"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Speciallärarutbildning via Lärarlyftet

Hösten 2024

Speciallärarutbildning via Lärarlyftet kommer inte att erbjudas med kursstart hösten 2024 vid Umeå universitet

Läs mer om Speciallärarprogrammet här

Villkor för deltagande

För att få delta ska du vara anställd som lärare inom skolväsendet, dock inte inom förskolan eller fritidshemmet. Den sökande ska ha en sådan lärarexamen eller förskollärarexamen som enligt behörighetsförordningen utgör grund för avsedd behörighet. Din arbetsgivare ska godkänna ditt deltagande.

För specialisering mot språk-, skriv- och läsutveckling krävs antingen att den sökande har en lärarexamen som är avsedd för undervisning i ämnet svenska eller att den sökande genom sin examen fått behörighet att undervisa i svenska. Om lärarens examen inte är avsedd för undervisning i svenska krävs att läraren blivit behörig att undervisa i ämnet genom högskoleutbildning eller, utan att ha blivit behörig i ämnet, har kompletterande högskolestudier om minst 22,5 hp i ämnet svenska eller inom kunskapsområdet språk-, skriv- och läsutveckling.

För specialisering mot matematikutveckling krävs antingen att den sökande har en lärarexamen som är avsedd för undervisning i ämnet matematik eller att den sökande genom sin examen fått behörighet att undervisa i matematik. Om lärarens examen inte är avsedd för undervisning i matematik krävs att läraren blivit behörig att undervisa i ämnet genom högskoleutbildning eller, utan att ha blivit behörig i ämnet, har kompletterande högskolestudier om minst 22,5 hp i ämnet matematik eller inom kunskapsområdet matematikutveckling.

Äldre examen med inriktning mot fritidshem

Personer som har en äldre motsvarighet till grundlärarexamen med inriktning mot arbete i fritidshem kan delta om deras examen kan ligga till grund för avsedd behörighet enligt behörighetsförordningen.

Genom studierna kan du få behörighet att undervisa i grundsärskolan, gymnasiesärskolan, särskild utbildning för vuxna eller specialskolan. Du kan dock inte få behörighet att som speciallärare bedriva undervisning som avser särskilt stöd.

Yrkeserfarenhet och tidigare studier

Ditt deltagande i utbildningen ska leda till en speciallärarexamen mot någon av de specialiseringar vi erbjuder. Du kommer att erbjudas möjlighet till validering för tillgodoräknande efter att du antagits till utbildningen. På så sätt kan din väg till behörighet bli kortare. Validering innebär en kartläggning och bedömning av dina kunskaper och färdigheter i förhållande till examensmålen för den utbildning du är antagen till.

Huvudmannens godkännande

Kom ihåg att din arbetsgivare ska godkänna ditt deltagande och skriva under blanketten Huvudmannens godkännande. Du kan skanna in blanketten och bifoga den elektroniskt när du ansöker.

Du kan också skicka in blanketten separat till:

Postnord Strålfors AB
Att: Antagningsservice
R 312
190 81 Rosersberg

Ladda ner blanketten Huvudmannens godkännande

Vald specialisering styr behörigheten
Beroende på vilken specialisering du läser faller olika behörigheter ut. Det styrs av behörighetsförordningen.

Förordning om behörighet och legitimation för lärare och förskollärare

Deltagandet kan leda till behörighet att undervisa i grundsärskolan, gymnasiesärskolan, särskild utbildning för vuxna eller specialskolan. Du kan även bli behörig att som speciallärare undervisa inom särskilt stöd i grundskolan, gymnasieskolan och/eller alternativa skolformer.

Huvudmannen kan söka statsbidrag

Det finns statsbidrag för huvudmannen att söka för att stimulera och underlätta för dig att delta i Lärarlyftet. Det finns två sätt för huvudmannen att finansiera dina studier, statsbidrag för 80 % av lönen eller statsbidrag för antalet högskolepoäng du läser.

Statsbidrag för högskolestudier i specialpedagogik 2023 https://www.skolverket.se/skolutveckling/statsbidrag/statsbidrag-for-hogskolestudier-i-specialpedagogik-2023

 

Senast uppdaterad: 2024-01-09