Populärvetenskap i anslutning till Bildmuseets pågående utställning Entangle / Konst och fysik. Lyssna på korta föreläsningar av fysiker från Umeå universitet som förklarar fundamentala fenomen som styr vår värld. Den här söndagen möter du universitetslektor Claude Dion och professor László Veisz. Båda föreläser på engelska, så välkommen att ta med dina engelskspråkiga vänner. Varje kortföreläsning tar ca 20–25 minuter, och efteråt finns tid för frågor.
O Romeo, Romeo, varför är du kvantum? Hur partiklar kan vara skilda men fortfarande länkade Claude Dion, universitetslektor i fysik
(Föreläsningsspråk engelska) När två kvantpartiklar möts blir deras öde sammanflätat, som Romeos och Julias. I vissa fall blir partiklarna så intrasslade att mätning av en egenskap hos den ena partikeln påverkar resultatet man får för den andra. Även om denna egenskap inte definierades innan man mätte den, och även om partiklarna är långt ifrån varandra. Det här förbryllade Einstein som inte uppskattade "spöklik verkan på avstånd". På Bildmuseet kommer Claude Dion att berätta om hur dagens fysiker ser på det här problemet, och fundera över om det är kärlek eller kvantmekanik som är svårast att förstå.
Claude Dion är universitetslektor vid Institutionen för fysik, Umeå universitet, och docent i atom- och molekylfysik. Han undervisar bland annat en avancerad kurs i kvantmekanik, där han försöker få sina studenter att uppskatta kvantvärldens mysterier.
Verktyg gjorda av ljus: Nobelpriset i fysik 2018 László Veisz, professor i fysik
(Föreläsningsspråk engelska) Nobelpriset i fysik 2018 tilldelades forskarna bakom "verktyg gjorda av ljus", banbrytande uppfinningar inom laserfysik. Priset rör två fascinerande ämnen: optiska pincetter och en metod att alstra ultraintensiva optiska pulser med hög intensitet.
Optiska pincetter kan gripa och placera mikrometersmå objekt, vilket kan användas inom en mängd olika områden, till exempel för att flytta celler inom biologi och medicin. De högintensiva ultrakorta pulserna ger extremt koncentrerad ljusenergi med liten rumslig volym och tidsmässig varaktighet. Även detta möjliggör en mängd nya tillämpningar, från industriell materialbehandling till ögonkirurgi och inom grundforskning. På Bildmuseet kommer László Veisz att förklara bakgrunden till dessa uppfinningar och visa hur de påverkar det moderna livet.
László Veisz är professor i fysik vid Umeå universitet och chef för dess relativistiska attosekundfysiklaboratorium.