"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Art Friday med sommarvernissage

fre
17
jun
Tid Fredag 17 juni, 2022 kl. 17:00 - 21:00
Plats Bildmuseet

Dags för Art Friday med sommarens stora vernissage på Bildmuseet. Vi öppnar en stor retrospektiv utställning med jordkonstpionjären Nancy Holt (USA) samt en utställning med den hyllade seriekonstnären Mats Jonsson. Dessutom första livespelningen av INVSN i Umeå sedan 2018.
_________________________________

ART FRIDAY MED VERNISSAGE
VERNISSAGE: NANCY HOLT
VERNISSAGE: MATS JONSSON
LIVE: INVSN
DJ
ÖPPEN WORKSHOP
BAR
AFTER WORK
FRI ENTRÉ
__________________________________

NANCY HOLT / INSIDE OUTSIDE
Inside Outside är Nancy Holts (1938–2014) första retrospektiv i Europa och den mest ambitiösa presentationen någonsin av hennes mångfacetterade konstnärskap. Holt var en central gestalt på New Yorks konstscen, en pionjär inom jordkonst och platsspecifik installation, film och konceptkonst. Hon ingick i kretsen med konstnärer som Lucy Lippard, Joan Jonas, Richard Sierra och Robert Smithson, Holts partner.Utställningen visar filmer och videoverk, fotografiska serier, konkret poesi, ljudverk samt arkivmaterial, ritningar, skisser och dokumentation av hennes jordkonst. Tre större installationer har återskapats. En av dem, Ventilation System, är en lekfull skulptur som löper över flera våningsplan, inomhus och utomhus, i dialog med Bildmuseets arkitektur.

MATS JONSSON / FORTFARANDE SAME
Först när Mats Jonssons farfar var död fick hans barn och barnbarn veta att de var samer. Hela tiden hade hemligheten legat gömd i en svepask, fylld av dokument från farfaderns tid som renskötare. I utställningen Fortfarande same samlar Mats Jonsson omsorgsfullt de samiska spåren och placerar dem sida vid sida med sina teckningar, i ett försök att fylla det inre hålrum som tystnaden gräver ut i den som växer upp som assimilerad.

LIVE: INVSN
INVSN är tillbaka med första spelningen i Umeå sedan 2018. Dessutom aktuella med nya albumet "Let The Night Love You", (släpps 3 juni). Med bandmedlemmar från Refused, Masshysteri, Deportees, The (International) Noise Conspiracy, Honungsvägen (listan kan göras hur lång som helst) är bandet närmast en institution i musik-Umeå.

Evenemangstyp: Vernissage