"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Umeå Arktiska seminarium Oktober 2019

fre
11
okt
Tid Fredag 11 oktober, 2019 kl. 12:00 - 13:00
Plats Universitetsklubben
 
Dr Eavan O’Dochartaigh, affilierad postdokor vid Humlab & Arcum, kommer att hålla ett seminarium om

Arktisk synlighet: Att avbilda ursprungsbefolkningar i 1800-talets västra Arktis

 

Seminariet kommer att introducera postdoktorprojektet, ARCVIS (2019-2021), som är placerat på Humlab samt stöds av Arcum och Institutionen för språkstudier. Projektets syfte är att samla in, kartlägga och klargöra sammanhang för över tusen bilder från 1800-talet av ursprungsbefolkningen och deras lokalisering i västra Arktis (främst dagens Alaska, Kanadas Arktis och Grönland).

Råmaterialet inkluderar skisser, målningar och fotografier samt graveringar och litografier i tidskrifter och publicerade reseberättelser från 'upptäcktsresande'. Genom att visa och analysera bild och text kommer projektet att synliggöra ursprungsbefolkningen som var nyckeln till framgång eller misslyckande för expeditionerna från söder.

ARCVIS kommer i slutändan att utgöra en allmänt tillgänglig onlineplattform. Den kommer innehålla en geospatial databas över visuella verk och vara utformade för att uppmuntra användning av en allmän publik (liksom av forskare från olika discipliner med arktisk inriktning). Mycket av uppgifterna finns för närvarande av olika arkiv runt om i världen, främst utanför själva Arktis. Vissa av bilderna är tillgängliga online men en betydande del är svåråtkomliga och dessa prioriteras i databasen. Forskningen kommer att påverka bilden av hjältemodiga polarutforskningsexpeditioner och visa på insatserna från de lokala samhällen i Arktis samt uppmuntra dem till en större känsla av äganderätt över materialet.

Eftersom projektet är i tidigt stadium kommer preliminära data och databasstruktur, såväl som nya problem, frågor och luckor i uppgifterna lyftas under seminariet.

 

Eftersom vi bjuder på en lättare lunch behöver du anmäla dig till seminariet senast måndagen den 7 oktober.

Registering görs längst ner på sidan. 

 

 

Evenemangstyp: Seminarium

Dr Eavan O’Dochartaigh är en Marie Skłodowska-Curie postdoktor affilierad till Humlab och Arcum.

 

Hennes nuvarande projekt samlar och kartlägger nittonhundratalets visuella representationer av ursprungsbefolkningen i västra Arktis.

 

Hon är nyutexaminerad (2018) vid Institutionen för Engelska vid National University of Ireland, Galway, där hennes doktorsavhandling undersökte den visuella kulturen som skapades genom utforskningen av Northwest Passage på 1850-talet och är en examen från MPhil in Polar Studier vid Scott Polar Research Institute, University of Cambridge (2005).

 

Dessutom har hon mer än tio års erfarenhet som konsultarkeolog och illustratör och arbetar i Irland, Storbritannien och Island. 

Kontaktperson
Anngelica Kristoferqvist
Läs om Anngelica Kristoferqvist
Anmäl dig här

Anmälan

Här kan du kan anmäla dig till evenemanget.

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Kontaktformuläret ska ej användas för känslig eller personlig information (känsliga eller integritetskänsliga personuppgifter). Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR).