"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Hälsa på campus

ons
12
sep
Tid Onsdag 12 september, 2018 kl. 12:00 - 17:00
Plats Campus Umeå

Projektet Hälsa på campus är en del i en satsning på hälsa/friskvård vid Umeå universitet samt en satsning för att studenter som framtidens ledare ska ha kunskaper och förståelse för att själva prioritera hälsa men också för att kunna inspirera andra till ett hälsosamt liv. Förhoppningen är också att Umeå universitet ska få hälsosammare och mer välmående studenter och personal. Under Hälsa på campus erbjuds studenter och anställda ett smörgåsbord av olika kostnadsfria fysiska aktiviteter, föreläsningar och workshops inom ämnet hälsa.

Välkomna till Hälsa på campus den 12 september!

FÖRELÄSNINGAR i Hörsal A, Lindellhallen

12:00-12:10
Information om innovationstävningen Rörelseutrymme på Campus!
I samband med Hälsa på campus går startskottet för Umus stora innovationstävling - Rörelseutrymme på Campus! Tävlingen kommer att bestå av lag sammansatta av studenter från olika utbildningar som tillsammans utvecklar en innovationsidé som främjar rörelse och rekreation vid Universitetsdammen. Anmälan kan ske individuellt eller lagvis.

12:15-12:45
Rörelserikedom – Hur många bokstäver har du i ditt rörelsealfabet?
Lars Bergström
ABakåtböjningCDEFångaGHängaIJKnäböjLMNOPQRotationSTUtfallVWXYtterlägeZÅÄÖ
Rörelsevariation är en av nycklarna till en god allmänhälsa, den här föreläsningen inspirerar till reflektion kring egna beteenden i träning, jobb, fritid. Föreläsningen riktar sig till DIG, oavsett om du aldrig rör dig eller är i ständig rörelse, till dig som tränar eller aldrig någonsin skulle komma på tanken att träna. Kom och lyssna - för en allmänt rikare allmänhälsa. Lars Bergström är fysioterapeut och personlig tränare på IKSU.

12:50-13:35
Konditionsträning? Inte min grej...
Malin Lundskog
En föreläsning om hur både soffpotatisar och prestationsprinsessor kan göra konditions-träning till en vana och varför de borde göra det. För dig som vet att träning är viktig för att skapa energi och orka göra allt du vill. För dig som har dåligt samvete oavsett om du tänker på dig själv och tränar eller tänker på andra och hoppar över träningen. Ta chansen till konkreta tips, aha-upplevelser och världens möjlighet att slå hål på dina (inbillade?) ursäkter. Malin Lundskog är hälsokreatören som får dig att sänka axlarna, släppa det dåliga samvetet och dessutom få tid och energi över till att leva livet medan det pågår.

13:40-14:10
Motivation – varför vi gör det vi gör!
Marius Sommer
Motivation är viktigt för att nå framgång, men vad är egentligen motivation och vad kan man göra för att öka sin motivation? Det här är en föreläsning om vad vi väljer att göra eller inte göra i livet, vilka faktorer som påverkar hur mycket energi och tid vi är villiga att lägga ner, samt hur länge vi håller ut. Marius är doktor i idrottspsykologi, forskare och lektor vid Umu, hans forskning är kopplat till motivation och målsättning, samt hur dessa variabler samverkar med utveckling och prestation.

14:15-15:00
Hållbar hälsa – hållbar prestation
Ann-Sofie Forsmark
Alla pratar om hälsa och det skrivs oändligt med tips överallt. Vi har aldrig vetat så mycket om vad som får oss att må bra, men trots det mår många dåligt, eller känner iallafall att hälsa är svårt. Men hälsa är förutsättningen för allt vi vill göra i livet. Oavsett om du bara vill trivas med livet, klara dina studier eller prestera på jobbet är ditt välmående den avgörande faktorn. Så vi måste fokusera på rätt saker, på rätt sätt. Ann-Sofie Forsmark är hälsomanagementkonsult och arbetar mot stora som små organisationer, chefer och medarbetare för att stötta i hållbar prestation oavsett verksamhet och utmaning.

