"False"
Hoppa direkt till innehållet

Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Detta p.g.a. skyddsåtgärder vid cyberattacken den 2 maj. Läs hur du byter lösenord.

printicon
Huvudmenyn dold.

Tech Breakfast: Vardagsbild mellan representation och operation

tor
23
feb
Tid Torsdag 23 februari, 2023 kl. 08:00 - 10:00
Plats ZOOM - registrering krävs

Sebastian Rozenberg, doktorand vid Institutionen för kultur och samhälle vid Linköpings universitet


I sitt avhandlingsprojekt utforskar Sebastian varseblivningen och omdömet om de materiella, funktionella och algoritmiska aspekterna av digitala bilder. Arbetet är tvärvetenskapligt och kombinerar nyare mediefilosofi med teorier från estetik, teknikfilosofi, konstvetenskap och bildteori.

I avhandlingen studerar Sebastian en serie specifika kategorier av digitala bilder: hemskärmen, d.v.s. applikations-interfacet i mobilen; digitaliserade målningar i museisamlingar online; syntetiska bilder d.v.s. AI/ML-bilder som skapas genom maskininlärningsmodeller utifrån textinput.

Gemensamt för dessa kategorier är att de på olika sätt belyser spänningen mellan programmering, funktion, övervakning och maskintänkande å ena sidan, och representation, form och stil å andra sidan.

I vilken utsträckning beror hemskärmens existens på dess relationer, dess omgivande miljö? För att studera detta måste vi både betänka på de rent visuella aspekterna, inklusive hur de formas av förförståelse och kategorier. Men också rent tekniska aspekter, som hur springboard fungerar, hur medielagret i iOS fungerar och hur detta skiner igenom, visar sig i mediet, i hemskärmen som bildmedium eller bildobjekt. Vilka tekniska relationer bildar grund till hemskärmen, och hur uppenbarar de sig?

 

Registrering

Universitetet är en myndighet. Meddelanden som du skickar här sparas och blir en allmän handling. Läs på umu.se/gdpr om hur vi hanterar personuppgifter.

Arrangör: Humlab
Evenemangstyp: Gruppträff
Kontaktperson
Johan Malmstedt
Läs om Johan Malmstedt
Kontaktperson
Zakayo Kjellström
Läs om Zakayo Kjellström
Kontaktperson
Christian Liliequist
Läs om Christian Liliequist