UMA Talks: Situerade praktiker & socialt engagemang
fre
25
apr
Fredag 25 april, 2025kl. 17:00 - 19:00
Teatern, Arkitekthögskolan
Arkitekthögskolan vid Umeå universitet välkomnar varmt studenter, personal och allmänheten till ett UMA Talks-evenemang med titeln Situated Practices – Social Engagement. Inbjudna gäster Magnus Ericson (IASPIS), Jamie Hignett (Unit 38), Heidi Svenningsen Kajita (bureaus) och Alejandro Haiek Coll (Lab Pro Fab) kommer kort att presentera sitt arbete kopplat till ämnet, följt av ett rundabordsdiskussion som modereras av UMA:s Amalia Katopodis. Evenemanget äger rum på engelska.
Om deltagarna
Magnus Ericson är en Stockholmsbaserad curator och utbildare som arbetar med design, arkitektur, urbanism och konst. Han är för närvarande chef för IASPIS Applied Arts, och leder programmet relaterat till design, hantverk, arkitektur samt rumslig och urban praktik. Från 2014 till 2018 utvecklade och ledde han ett antal forskarutbildningar om kritiska, socialt engagerade praktiker vid Konstfack i Stockholm. Mellan 2009 och 2014 var han Senior Advisor/Curator för det designrelaterade programmet vid Arkdes, Statens centrum för arkitektur och design, i Stockholm. Från 2007 till 2009 fick han uppdraget som projektledare på IASPIS för att bedriva och utveckla aktiviteter inom områdena design, hantverk och arkitektur. Tillsammans med Pelin Tan är han curator för Urgent Pedagogies. Urgent Pedagogies är ett transdisciplinärt projekt som kopplar samman olika konstnärliga praktiker såsom design, arkitektur, rumslig och urban praktik med sociala rörelser, civilsamhället och aktivistiska initiativ. Den fokuserar på kritiska rumsliga praktiker och har ambitionen att engagera sig med människor från en mängd erfarenheter, situationer, sammanhang och geografier. Att lära sig genom öppna och experimentella tillvägagångssätt är centralt i projektet, engagerande med olika perspektiv, nya möten och kritiska dialoger, det är ett växande nätverk av allianser.
Jamie Hignett är arkitekt baserad i London och medgrundare av Unit 38, ett arkitektkooperativ. Unit 38 erbjuder designtjänster riktade till arbetarklassen som vanligtvis är utestängda från stadsförändringsprocesser – allt från migranter och flyktingar till låginkomstgrupper som hotas att trägas undan från sina stadsdelar. Deras arbete kombinerar forskning och design i skärningspunkten mellan koldioxidsnål arkitektur, demokratiskt ägande, ekonomisk politik och politisk handlingskraft. Under sin IASPIS-residency i Stockholm kommer han att forska och engagera sig i grupper som arbetar med Stockholms stadspolitik, utforskar självförvaltning, demokratisk kontroll och alternativa ekonomiska modeller. Han kommer att undersöka hur dessa modeller fungerar för att förstå vilka lärdomar och strategier som kan dras från Sverige och tillämpas i Storbritannien. Jamie Hignett studerade vid Bartlett School of Architecture och London School of Architecture. Han är en frekvent gästlärare vid Sheffield School of Architecture, Westminster University och Architectural Association. Han har självutgiven musik, och hans forskning har varit en del av Theatrum Mundis kohort (How We Relate to the Body, 2022), sändes på Resonance FM (A Brief History of Rave, 2020) och med stöd av Adam Architecture Travel Scholarship för att dokumentera Fernand Pouillons bostadsprojekt i Frankrike och Algeriet (2018).
Heidi Svenningsen Kajita är docent i landskapsarkitektur, planering och design vid Köpenhamns universitet och medgrundare av bureaus. I sin arkitekturforskning arbetar Kajita för social förändring i vardagens rumsliga miljöer. Med fokus på historien och omvandlingen av välfärdsstatens bostadsområden, fokuserar hennes forskning på brukarens vardagliga praktiker, normativa ramar för den byggda miljön, och arkitektonisk byråkrati. Hon skissar tekniker för att kombinera social och teknisk expertis och aktiverar arkiv, dokument, muntliga historier och annat minnesmaterial som registrerar ofta obekväma arkitekturhistorier förknippade med marginalisering. Utmaningen att hantera det förflutna, nuet och framtiden för socioekologisk transformation är komplex, och hon kopplar därför ihop arkitekturhistoria, kreativ praktik och etnografiska strategier för att placera olika aktörers och resursers perspektiv och behov. Bureaus är rumsliga designers, strateger och forskare som bidrar till att skapa inkluderande platser där inkludering beskriver både kvaliteterna i det utförda arbetet men också processerna för att åstadkomma det. Deras arbete spänner över rumsliga korta utvecklingar och strategier, design av interiör, landskap och utrymmen i staden, kuratorisk och kreativ rådgivning och forskning.
Alejandro Haiek Coll är lektor i arkitektur och stadsbyggnad, PhD Excellent Cum Laude International Mention från University of Genova och Magister in Science Honorific Mention in Architectural Design vid Central University of Venezuela. Han koordinerar en designstudio på masternivå vid på Arkitekthögskolan vid Umeå universitet och är grundare av Laboratory of Intersectional Ecologies och Laboratory of Experimental Applied Arts Lab Pro Fab. Hans expertområde kretsar kring regenerativa projekt för medborgerligt engagemang och omstrukturering av sociala ekosystem, som söker undersöka relationerna mellan offentliga landskap, nätverksstyrning och kulturellt kapital. Hans forskningsbaserade praktik fokuserar på projekt som integrerar vetenskap, tyst kunskap och lokala intelligenser. Med projekt som sträcker sig från föreställningar till storskaliga offentliga ekoinfrastrukturer, arbetar hans laboratorium tillsammans med ett internationellt och tvärvetenskapligt forskningsnätverk och utforskar infrastrukturella ekosystem och materialöverskott. Hans ingrepp i stadens struktur är transformerande både socialt och politiskt, från mikro- till makroskala. Projekten öppnar återkopplingsslingor mellan de olika kunskapsnivåerna, från konstruktörer till byggare. Hans arbete förenar den industriell tillverkningens materiella överdrifter och det avfall som produceras av byggandet med sociala och medborgerliga underskott inklusive oro, fattigdom och ojämlikhet. Hans verk sträcker sig över konst, arkitektur, design, geografi, ingenjörskonst och performance.
Om UMA Talks
UMA Talks syftar till att vara en öppen och tillgänglig evenemangsserie. Syftet är att bidra till arkitekturämnets utveckling såväl ur ett lokalt som ett internationellt perspektiv. Genom evenemangen söker Arkitekthögskolan ge allmänheten, studenter, lärare och forskare såväl inom som utanför arkitekturämnet inblick, samt en chans att medverka i, utbildnings- och forskningsaktiviteterna vid institutionen. Teoretiker, yrkesverksamma arkitekter, konstnärer och andra relevanta gäster bjuds in för att föreläsa, delta i rundabordsamtal eller liknande format. Evenemangen är öppna för allmänheten och äger, om inte annat anges, rum på Arkitekthögskolan. Alla evenemang i serien är på engelska.