15:05-15:35
Att se längre än vad näsan räcker
Johanna Stenling
Vikten av att prioritera kreativitet för att uppnå hållbar arbetsglädje. Föreläsningen riktar in sig på kreativitet och hur viktig den är för hälsan och glädjen på en arbetsplats. Johanna är psykolog och arbetar på Feelgood, Umeå universitetets företagshälsovård.

 

WORKSHOPS

12:00-13:00
Hälsopromotion! Självhjälp vid stress – Maria Nordin
Lokal: Samvetet, Samhällsvetarhuset
Genom att förstå vad stress är och varför vi stressar kan vi hitta strategier för att minska vår vardagliga stress. I denna workshop kommer vi att prata om både fysiska och mentala metoder för att hantera och minska vardagslivets påfrestningar. Maria Nordin är docent i psykologi och forskar och undervisar främst om hälsopsykologi. Ingen föranmälan, begränsat antal.

13:00-14:30 och 15:00-16:30
Träning vid nack- och skulderbesvär
Lokal: Samvetet, Samhällsvetarhuset
Fysioterapeuterna Ulrika Aasa och Eva Tengman bjuder in till workshop med 30 minuter föreläsning och därefter diskussion och rådgivning i grupp med praktisk demonstration av styrketräning för nacke och skuldra. Ingen föranmälan, begränsat antal.

13:00-14:30
Att se längre än vad näsan räcker - Feelgood
Lokal: Universitetsklubben
Riktar sig till Universitetsanställda och lägger fokus på hur vi kan ge ökad plats åt kreativiteten i vårt arbete och varför, samt vikten av att prioritera kreativitet för att uppnå hållbar arbetsglädje. Johanna Stenling är psykolog och Stina Nilsson fysioterapeut och ergonom. Ingen föranmälan.

13:00-14:30
Walk and talk – Studentcentrum/Studenthälsan
Mötesplats på bron vid campusdammen, mellan Universum och Samhällsvetarhuset.
Välkommen till korta samtal om existentiella frågor under promenader runt campusdammen. Det kan handla om exempelvis: Varför är vi här? Vad behöver jag för att utvecklas i livet? Claus Jochheim är kurator och håller en kort introduktion och parar ihop dig med en annan student. Samtalen kan erbjudas på engelska. Ingen föranmälan krävs.

15:00-17:00
Kreativ workshop med collage utifrån livskompassen - Studenthälsan
Lokal: Universitetsklubben, Universum
En utforskande, kreativ workshop där du får möjlighet att reflektera över dina livsvärderingar. Vi utgår från "livskompassen" som används inom den psykologiska inriktningen ACT. Samtalen kan erbjudas på engelska. Ingen föranmälan krävs, max 15 deltagare. Endast för studenter.


AKTIVITETER MED FÖRANMÄLAN

Friluftsvandring längst Tavelsjöleden med IKSU Frilufts
kl: 12:30-17:00
Kostnadsfri transport med minibussar från Universum. Max 16 personer. Inga förkunskaper krävs. Avresa kl. 12:30, tillbaka ca 17:00. Boka plats på www.ih.umu.se/halsa-pa-campus.

Styrketräning – rena medicinen
Kl. 13:00-14:30 Lars Berglund
Lokal: Idrottslabbet
Lars Berglund, Med. Dr. arbetar som fysioterapeut på "Funktion och Prestation" och håller regelbundet kurser och föreläsningar kopplat till styrketräning. Han forskar om skador och lyftteknik. Lars bjuder in till workshop på temat säker och effektiv styrketräning. En kort föreläsning följt av praktisk träning av marklyft med skivstång. Begränsat antal platser. Boka plats på www.ih.umu.se/halsa-pa-campus.

