I syfte att stödja utbildningsvetenskaplig forskning utlyser Lärarhögskolan:
Tre stycken 3-åriga anslag om 1,2 mkr vardera, totalt 3,6 mkr. Fördelning av dessa anslag sker utifrån extern bedömning av forskningsplan enligt beskrivning nedan.
Beloppen inkluderar ersättning för gemensamma kostnader på universitetets tre nivåer.
Ansökningsperiod: 15 april 2025 – 27 maj 2025 kl. 12.00
Beslut om tilldelning av medel: 21 oktober 2025
Ansökningar: Ansökningar görs genom portalen Research web. För att kunna ansöka måste du skapa en användare. Du skapar en användare under rubriken ”Logga in”: https://researchweb.org/is/umu
Forskningsplanen formuleras utifrån en förkortad version av Vetenskapsrådets modell. Denna utformning förenklar för sökande att vidareutveckla forskningsplanen till en större ansökan till Vetenskapsrådet eller till Skolforskningsinstitutet.
Forskningsplanen får omfatta högst 5 sidnumrerade A4-sidor i Arial, teckenstorlek 11, med enkelt radavstånd och 2,5 cm marginaler, referenslista och eventuella bilder inkluderade.
Forskningsplanen ska innehålla följande rubriker och information i nedanstående ordning:
I ansökningsformuläret i Research web ska även denna information anges:
• Projektets resultat och förbrukningen av medel följs upp av Lärarhögskolan.
6/5, Informationsmöte för sökande över Zoom kl 13.00: https://umu.zoom.us/j/68256079407
27/5, Deadline för inlämning av ansökan i Research web kl. 12.00
21/10, Fördelningsbeslut av Lärarhögskolan styrelse
Appendix 1: Lärarhögskolans definition av utbildningsvetenskap
Lärarhögskolan vid Umeå universitet (LH) definierar forskning inom utbildningsvetenskap som forskning om bildning, utbildning, undervisning och lärande, kopplat till lärande och undervisning i organiserad form. Det innebär forskning om kunskapsbildningens och lärandets villkor; grundläggande frågor i den pedagogiska praktiken och lärares yrkesutövning samt frågor som rör högskolans, skolans och förskolans pedagogiska utveckling. Denna definition av utbildningsvetenskap gör det möjligt för forskare från flera olika vetenskapliga discipliner att bidra till lärarutbildningens, högskolans, skolans, förskolans och utbildningsvetenskapens utveckling.
Appendix 2: Anvisningar för bedömning av projektplaner som ingår i ansökningarna till Lärarhögskolans sökbara forskningsresurs inom utbildningsvetenskap.
En extern bedömargrupp (3 personer) gör den kvalitativa granskningen av projektplanerna som ingår i ansökningarna. Betygssättning görs med en förenklad version av
Vetenskapsrådets bedömning av vetenskaplig kvalitet på projektansökningar. Bedömningen görs utifrån två av de fyra kriterier som VR använder sig av, ”projektets vetenskapliga kvalitet” och ”genomförbarhet”, med en förenklad betygsskala.
Utbildningsvetenskaplig inriktning utifrån Lärarhögskolans definition
Forskningsplanens utbildningsvetenskapliga kvalitet bedöms utifrån Lärarhögskolans definition av utbildningsvetenskap. De externa granskarna ska avgöra om forskningsplanen är utbildningsvetenskaplig, ja eller nej. Om nej ska granskarna skriva en kort motivering till varför forskningsplanen inte bedöms vara utbildningsvetenskaplig. Forskningsplaner som inte bedöms vara utbildningsvetenskapliga sorteras bort från vidare beredning.
Vetenskaplig kvalitet
Forskningsplanens kvalitet bedöms i en 4-gradig skala (0-3). Frågor relevanta att ställa till forskningsplanen är: Är det föreslagna projektet tydligt, välmotiverat och övertygande? Är syfte och mål väl formulerade och den aktuella forskningsfronten relevant och väl beskriven? Är forskningsplanen av betydelse och visar den på vetenskapligt nytänkande? Är valen av teori och forskningsmetod ändamålsenliga?
Betygsskala utbildningsvetenskaplig kvalitet
Betyg, Beskrivning
3, Stark ansökan med försumbara svagheter
2, God ansökan med mindre svagheter
1, Ansökan innehåller tydliga svagheter
0, Forskningsplanen möter inte upp mot krav på vetenskaplighet
Genomförbarhet
Forskningsplanens beskrivning av genomförbarhet bedöms i en 4-gradig skala (0-3). Frågor relevanta att ställa till forskningsplanen är: Är projektet vetenskapligt och tekniskt genomförbart? Är tidsplanen realistisk? Har projektet tillgång till andra nödvändiga resurser? Är forskningsmiljön lämplig för att genomföra det föreslagna projektet? Finns en reflektion kring etiska implikationer av planerad forskning och har den sökande i förekommande fall tagit hänsyn till eventuell etikgranskning av projektet?
Betygsskala genomförbarhet
Betyg, Beskrivning
3, Genomförbart
2, Troligen genomförbart, men mindre oklarheter eller invändningar föreligger
1, Tveksam genomförbarhet, tydliga oklarheter eller invändningar föreligger
0, Forskningsplanen är ej genomförbar