Huvudmenyn dold.

Alla nyheter

Årets vän öppnar dörrar till expansiv granne
Publicerad: 21 jan, 2022

Skellefteås kommundirektör Kristina Sundin Jonsson får priset Årets vän till Umeå universitet.

Veckans humanist: Eric Carlsson
Publicerad: 21 jan, 2022

Han är docent och lektor i medie- och kommunikationsvetenskap och programföreståndare för magisterprogrammet.

MIMS Spotlight Serie: Nora möter Björn Schröder
Publicerad: 20 jan, 2022

Björn Schröder är gruppledare på MIMS och forskar om samspelet mellan kost och tarmmikrober.

Brutna fotleder i fokus för avhandling
Publicerad: 20 jan, 2022

Färre drabbas av blodpropp efter operation av bruten fotled vid rutinmässigt användande av blodförtunnande.

SNS Konjunkturrådsrapport 2022
Publicerad: 20 jan, 2022

Ny SNS-rapport om Offentlig upphandling skriven av bland annat av Sofia Lundberg, professor i nationalekonomi.

Industrin och universitet satsar på utfasning av PFAS
Publicerad: 20 jan, 2022

Ett kompetenscentrum bildas för samarbete om utfasning och hitta alternativ till miljöfarliga PFAS-kemikalier.

Rapport om äldreomsorgen som fått genomslag
Publicerad: 19 jan, 2022

Forskningsrapporten av Kristina Westerberg och Maria Nordin har fått stor medial uppmärksamhet.

Få utnyttjar rätten att efterforska sin spermadonator
Publicerad: 19 jan, 2022

Bara en liten del av de som har möjlighet att få veta mer om sin spermadonator söker den informationen.

WASP-ED ska göra svenska universitet ledande inom AI-utbildning
Publicerad: 19 jan, 2022

Nära 19 miljoner kronor från Marianne och Marcus Wallenbergs Stiftelse används för att utveckla WASP-ED.

GP: "Vaccinpass lika självklart som krav på bilbälte"
Publicerad: 18 jan, 2022

Kalle Grill, docent i filosofi, skriver i GP om krav på vaccinpass som en rimlig åtgärd under en pandemi.

Studentambassadör för idrotten vid Umeå universitet
Publicerad: 18 jan, 2022

Vill du inspirera andra att börja studera idrott vid Umeå universitet? Anmäl ditt intresse senast 28 januari.

Tvärvetenskaplig forskning beviljas prestigefyllt bidrag från Vetenskapsrådet
Publicerad: 18 jan, 2022

30 forskningsmiljoner går till nanomediciska precisionsterapier för behandling av nedre luftvägsinfektioner.

Data science kan hjälpa miljöindustrier och energianvändare
Publicerad: 17 jan, 2022

Dong Wang har utforskat hur data science kan användas för bättre processtyrningsstrategier för miljöprocesser.

Försvarets flygare får ont i rygg och nacke
Publicerad: 14 jan, 2022

Nästan varannan bland Försvarets flygande personal har det senaste året haft problem i rygg och nacke.

Kunskapsnoden tar sikte på nästa stora kunskapsgenombrott
Publicerad: 14 jan, 2022

Kunskapsnoden 20 januari blir en digital sändning om internationalisering och spetsforskning.