Huvudmenyn dold.

Nyheter

Sommar i P1 med Åke Sellström "Jag kommer berätta om upplevelser från den hemliga världen."

Åke Sellström ska prata om massförstörelsevapen och vilken roll de spelar i den politiska debatten.

Valet 2022: Lag och ordning ställer höga krav på poliserna

Mehdi Ghazinour om den tuffa arbetsmiljön för poliser.

Hur du röstar i valet 2022

Vem kan rösta och hur går det till om man nyligen har flyttat? Här får du en liten guide.

Pris till Umeådoktorand för enastående forskningspresentation

Jenny Bergström, Institutionen för språkstudier, har fått pris för bästa presentation på forskarskola.

Tre projekt får stöd av Hjärnfonden

Tre forskningsprojekt vid Umeå universitet får i år totalt 4,25 miljoner kronor i tillskott från Hjärnfonden.

Plattform för kemisk biologi utvald till EU-forskningsinfrastruktur

EU-OPENSCREEN integrerar screeningplattformar med hög kapacitet inom kemisk biologi i hela Europa.

Sommar i P1 med Susanne Dahl ”Det är en stor ära att få förtroendet”

Susanne Dahls sommarprat kommer beröra ämnet tid, om tiden som villkor och som gåva.

Så får antibiotikaresistent bakterie sin vidhäftningsförmåga

Umeåforskare publicerar i Nature struktur och mekanism av fästande pilis hos bakterien A. baumannii.

Valet 2022: Äldreomsorgens utmaningar med en åldrande befolkning

Vilka stora utmaningar står vi inför med en åldrande befolkning?

Senaste porträtt och reportage

Språkstudier öppnade dörrar för två systrar

Deras gemensamma språkintresse är en del av vardagen.

Psykiatriska läkemedel till unga kan ge hjärtrubbningar

ADHD-läkemedel är testade på barn och unga, men inte i kombination med andra läkemedel.

Glatt och högt tempo på svenskakurs för utländska forskare

Frågor och skratt duggar tätt när internationellt rekryterade forskare möts för intensivkurs i svenska.

Högintensiv intervallträning kan ge personer med KOL bättre liv

Andre Nyberg vill se om högintensiv kortvarig intervallträning ger goda hälsoeffekter för personer med KOL.

Väjer inte för de svåra frågorna

Claudia Lampic undersöker psykologiska efterverkningar av fysiska tillstånd som cancer eller infertilitet.

Häxan från Grubbe – ett historiskt rättegångsspel

Som en del av Umeås 400-årsjubileum arrangerade Juridiska institutionen en rättshistorisk afton på hovrätten.