"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Wind Power Pioneering - the case of Navarra in the 1990s

tor
19
okt
Tid Torsdag 19 oktober, 2023 kl. 15:15 - 16:30
Plats Zoom

Under slutet av 1980-talet och början av 1990-talet upprättade Europeiska unionen ett gemensamt regelverk som syftade till att främja förnybar elproduktion. Gensvaret på nationell och regional nivå varierade dock avsevärt över hela kontinenten. 1999 hade den spanska vindkraftsmarknaden ökat till att bli den tredje största i Europa, efter endast Tyskland och Danmark, medan majoriteten av andra EU-medlemmar släpade efter i utvecklingen av förnybar energi.

I Navarra, en region i norra Spanien, byggdes en betydande del av landets vindkraftsindustrier upp. Detta seminarie avhandlar den institutionella strukturens roll i att främja en dynamisk miljö för offentlig-privat samarbete inom förnybar energi.

Navarras snabba utveckling berodde till stor del på ett regionalt offentligt-privat företag som kallas Energía Hidroeléctrica de Navarra (EHN). Företaget utvecklades till en dominerande kraft inom vindkraftproduktion i Spanien och Europa inom bara ett decennium. Trots denna anmärkningsvärda utveckling finns det en frånvaro av omfattande akademisk analys av ursprunget till denna sektor. 

Navarras strategiska engagemang inom vindkraft stärkte inte bara det lokala el-oberoendet, utan etablerade också regionen som en betydande bidragsgivare till den bredare europeiska agendan för ren energi.

 

Mar Rubio-Varas är professor i ekonomisk historia vid Universidad Publica de Navarra och forskar inom energiekonomi och miljöekonomi. 

 

Vill du delta på seminariet digitalt? Anmäla dig nedan så skickar vi ut en länk. 

Evenemangstyp: Seminarium
Kontaktperson
William Blombäck
Läs om William Blombäck
Anmäl dig här

Anmälan

Här kan du kan anmäla dig till evenemanget.

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Kontaktformuläret ska ej användas för känslig eller personlig information (känsliga eller integritetskänsliga personuppgifter). Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR).