Institutionen för idé- och samhällsstudier

Forskare, lärare och studenter inom flera humanistiska ämnesområden samlas under samma tak. Denna mix av kreativa människor och idéer skapar en dynamik som öppnar upp för flera starka forskningsmiljöer och ett brett utbildningsutbud.

Vår forskning

Institutionen är en dynamisk forskningsmiljö som samlar flera humanistiska ämnen och tvärvetenskapliga fält.

Våra ämnen

Våra forskare är aktiva inom arkeologi, filosofi, historia, idéhistoria, religionsvetenskap och teologi.

Samverka med oss!

Bjud in en forskare för att tala om demokratifrågor i skolan eller gör teater av ett forskningsprojekt.

Våra program

Här hittar du vårt aktuella programutbud.

Våra kurser

Är du intresserad att läsa en kurs? Här hittar du vårt kursutbud.

Vår forskarutbildning

Vi bedriver forskarutbildning inom flera humanistiska ämnen och har ett 20-tal aktiva doktorander.

Nyheter

Framstående historiker och funktionshinderforskare är gästprofessor vid Umeå universitet 11 november till 10 december
Publicerad: 14 nov, 2019

Catherine J. Kudlick med omfattande erfarenheter av att bygga broar mellan akademi och samhälle gästar Umeå.

Ny historisk studie av pedagogik i Sverige från 1940-talet och framåt
Publicerad: 23 okt, 2019

I ett nytt forskningsprojekt utforskas pedagogikens utmärkande drag och samhälleliga roll de senaste 80 åren.

15 miljoner från Riksbankens Jubileumsfond
Publicerad: 18 okt, 2019

Tre forskningsprojekt vid Umeå universitet tilldelas totalt 15 miljoner kronor av RJ.