"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Trä: Konstruktion & Produktion – Ett lokalt, hållbart material

fre
12
apr
Tid Fredag 12 april, 2019 kl. 10:00 - 15:00
Plats Teatern, Arkitekthögskolan

Utvecklingen, planeringen och konstruktionen av nya byggnader är heta ämnen i diskussionen om hållbarhet och trä som byggmaterial är vanligt förekommande i debatten. Trä är ett material med en lång historia i Västerbotten som fortfarande har en betydande plats i den lokala industrin. 

Den 12 april bjuder Arkitekthögskolan vid Umeå universitet in till en heldag dedikerad trä som byggmaterial. Genom byggda exempel diskuteras materialets hållbarhet utifrån ett lokalt perspektiv. Hela programmet inklusive föreläsningarna hålls på engelska. Presentatör av föreläsningarna och moderator för samtalen är Markus Aerni, arkitekt från Stockholm som återkommande föreläser på KTH Arkitekturskolan samt är medgrundare till arkitektkontoret Happyspace. 

Notera att Andreas Falks föreläsning som tidigare var annonserad till 9.00 är inställd på grund av sjukdom. Uppdaterat schema:

10:00 Introduktion med Markus Aerni & Maria Block

En introduktion till dagens tema: trä som byggmaterial genom historien med dagens moderator och första föreläsare. 

10:30 Maria Block om "att bygga hållbart och hälsosamt i trä"

Maria visar lösningar från sitt eget arbete, bland annat från Lusthusbacken i Piteå som blev nominerat till Årets hus av Årets Bygge 2019. Maria Block driver praktiken Blockarkitekturkontor med inriktning på att bygga hållbara, hälsosamma och giftfria miljöer. Maria har också skrivit boken Byggekologi tillsammans med Varis Bokalders vilken översatts till en rad språk.

13:00 Kenneth Eriksson "specialvirkesföretag S-trä: från skörd till hus"

Kenneth delar sina erfarenheter kring att arbeta för hand på det lilla byggföretaget S-trä Specialvirke. Han kommer att visa hela processen, från skörd till färdigbyggt hus. Kenneth Eriksson studerar arkitektprogrammet i årskurs två på Arkitekthögskolan vid Umeå universitet. Han har länge arbetat med timmerkonstruktion på specialvirkesföretaget S-trä.

14:00 Daniel Wilded om "system och produktion från Martinsons"

Daniel berättar om produktionen av träkonstruktionssystem och träkomponenter genom att visa arbetet på det stora familjeföretaget Martinsons. Daniel arbetar som produktionschef på Martinsons som är en världsledande aktör inom modernt träbyggande. 

Evenemangstyp: Föreläsning