Institutionen för idé- och samhällsstudier

Forskare, lärare och studenter inom flera humanistiska ämnesområden samlas under samma tak. Denna mix av kreativa människor och idéer skapar en dynamik som öppnar upp för flera starka forskningsmiljöer och ett brett utbildningsutbud.

Vår forskning

Institutionen är en dynamisk forskningsmiljö som samlar flera humanistiska ämnen och tvärvetenskapliga fält.

Våra ämnen

Våra forskare är aktiva inom arkeologi, filosofi, historia, idéhistoria, religionsvetenskap och teologi.

Samverka med oss!

Bjud in en forskare för att tala om demokratifrågor i skolan eller gör teater av ett forskningsprojekt.

Våra program

Här hittar du vårt aktuella programutbud.

Våra kurser

Är du intresserad att läsa en kurs? Här hittar du vårt kursutbud.

Vår forskarutbildning

Vi bedriver forskarutbildning inom flera humanistiska ämnen och har ett 20-tal aktiva doktorander.

Brittiska historikern Ludmilla Jordanova gästar idéhistoria v. 39
Publicerad: 20 sep, 2019

Jordanova är professor vid Durham University och ger bland annat ett seminarium 25 september.

Religionsvetaren Sam Gill gästar Umeå universitet 8–10 oktober
Publicerad: 19 sep, 2019

Sam Gill, University of Colorado Boulder, ger två öppna föreläsningar och ett seminarium under sitt besök.

Är det smärtan som får oss att skrika?
Publicerad: 05 sep, 2019

I en ny doktorsavhandling argumenterar Bram Vaassen för en oortodox lösning på ett problem.