"False"
Hoppa direkt till innehållet

Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Detta p.g.a. skyddsåtgärder vid cyberattacken den 2 maj. Läs hur du byter lösenord.

printicon
Huvudmenyn dold.

Digital arkeologisk process

mån
3
dec
Tid Måndag 3 december, 2018 kl. 10:00 - 12:00
Plats Humanisthuset, HC2010

Forskningseminariet i arkeologi och miljöarkeologi bjuder in till en öppen föreläsning med Tord Klafver och Åsa Larsson, Riksantikvarieämbetet, som talar om Digital arkeologisk process – nya verktyg, arkiv och register för Sveriges arkeologer.

2018 införs en ny digital arkeologisk process för fornminnesinformation som ett resultat av Riksantikvarieämbetets 5-åriga program. FMIS och Samla ersätts av Kulturmiljöregistret och e arkivet Forndok, medan Fornsök kommer att få ett nytt utseende och registreringsverktyget Fornreg ger arkeologer möjlighet att registrera direkt in i systemet. Nyheter är att Kulturmiljöregistret även kommer innehålla GIS-information om arkeologiska uppdrag och mer digitala resultat från undersökningarna.

Ny arkeologisk information kommer alltså finnas tillgänglig för studenter och forskare. Kvaliteten och innehållet kan dock variera betydligt mellan det som registrerats genom Fornreg respektive det som migrerats in från andra källor. På seminariet presenterar vi det nya registret, den nya digitala processen för överlämning av information till Riksantikvarieämbetet och behörighetssystemet för aktörer och myndigheter (vem som ansvarar för vad). Vi förklarar i vilken utsträckning detta kommer påverka universitetsarkeologin.

Evenemangstyp: Föreläsning

Tord Klafver och Åsa Larsson från Riksantikvarieämbetet.

Kontaktperson
Peter Holmblad
Läs om Peter Holmblad