Institutionen för idé- och samhällsstudier

Forskare, lärare och studenter inom flera humanistiska ämnesområden samlas under samma tak. Denna mix av kreativa människor och idéer skapar en dynamik som öppnar upp för flera starka forskningsmiljöer och ett brett utbildningsutbud.

Vår forskning

Institutionen är en dynamisk forskningsmiljö som samlar flera humanistiska ämnen och tvärvetenskapliga fält.

Våra ämnen

Våra forskare är aktiva inom arkeologi, filosofi, historia, idéhistoria, religionsvetenskap och teologi.

Samverka med oss!

Bjud in en forskare för att tala om demokratifrågor i skolan eller gör teater av ett forskningsprojekt.

Våra program

Här hittar du vårt aktuella programutbud.

Våra kurser

Är du intresserad att läsa en kurs? Här hittar du vårt kursutbud.

Vår forskarutbildning

Vi bedriver forskarutbildning inom flera humanistiska ämnen och har ett 20-tal aktiva doktorander.

Universitetslektor i nya testamentets exegetik
Ansök senast: 2020-02-03
  • Typ av anställning Tillsvidareanställning
  • Omfattning 100%
  • Institution Institutionen för idé- och samhällsstudier

Öppna lunchföreläsningar om böcker, medicin och kultur
Publicerad: 17 jan, 2020

Nätverket för medicinsk humaniora vid Umeå universitet ger 6 öppna lunchföreläsningar i vår.

Christer Nordlund omvald som ledamot i SCAS
Publicerad: 13 jan, 2020

Christer Nordlund, har omvalts till ledamot i styrelsen för Kollegiet för avancerade studier (SCAS) i Uppsala.

Nio miljoner till historieforskning
Publicerad: 07 jan, 2020

Glenn Sandström och Per Axelsson har erhållit 4 respektive 5 miljoner kronor i nya forskningsanslag.