Vad är IKSU och hur fungerar det?
Boka en introduktion och rundvandring i Europas största träningsanläggning. Kom själv eller ta med hela enheten, arbetslaget, kollegan, klassen eller kursaren – IKSU har ett stort och varierat utbud och något som passar de allra flesta. De kan även bidra med tips och idéer på hur du, ni eller er arbetsplats kan bli mer hälsosam. Boka tid på www.ih.umu.se/halsa-pa-campus.

Massageworkshop av och med fysioterapeutstudenter
Lokal: 201d och 201e i Samhällsvetarhuset
Lär dig grunderna i klassisk massage! Du kommer både få och ge massage i denna workshop. Massagen fokuseras till nack- och axelområdet i sittande position. Boka plats på www.ih.umu.se/halsa-pa-campus.

 

AKTIVITETER MED DROP-IN I LINDELLHALLEN

12:00-15:30
Try it out
Runt om i Lindellhallen visar Umeås rika föreningsliv upp sig och erbjuder prova-på-aktiviteter. En mässa där ni får möjlighet att testa allt mellan himmel och (under) jord!

12:00-15:30
Testa din rörlighet
Fysioterapeutstudenter ger tips på individuell träning för ökad rörlighet.

12:00-15:30
Testa din styrka och få teknik- och träningscoachning
Studenter från Tränarprogrammet ger tekniktips i bland annat benböj och marklyft. Passa på att ställa frågor om träning!

12:00-15:30
Mätt på åsikter och hungrig på kunskap?
Välkommen att smaka på en hälsoshot och ställa frågor till studenter från Kostvetenskap.

12:00-15:30
Universitetsbiblioteket (UB) tipsar om aktivt sittande, kom och testa!

12:00-15:30
Prova på orientering
Gå, jogga eller spring och testa enkla orienteringsbanor på och kring Campus med eller utan elektronisk tidtagning. Mer info i Umeå OK:s monter.

 

ÖVRIGA AKTIVITETER WITH DROP-IN

12:00-15:30
Unbreakble
Kom förbi vid Dammen och testa ett av 2018 års hinder och var med och gör Unbreakable 2019 till det bästa racet hittills.

12:30-13:15
Häng med ut och jogga
Nybörjare till proffs, alla är välkomna! Ledare: Elbert Karlsson
Samling vid fontänen, Universum

12:30-12:50
Core - bålträning med IKSU
Drop-in. Kräver ej ombyte! Ledare: Anna-Karin Hedin
Vid Dammen

12:55-13:15
Zumba® med IKSU
Droppa in och dansa loss! Kräver ej ombyte! Ledare: Anna-Karin Hedin
Vid Dammen

13:30-14:30
Löpteknik – lär dig springa rätt och lätt
Få råd kring din löpning av löpexpert och friidrottstränare Anneli Johansson och fystränare Stefan Sandlund. Inga förkunskaper krävs. Campusarena fotboll, Löparbanorna bakom Polishögskolan

Hela v. 37
Fri entré: Gym/gruppträning* Umeå Sport & Motion Utopia, Navet, Mariehem

Hela v. 37
Fri entré: Gym/simning/boll- och racketsporter samt gruppträning* IKSU Sport, Plus

September ut
Skoj på hoj! Hitta runt i Umeå på cykelsadeln med en modern orienteringskarta som hjälp. Kartor finns i Umeå OKs monter i Lindellhallen den 12 september och på Idrottshögskolans kansli övriga dagar.

Året runt!
Hälsa på campus-orientering - Gång på gång!
Promenadorientera runt campus i jakt på Rosa, Stig och Runa. Kartor hämtas i Umeå OK:s monter i Lindellhallen den 12 sep. och på Idrottshögskolans kansli övriga dagar.

Året runt!
Walk and talk!
Testa de olika promenad-mötesslingorna som Lokalförsörjningen tagit fram tillsammans med Studenthälsan. 15, 20 eller 35 minuters promenad med start vid bron över Dammen.

Läs mer om Hälsa på campus och ladda ner prrogrammet

Arrangör: Idrottshögskolan
Evenemangstyp: Övrigt