Toppnyheter

Sänker egna utsläpp

30 universitet och högskolor, däribland Umeå universitet, har tagit fram ett gemensamt klimatramverk.

Brita Marakatt Labba sommarpratar i P1

Konstnär och hedersdoktor vid humanistisk fakultet är sommarvärd den 19 juli.

Rymdfysiker skickar instrument på kometspaning

Rymdfysiker vid Umeå universitet utvecklar mätinstrument som 2028 ska följa med rymdskeppet Comet Interceptor.

Vad gör vi med historien?

Henrik Åström Elmersjö och Paul Zanazanian vill ta reda på hur lärare iscensätter omdiskuterad historia.

Vetenskaplig artikel om gröna bioplaster äras

Kemiprofessor Christiane Funks artikel om bioplaster har invalts i en specialutgåva i Trends in Plant Science.

De låter kreativiteten flöda

Kursen Kulturslöjd har under juni samlat studenter som utforskar sitt konstnärliga uttryck i och genom slöjd.

Alla nyheter

Svenska lärosäten ska minska utsläpp

Britta Marakatt-Labba sommarpratar i P1
Publicerad: 24 jun, 2019

Konstnär och hedersdoktor vid humanistisk fakultet är sommarvärd den 19 juli.

Rymdfysiker skickar instrument på kometspaning
Publicerad: 24 jun, 2019

Vad gör vi med historien?

Vetenskaplig artikel om gröna bioplaster äras

De låter kreativiteten flöda
Publicerad: 20 jun, 2019

Forskare lyssnar hur bäckar andas och mår
Publicerad: 19 jun, 2019

Umeåforskare har utvecklat ljudinspelningmetod för att uppskatta hur snabbt gaser släpps in och ut i bäckar.

Hedersdoktor sommarpratar i P1
Publicerad: 19 jun, 2019

Hedersdoktorn och journalisten Carina Bergfeldt är sommarvärd i årets Sommar i P1.

72 godkända på rekordstort praktiskt delprov
Publicerad: 19 jun, 2019

72 av 87 prövande godkändes vid det praktiska delprovet av kunskapsprovet för utländska läkare i juni.

Den extrema torkan i fjol – en varning för vad som komma skall?
Publicerad: 18 jun, 2019

Återkommande extrema torrperioden i framtiden kan kräva innovativa anpassningsåtgärder för lantbruket.

Mobil, dator och tv tränar uppmärksamheten
Publicerad: 17 jun, 2019

Ny forskning visar att användande av flera medier samtidigt kan förbättra uppmärksamhetsförmågan.

Kort men intensiv prostatastrålning kan korta köer
Publicerad: 17 jun, 2019

Strålbehandling med hög dos under kort tid är lika effektiv mot prostatacancer som konventionell strålning.

Ljudkonst av Anders Lind visas i Sydkorea
Publicerad: 17 jun, 2019

Utställningen syftar till att undersöka interaktiv ljudkonst som plattform för musikaliskt samspel.

CEDAR lanserar nya versioner av befolkningsdatabaser
Publicerad: 16 jun, 2019

I april lanserade CEDAR de nya versionerna av POPUM och POPLINK efter närmare tre års intensivt arbete.

Vill få öring, röding och lax att trivas som fisken i vattnet
Publicerad: 14 jun, 2019

Företagsskolans Johan Leander och Sven Norman samlar in experimentella data under den intensiva fältperioden.