"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Tarja Halonen besöker Umeå universitet

tis
12
mar
Tid Tisdag 12 mars, 2019 kl. 15:00 - 17:00
Plats Samhällsvetarhuset, Hörsal D

Finlands tidigare president och hedersdoktorn vid humanistiska fakulteten Tarja Halonen besöker Umeå universitet. Tillsammans med Utrikespolitiska föreningen vid Umeå universitet och Föreningen Norden arrangeras ett seminarium om Feministisk utrikespolitik.

Moderator: Anders Lindkvist, tidigare journalist på SVT

Tarja Halonen utsågs 2009 till hedersdoktor vid humanistiska fakulteten vilket kommer att uppmärksammas vid besöket, eftersom hon 2009 inte hade möjlighet att närvara.

Tarja Halonen var Finlands president från 2000 till 2012. Under den tiden var hon ordförande för FN:s Millenniemöte, biträdande ordförande för FN:s Kommission för globalisering och sociala dimensioner, biträdande ordförande för FN:s Panel om global hållbarhet och ordförande för Rådet för kvinnliga världsledare.

Före presidentskapet tjänstgjorde hon som social- och hälsovårdsminister, justitieminister och utrikesminister. Under sin politiska karriär, som inleddes 1974, har Tarja Halonen bidragit till främjandet av demokrati, mänskliga rättigheter och civilsamhällets roll. Att stärka social rättvisa och jämställdhet har varit centrala teman.

Tarja Halonen har varit aktivt engagerad i frivilligorganisationer och fackföreningar. Hon är också ordförande i Helsingfors universitets styrelse. Efter hennes tid som president grundades TH Global Sustainability Foundation 2012 för att främja hennes arbete inom hållbar utveckling.

Hon har fortsatt att arbeta nära FN och är för närvarande medlem av generalsekreterarens rådgivande grupp för medling. Hon är också suppleant till ordförande i Every Woman Every Child Movements styrgrupp, FN: s globala organisation för katastrofminskning och FN: s Drylands-ambassadör.

En pressträff arrangeras i samband med besöket kl. 14.00 i samma lokal som seminariet.

Arrangör: Umeå universitet
Evenemangstyp: Seminarium

Tarja Halonen