"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Art Friday och vernissage!

fre
16
nov
Tid Fredag 16 november, 2018 kl. 17:00 - 21:00
Plats Bildmuseet

Fredagskväll på Bildmuseet med dubbelvernissage, presentationer, gäst-DJ och bar. Denna fredag öppnar vi två nya utställningar: "Entangle / Konst och fysik" och "Angela Ferreira / Pan African Unity Mural". Fri entré.

De nya utställningarna presenteras 19:00–20:00. Förutom museichef Katarina Pierre och museiintendent Anders Jansson medverkar konstnären Ângela Ferreira, gästcurator Ariane Koek, fysiker Subodh Patil samt rektor Hans Adolfsson, Umeå universitet, som inviger utställningarna. På plats finns även modedesigner Iris van Herpen samt konstnärerna Julius von Bismarck och Goshka Makuga.

Kvällens gäst-DJ är Jakob Algesten, förutom soloprojektet under eget namn även känd som sångare och låtskrivare i Isolation Years, Two White Horses och Olof Wretlings föreställning "Diagnoserna i mitt liv".

ENTANGLE / KONST OCH FYSIK

Svarta hål, mörk materia, gravitation, rymd, tid och rörelse är fenomen som fascinerar både forskare och konstnärer. Den här utställningen visar måleri, installationer, mode, skulptur, film, digital konst och fotografi av internationellt uppmärksammade konstnärer och designer som låtit sig inspireras av vetenskapen om de fundamentala villkor som skapar vår värld. Som utställningens kurator har Bildmuseet bjudit in Ariane Koek, grundare av konstprogrammet vid det europeiska partikelfysiklaboratoriet CERN.

Läs mer på Bildmuseets webbplats

ÂNGELA FERREIRA / PAN AFRICAN UNITY MURAL

Vad är ett hem för den som är i ständig rörelse? I Pan African Unity Mural presenterar konstnären Ângela Ferreira skulpturer och väggmålningar på olika platser i Bildmuseet. I utställningen refererar hon till den sydafrikanska sångaren Miriam Makeba och den landsflyktige amerikanen George Wright, vilkas livshistorier hon väver samman med sin egen. Utställningens titel refererar till en muralmålning som Ferreira skapade tillsammans med tretton andra konstnärer 1986–87 i Kapstaden, Sydafrika, i protest mot apartheidregimen.

Bildmuseet är öppet som vanligt hela fredagen, men kvällens evenemang startar 17:00. Restaurangen erbjuder en lätt meny för den som vill äta en bit. Art Friday pågår till 21:00, och vill du fortsätta kvällen efter det så är det bara en kort promenad till Umeås nattliv."

Arrangör: Bildmuseet
Evenemangstyp: Övrigt