"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Journalistic Autonomy with Professor Henrik Örnebring

tis
23
maj
Tid Tisdag 23 maj, 2023 kl. 08:30 - 09:45
Plats HUM.G.219

Institutionen för kultur- och medievetenskaper bjuder in till en presentation av boken ”Journalistic Autonomy: The Genealogy of a Concept” med en av bokens författare - Henrik Örnebring, professor i Medie- och kommunikationsvetenskap vid Karlstad universitet.

Presentationen sker på engelska.

Om boken

Tanken om att journalistik ska vara oberoende är grundläggande för dess funktion och roll i demokratin. Men exakt vad ska journalistiken vara oberoende av?  I boken spårar författarna idén om journalistisk autonomi, från pressfrihetsdebatterna på 1600-talet upp till 2000-talets digitala och uppkopplade värld. Med hjälp av en eklektisk och tankeväckande teoretisk ram som bygger på Friedrich Nietzsche, feministisk filosofi och teoretisk biologi, analyserar författarna de djupare betydelserna och användningarna av termerna ”oberoende” och ”autonomi” inom journalistiken.

Om författarna

Henrik Örnebring är professor i medie- och kommunikation och kommunikation vid Institutionen för geografi, medier och kommunikation vid Karlstads universitet. Han har arbetat mycket med journalistik, mediehistoria, nya medier och har publicerats i flera antologier och vetenskapliga tidskrifter. Hans senaste bok är Newsworkers: Comparing Journalists in Six European Countries. Utöver sin position som professor är han också chefredaktör för Oxford Research Encyclopedia of Journalism Studies.

Michael Karlsson är professor i Medie- och kommunikationsvetenskap och kommunikation vid Institutionen för geografi, medier och kommunikation vid Karlstads universitet. Han har framförallt arbetat med frågor som rör digitaliseringen av journalistiken. Han är också medredaktör för Rethinking Research Methods in an Age of Digital Journalism och seniorredaktör för Oxford Research Encyclopedia of Journalism Studies.

Evenemangstyp: Föreläsning
Kontaktperson
Annika Egan Sjölander
Läs om Annika Egan Sjölander