"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Debatt: Aktiv Dödshjälp

tis
6
nov
Tid Tisdag 6 november, 2018 kl. 19:00 - 21:15
Plats MIT-huset

Under denna spännande kväll kommer två av Sveriges ledande debattörer kring ämnet eutanasi, även kallat aktiv dödshjälp eller läkarassisterad dödshjälp till Umeå. Föreläsningen inleds med anföranden och repliker från de respektive parterna, för att sedan övergå i ett mer styrt och modererat samtal om ämnet. Sista 30-45 minuterna är vägda åt frågestund från publiken.

Ämnet eutanasi är brännhett, och det förs en livlig debatt om huruvida den nuvarande lagstiftningen bör ändras eller ej. Under denna kväll har vi lyckats samla kanske två av de mest aktiva och sakkunniga personerna kring det moraliska dilemma det innebär att aktivt bidra till att en människa avslutar sitt liv.

Föreläsningen är en del av Credos och Studentpastorns arrangemang ”Grubbelcafé”, och tillhör även en föreläsningsserie som arrangeras på campus av samma arrangörer. Utöver detta är föreläsningen en del av Folkuniversitetets arbete för att verka för ett mer kåröverskridande campus vid Umeå universitet. Ämnet aktiv dödshjälp berör en mängd olika sektioner och fakulteter vid Umeå universitet, och debatten är relevant från såväl medicinstudenter som för teologistudenter, beteendevetare, filosofistudenter, naturvetare och samhällsvetare med flera.

Om föreläsarna

Per Ewert:
Medstiftare och Director vid den kristna tankesmedjan Claphaminstitutet. Tidigare ledarskribent på tidskriften Världen Idag. Nu mer doktorand i teologi vid universitetet i Stavanger om sekulariseringsgraden i Sverige, och varför den är så hög. Per föreläser om detta kl 12.10, Lindellhallen Hörsal D samma dag som debatten, se https://www.facebook.com/events/1128333833981471/

Stellan Welin:
Professor Emeritus vid Linköpings universitet under rubriken Bioteknik Kultur Samhälle, samt doktor i filosofi med inriktningen filosofiska problem inom kvantmekaniken. Utöver akademiska titlar har Welin jobbat som ledare vid Centrum för forskningsetik i Göteborg, samt är ordförande för organisationen ”Rätten Till en Värdig Död”.

Moderator för kvällen är Ragnberth Helleday, som är överläkare på lungsektionen -Medicincentrum på Norrlands universitetssjukhus

Arrangörer: Credo Umeå, Folkuniversitetet, Studentpastorn, Umeå Studentkår, NTK, UMS

Arrangör: Umeå universitet
Evenemangstyp: Föreläsning