"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Fotots arkitektur

tor
2
maj
Tid Torsdag 2 maj, 2019 kl. 13:30 - 15:00
Plats Teatern, Arkitekthögskolan

När ett frö av inspiration planteras i den rätta kreativa jorden kan det växa till inspirerade konstverk. Resultatet av ett sådant förlopp tenderar sedan att bli inspirationen, fröet, för nya kreativa ansträngningar, likt hur äpplet efterlämnar fröerna får otaliga nya äpplen. Som exempel kan nämnas hur Maya Angelou's Phenomenal Woman, en rad Ukiyo-e-arbeten och Aristophanes Lysistrata inspirerade Laura Mvuala's låt med samma titel, hela Vincent van Goghs karriär och Mai Zetterlings Flickorna. 

Vår förhoppning är att detta evenemang, med en föreläsning av den internationellt rosade bildkonstnären Han Sungpil, kan visa hur arkitektur har inspirerat fotografi och än viktigare: hur arkitekturinspirerad fotokonst kan gå i gentjänst genom att inspirera framtidens arkitekter. Under de senaste 15 åren har en mängd arkitektoniska arbeten – från 1300 år gamla Koreanska Pagodor, till andra världskrigets kolgruvor i Arktis – stått i fokus för Han Sungpils bildkonst. Hans kamera har varit fokuserad inte bara på den estetiska representationen av byggnader, utan också på de miljömässiga, historiska och kulturella kontexterna de existerar i. På så sätt ger hans arbete betraktaren en möjlighet att begrunda hur arkitekter motiverat byggnaderna i sina respektive kontexter samt hur bra, eller dåligt, byggnaderna passar däri. Betraktaren kan ta ett steg längre, och söka använda materialet för att pröva sina insikter i hur dialektiken mellan byggnader och människor har dekonstruerat dåtiden och skapat framtiden, den tid vi lever idag. 

Om föreläsaren:
Han Sungpil är bildkonstnär och strävar efter att förstå olika kulturer genom att undersöka deras natur och tolka till synes triviala kulturella spår. Han använder ofta en subtil humor i kombination med sublima element av skönhet i sina verk. Sungpil vill med sin konst bjuda in betraktaren att begrunda en vidd av filosofiska frågeställningar kring hur man designar en syntes för det post-samtida.

Han Sungpils föreläsning om fotots arkitektur hålls på engelska.

Arkitekthögskolan vid Umeå universitet kommer att dokumentera detta publika evenemang genom fotografi och filminspelning. Kontakta jens.erik.persson@umu.se om du som besökare inte vill synas på bild eller har frågor om institutionens hantering av personuppgifter utifrån datalagringsdirektivet (GDPR) eller läs mer på www.umu.se/gdpr. 

Evenemangstyp: Föreläsning