Är du utbildningsrepresentant och vill hitta nya samarbetsaktörer för till exempel examensjobb, praktikplatser, mentorskap eller samarrangemang? Eller är du forskare som vill bidra med din kompetens till en organisation och få veta mer om vilket material och data som externa aktörer kan erbjuda?
Är du representant för ett företag, offentlig förvaltning eller annan organisation som är nyfiken på att samarbeta med Umeå universitet?
Välkommen till Mötesplats Humaniora!
Den 28 februari och 1 mars anordnar vi två halvdagar för utbildningsrepresentanter (lärare, studierektorer, ämnesföreträdare, programansvariga m.fl.) och forskare vid Humanistisk fakultet, och representanter från externa aktörer i regionen.
Dagarna är indelade i temana Utbildning respektive Forskning. Vi kommer att presentera inspirerande exempel på genomförda samarbeten mellan forskare, utbildningar och externa aktörer. Du kan anmäla dig till antingen en eller båda dagarna.
Sista anmälningsdag är den 23 februari kl. 15:00.
Vill du som jobbar på Umeå universitet bjuda in representanter från företag och organisationer?
13.10 Studenters samverkan med omgivande samhälle: teori och praktik i högre utbildning
Karin Danielsson, universitetslektor och föreståndare för Humlab
Studenters samverkan med omgivande samhälle är ett förekommande inslag i högre utbildning, exempelvis genom examensarbeten eller praktikkurser. Utöver dessa exempel, hur kan samverkansinslag i högre utbildning genomföras, samtidigt som en vetenskaplig höjd uppnås? I denna presentation föreslår Karin Danielsson en modell för progression av samverkan inom kandidatprogram, med exempel på hur företag och organisationer kan samverka med studenter under pågående utbildning.
13.30 Filosofi och samhällsanalys i praktiken
Kalle Grill, universitetslektor och docent i filosofi
Kandidatprogrammet i filosofi och samhällsanalys innehåller nästan uteslutande teoretiska studier. I årskurs 2 och 3 erbjuds studenter att delta i ett projekt där de gruppvis löser uppgifter som formulerats av aktörer utanför universitetet, som kommuner och företag. Tillsammans med efterföljande karriärrådgivning ger detta studenterna en tydligare bild av vad deras studier ger för kompetens på arbetsmarknaden.
13.50 I slutänden är det mödan värt! Vad är berikande för både studenter, lärare och externa aktörer?
Ann Cristin Winroth, universitetslektor och ämneskoordinator i etnologi
Exempel och reflektioner över samverkan i praktiken. Presentation av några former av samverkan mellan aktörer i kultursektorn och akademin, både tillfälliga och mer långvariga. Hur ser villkoren för en bra samverkan ut?
14.10-14.30 Frukt, dryck och mingel
14.30 Samarbete för skolutveckling
Margita Rönngren, universitetsadjunkt, Institutionen för språkstudier
Erika Sturk, universitetsadjunkt, Institutionen för språkstudier
Margita Rönngren och Erika Sturk presenterar hur de arbetar med samarbeten mellan lärarutbildningar i Umeå och Vasa och i samverkan med Umeå kommunen utvecklingsavdelning och skolor – allt i skolämnet svenska. De visar på en struktur för kontaktskapande mellan Umeå universitet och lärare i Umeå kommun som vill hitta mötesplatser för att arbeta med skolutveckling och forskning. De presenterar också hur ett samverkansuppdrag kan se ut för en adjunkt på lärarutbildningen.
14.50 Learning by doing – och skarpa projekt i riktiga nätverk
Torkel Molin, universitetslektor i museologi, programföreståndare för Programmet för kulturentreprenörskap och för Branschutbildningen för muséer och kulturarv.
Programmet för kulturentreprenörskap (KEP) har haft som grund sedan starten 2011 att arbeta med externa aktörer i riktiga projekt och gärna i samverkan. Det sker bland annat genom att studenterna gör praktik, uppmuntras till att ingå mentorskap, externa föreläsare, studieresor till kreativa miljöer i Europa och vi uppmuntrar studenterna att samverka då de arbetar med skarpa projekt.