Huvudmenyn dold.

Institutionen för idé- och samhällsstudier

Forskare, lärare och studenter inom flera humanistiska ämnesområden samlas under samma tak. Denna mix av kreativa människor och idéer skapar en dynamik som öppnar upp för flera starka forskningsmiljöer och ett brett utbildningsutbud.

Vår forskning

Institutionen är en dynamisk forskningsmiljö som samlar flera humanistiska ämnen och tvärvetenskapliga fält.

Våra ämnen

Våra forskare är aktiva inom arkeologi, filosofi, historia, idéhistoria, religionsvetenskap och teologi.

Samverka med oss!

Bjud in en forskare för att tala om demokratifrågor i skolan eller gör teater av ett forskningsprojekt.

Våra program

Här hittar du vårt aktuella programutbud.

Våra kurser

Är du intresserad att läsa en kurs? Här hittar du vårt kursutbud.

Vår forskarutbildning

Vi bedriver forskarutbildning inom flera humanistiska ämnen och har ett 20-tal aktiva doktorander.

Postdoktor i historiedidaktik
Ansök senast: 2022-08-31
  • Typ av anställning Visstidsanställning längre än 6 månader
  • Omfattning 100%
  • Institution Institutionen för idé- och samhällsstudier

6 000 år av mänsklig påverkan av insekters biologiska mångfald
Publicerad: 01 jul, 2022

Ny studie undersöker fossiler av skalbaggar för att förstå hur förändringar i klimat och landskap påverkat

Lärdomshistoriska samfundet har 2022-2024 sitt säte i Umeå
Publicerad: 27 jun, 2022

Lärdomshistoriska samfundet grundades 1935 för att främja den idé- och lärdomshistoriska forskningen.

Ny bok om landhöjningens natur och kultur kring Bottniska viken
Publicerad: 07 jun, 2022

I boken skildras landhöjningens natur och kultur inom det bottniska området utifrån olika aspekter.