Information till studenter och medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 15 april 2021)
I ljuset av tekniska framsteg på området artificiell intelligens överlåts alltmer avancerade funktioner åt algoritmer och autonoma system som självgående kan utföra funktioner utan mänsklig inblandning. Allt fler uppgifter automatiseras inom statliga myndigheter och en internationell utblick visar att polisiär verksamhet inte är ett undantag.
På området gränskontroll har en virtuell gränspolis utrustad med lögndetektor testats inom ramen för ett EU-finansierat forskningsprojekt. Inom områdena ordningsupprätthållande och gränsbevakning utvecklas autonoma vapensystem som självgående kan utöva våld med begränsad mänsklig inblandning – teknologier som tidigare enbart förknippats med det militära. I USA används så kallad predictive policing, en metod där algoritmer och stora datamängder används för att förutse potentiell kriminell aktivitet. Polisiär användning av automatiska ansiktsigenkänningssystem är utbredd i Europa och används som ett nytt verktyg i brottsutredningsarbete, även i Sverige.
Dessa olika tillämpningar av ny teknik är exempel på system som mer eller mindre självgående kan utföra olika funktioner, så kallade autonoma system. Ökad autonomi kan innebära fördelar ur bland annat effektivitets- och precisionssynpunkt. Samtidigt innebär mer autonomi mindre mänsklig inblandning. Avsaknaden av mänsklig inblandning är förenat med risker kopplat till efterlevnaden av rättsstatliga principer och mänskliga rättigheter, bland annat i form av bristande förutsebarhet, transparens och rättssäkerhet.
Under det här seminariet kommer Amanda Musco Eklund, Juridiska institutionen, att berätta om sitt forskningsprojekt som handlar om att analysera rättsliga förutsättningar för polisiär användning av autonoma system utifrån rättsstatliga principer. Projektets övergripande syfte är att:
Amanda Musco Eklund har tidigare skrivit om autonoma vapensystem i en militär kontext för Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), samt om EU:s yttre gränsbevakning i relation till mänskliga rättigheter. Projektet är i planeringsfasen, så professionsnära respons från polislärare vore väldigt uppskattat.
Zoom-länk till seminariet skickas med mejl när du anmält dig (nedan).
Enheten för polisutbildnings seminarieserie är öppen för alla forskare och andra med intresse för polisforskning.