"False"
Hoppa direkt till innehållet

Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Läs hur du byter lösenord.

printicon
Huvudmenyn dold.

ART FRIDAY MED MATS JONSSON

fre
9
dec
Tid Fredag 9 december, 2022 kl. 17:00 - 23:59
Plats Bildmuseet

Föreläsning: Teckna ditt liv!

Mats Jonsson, aktuell med utställningen Fortfarande same, talar om självbiografiskt berättande i text och bild.

Om utställningen:

Först när Mats Jonssons farfar var död fick hans barn och barnbarn veta att de var samer. Hemligheten hade legat gömd i en svepask, fylld av dokument från farfaderns tid som renskötare. 
 
I svart tusch på vit kartong har Mats Jonsson tecknat historien bakom familjehemligheten allt eftersom han frilade den i arkiv och gamla människors minnen. Under arbetet med serieromanen När vi var samer insåg han att han alltid varit omgiven av samiska föremål och traditioner, utan att förstå deras innebörd. I utställningen visar han de samiska spåren tillsammans med sina teckningar, i ett försök att fylla det inre hålrum som tystnaden gräver ut i den som växer upp som assimilerad.

Mats Jonsson (f. 1973, Södertälje) bor och arbetar i Sandslån, Ådalen. Han har givit ut sju självbiografiska serieromaner och fyra illustrerade barnböcker. När vi var samer (2021) tilldelades Expressens Björn Nilsson-pris för god kulturjournalistik och är den första serieroman som har nominerats i Augustprisets skönlitterära kategori.

Livespelning: Mi von Ahn:

Mi von Ahn skapar suggestiv och drömsk indierock med nerv och närvaro. En slags värmande melankoli i ett kontrastrikt och dynamiskt ljudlandskap där karga vidder varvas med inlandsskogar och ett uns norrlänskt vemod. Aktuell med 'reverie reworks ep' som släpptes i november där fem producenter fått bearbeta och skapa något annat från albumet 'reverie' som släpptes i mars i år.

Smygstart Bildmuseets julmarknad:

Bildmuseets julmarknad med studenter från konsthögskolan, designhögskolan och arkitekthögskolan säljer sina egna alster under kvällen.

DJ:s under Art Friday:

Club Soda består av Alexandra Aveling och Cecilia Crawford och styr dansgolv på klubbar och uteställen runtom i stan. Garanterad feststämning!

Arrangör: Bildmuseet
Evenemangstyp: Vernissage