenbacher, Sandeep Parmar och Yang Lian. Presentatör är Per Bergström.

19.40
Galagos spoken word-show med Mats Jonsson, Humlab-X plan 0
40-årsjubilerande underground-bastionen Galago firar med en svartglittrande halvtimme där serietecknaren Mats Jonsson med vänner bjuder på spoken word, musik och sekundärskam. Bland annat kommer Mats att med publikens hjälp återskapa skandalföreställningen i Chicago då han kastades av scenen efter att ha smädat demokratin, kyrkan och Whitney Houston.

20.40
Vad f-n är en sonettkrans?, Humlab-X plan 0
Scenpoeten och författaren Olivia Bergdahl läser ur, och presenterar, sin kommande sonettkrans - ett otroligt komplicerat format där de olika delarna måste flätas ihop på ett intrikat vis OCH säga något av vikt på vägen. Hur går det till och varför ger man sig på att göra det? Vad finns det för gemensamma nämnare mellan strikt, klassisk vers och vanlig spoken word? Allt förklaras med exempel ur kommande och tidigare repertoar! Olivia Bergdahl är sonettkransaktuell med Barnet (Ordfront förlag) och har tidigare givit ut romanen Efter ekot, och turnerar världen runt som scenpoet. Hennes senaste bok Efter ekot kommer att finnas till försäljning och signering under kvällen.

21.00
Poesiläsning, plan 6
Uppläsningar av poeterna Lina Ekdahl, Vladimir Durisic, Jörgen Lind och Charlotte Van den Broeck. Presentatör är Helena Fagertun.

21.10
Speed draw - som speed date fast tecknat, plan 0
Lär känna några nya uppmärksammade tecknare som presenterar sig själva och sin skaparprocess genom att teckna till musik på storbild.
Moa Romanova "Alltid fucka upp"
Agnes Jakobsson "Psycho Girl"
Ellen Greider "Lunchbox"
My Palm "Festens charmigaste tjej"

22.00
Bildmuseets övre delar (konstutställningar och museishop) stänger för kvällen, men festen fortsätter på plan 0.

22.30
Livespelning med Jani Kaunis & the Puukot, plan 0
På kort tid hade Jani Kaunis & the Puukot (Vackra Jani och Knivarna, på svenska) arbetat sig till kultstatus i Luleås lokala musikliv. Femmannabandet blev omtalat för sin tunga Piazzollatango i moll, sitt uteslutande finska mellansnack och bistra Kaurismäkisuttryck. Men, för två år sedan, lade de plötsligt ner instrumenten och försvann från scenen - utan förklarande kommentarer. Lika oförklarligt reser sig nu bandet igen, för en exklusiv spelning på denna Art Friday med Littfest! Kom i dina finaste dansskor.

23.30
DJ Uje Brandelius, plan 0
Gävlesonen, legenden, Fil. Dr. Kosmos och författaren till Hemma hos Harald Henriksson underhåller dansgolvet.

Festen fortsätter till 01.00!

Hela programmet är GRATIS (0 kr) och INGEN biljett krävs. Kvällen arrangeras av Littfest och Bildmuseet, i samarbete med Galago, Ordfront och Studieförbundet Bilda.

Arrangör: Bildmuseet
Evenemangstyp: Vernissage