"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

UAS okt 2020: Samiska barns rätt till sitt modersmål i rysk skola

fre
16
okt
Tid Fredag 16 oktober, 2020 kl. 12:00 - 13:00
Plats Online: ZOOM

Ekaterina Zmyvalova är doktorand vid enheten för samiska vid Institutionen för språkstudier. Hennes doktorsavhandling fokuserar på undervisning av det samiska språket i ryska och svenska skolor, samt bevarande av språket genom undervisning. I oktober arrangerar Arcum ett online-seminarium inom ramen för seminarieserien Umeå Arktiska Seminarium, där Ekaterina kommer att tala om de samiska barnens rätt att lära sig sitt modersmål i den ryska skolan.

Samerna bor i de arktiska delarna av Norge, Sverige, Finland och Ryssland. Även om samerna delas av de fyra ländernas formella gränser, fortsätter de att existera som ett folk förenat av kulturella och språkliga band samt en gemensam identitet. Det faktum att samer lever i olika länder påverkar situationen med, och statusen för, den samiska kulturen, språket och identiteten. På grund av olika statspolitiska prioriteringar varierar den lagliga regleringen av det samiska uppehället i de fyra länderna.

Enligt information från statistiska centralbyrån i Ryssland utgjorde den samiska befolkningen i Murmansk Oblast (som är den ryska delen av Sápmi) 1599 personer under 2010. Lovozero-skolan är den enda skolan i Ryssland där samiska lärs ut, och det dessutom är valfritt att delta i undervisningen.

Fredagen den 16 oktober kl 12-13 har du möjlighet att lyssna till Ekaterina tala om bestämmelser i nationell och internationell lag samt statlig politik om samiska barns rätt att lära sig sitt modersmål i den ryska skolan. Hon kommer också att dela med sig av resultaten från sina resor till Lovozero.

Anmäl ditt intresse på länken nedan. Du kommer få mer information om seminariet och länk till det via e-post. Seminariet hålls på engelska men du kan ställa frågor på svenska om du så önskar. 

Varmt välkommen!

Evenemangstyp: Seminarium
Personalbild saknas
Talare
Ekaterina Zmyvalova
Doktorand
Läs om Ekaterina Zmyvalova
Kontaktperson
Anngelica Kristoferqvist
Läs om Anngelica Kristoferqvist