OMTÄNK, OMTAG, OMTANKE – social innovation i pandemins spår
Coronapandemin har både inneburit nya utmaningar och förstärkt andra som redan fanns. Det kräver att vi tänker om och tar nya tag för att med omtanke om varandra fortfarande kunna bidra till sociala innovationer för ett hållbart samhälle. Men hur gör vi det på bästa sätt? Det är temat för femte upplagan av konferensen Social Innovation i Norr när vi möts på det sätt som är möjligt den 27 oktober 2021 (på plats i Skellefteå, digitalt eller både och).
Men än är hösten långt borta och vi vill gärna ses innan dess. Därför bjuder Social Innovation i Norr nu in till en digital uppvärmning den 13 april kl. 11.30–13.00. Här får du ta del av spännande smakprov på forskning i samverkan.
Välkommen! Omtänk, Omtag, Omtanke – social innovation i pandemins spår
Forskning i samverkan
Umigo: digital plattform för sociala innovationer Per Levén, lektor vid Institutionen för informatik vid Umeå universitet Forskare vid Umeå universitets Sharing Lab arbetar sedan några år tillbaka med teknologi och metodstöd som det möjligt för vem som helst att skapa kraftfulla digitala sociala innovationer. Det kan vara grannar som vill samsas om utrustning eller utbyta tjänster, bybor som vill öka samåkningen in till stan eller organisationer likt Röda Korset som vill effektivisera sina interna samarbetsprocesser. Hör Per Levén berätta om olika teknikstöd och testpiloter från projekt Umigo.
Att hålla andan under (pandemi)vågen Ingeborg Nilsson, professor vid Institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering på Umeå universitet Ibland kan man ha en spännande idé och kreativa samarbeten, men att inse att man är på helt fel plats vid helt fel tidpunkt. Likt Ingeborg Nilsson. Hon berättar om hur innovationen för att minska ensamhet bland äldre, ”Social aktivitet på recept”, kan överleva och utvecklas – trots pandemirestriktioner som innebär social distansering.
Make food not waste Wiebke Reim, biträdande universitetslektor i Entreprenörskap och innovation vid Luleå tekniska universitet Forskare i Entreprenörskap och Innovation vid Luleå tekniska universitet jobbar ständigt med att utveckla cirkulära affärsmodeller. I ett aktuellt projekt ihop med Guldhaven Pelagiska försöker de hitta sätt att få fler fiskarter och en större andel av varje fisk att kunna säljas som mat, istället för att betraktas som restprodukter. Till exempel i form av braxbiffar. Braxen är en nyttig matfisk och Östersjön skulle må bättre om den fiskades mer. Hör Wiebke Reim berätta om projektet och om hur pandemin har påverkat såväl forskningen som arbetet med social innovation.
Frågestund och avslut
Har du några funderingar kring Social Innovation i Norr?