"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Mediearkeologi: konst, kriminalteknik och digital arkeologi

tor
6
dec
Tid Torsdag 6 december, 2018 kl. 08:00 - 14:30
Plats Humlab, Samhällvetarhuset under UB

Gamla mobiltelefoner, datorer, spelkonsoler och kameror hopar sig i garderober, källarförråd – och på soptippar. Ofta är de fullt fungerande, men eftersom de inte längre är senaste modellen har de ställts undan eller kastats. Data kan emellertid vara svår att radera och nästan alltid innehåller gamla apparater spåren av vårt umgänge med dem, forna kontakter och personliga minnen. Ibland är de svåra att ta sig in i, men det finns ofta en bakdörr.

På terminens avslutande och förlängda tech-frukost har vi bjudit in en arkeolog, en IT-forensiker från polisen, samt en hård- och mjukvaruutvecklare som i en rad projekt återupplivat kasserad teknik i konstnärligt syfte. Med hjälp av denna expertis ska vi försöka oss på en digital utgrävning av gammal medieteknik. Så plocka fram din gamla telefon ur gömmorna, eller disketten du sparat, eller den trasiga digitalkameran (och glöm inte kablarna om sådana finns). Vilka minnen kan vi gräva fram ur apparaterna? Vad kan data avslöja om sina tidigare användare? Vilka spår har lagrats utan att vi ens var medvetna om det? Baserat på erfarenheterna av utgrävningen diskuterar vi frågor om datalagringens intimitet och hur informationen rör sig mellan det osynliga och synliga, minne och glömska, det medvetna sparandet och det omedvetna. Presentationer sker på både svenska och engelska.

08.00-08.30 Drop in-frukost (kaffe och macka serveras)
08.30-09.00 Introduktion till mediearkeologin. Maria Eriksson och Johan Jarlbrink
09.00-09.30 Digging into archaeology. Claudia Sciuto
09.30-10.15 Hur arbetar en IT-forensiker? Mikael Lund
10.15-10.30 Paus
10.30-11.00 Mediearkeologi som konst. Nicklas Marelius
11.00-12.00 Utgrävning påbörjas
12.00-13.00 Lunch
13.00-14.00 Fortsättning utgrävning
14.00-14.30 Diskussion och summering

Claudia Sciuto is a doctoral student in archaeology. Her research involves the application of short range remote sensing techniques for the study of stone materials provenance.

Nicklas Marelius har sedan 1990-talet arbetat med mjukvaru-, teknik- och hårdvaruutveckling inom bland annat konst, interaktionsdesign och digitalt ljud.

Mikael Lund är elektroingenjör med examen från Umeå universitet och har i flera år arbetat med IT-forensik på Polisen och Tullverket. Sedan 2017 är han chef över IT-forensikergrupp 2 vid Forensiska sektionen inom Polisen Region Nord.

Arrangör: Humlab
Evenemangstyp: Gruppträff
Kontaktperson
Maria Eriksson
Läs om Maria Eriksson
Kontaktperson
Fredrik Norén
Läs om Fredrik Norén