Information till studenter och medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 22 februari 2021)

Nya ledamöter i Klimatpolitiska rådet

Regeringen har idag utsett Annika Nordlund och Björn Sandén till nya ledamöter i Klimatpolitiska rådet.

Mer kunskap om hur organiskt kol fördelas i marken i Arktis

Studier betonar variationen i organiskt markkol i permafrostregionen i Arktis, mer uttalad än i varmare klimat

Hallå där Anders Wåhlin!

Centrum för medicinsk teknik och fysik, CMTF, firar tjugo år. Föreståndare Anders Wåhlin berättar mer.

Yrkeslärarutbildningen håller hög kvalitet

Umeå universitets yrkeslärarutbildning håller hög kvalitet visar Universitetskanslerämbetets utvärdering.

Nya vägar till måltavlor för framtida antibiotika

Maria Fällmans och Kemal Avicans idé blev ett tvärvetenskapligt projekt i samarbete med Icelab.

Ny studie tar helhetsgrepp på samers hälsa

I0 000 samer i Sverige får en enkät om samers hälsa och livsvillkor, som genomförs av forskare i Umeå.

Alla nyheter

Klimatpolitiska rådet: Nya ledamöter

Mer kunskap om hur organiskt kol fördelas i marken i Arktis

Hallå där Anders Wåhlin!
Publicerad: 25 feb, 2021

Att hitta nya vägar till måltavlor för framtida antibiotika

Ny studie tar helhetsgrepp på samers hälsa
Publicerad: 23 feb, 2021

Väljare tar ofta aktiv ställning i lokalval
Publicerad: 23 feb, 2021

Ny forskning nyanserar bilden av väljares beteenden i lokalval.

Markörer i prostata kan öka chans att hitta aggressiv tumör
Publicerad: 23 feb, 2021

Vävnaden utanför tumören kan ha viktiga ledtrådar för att bedöma aggressiviteten vid cancer i prostata.

”Betrakta din text som en skadad patient”
Publicerad: 22 feb, 2021

Betrakta din nästan färdigskrivna vetenskapliga text som en "skadad patient", tipsar Martin Rosvall.

”Vi behöver fortsätta stärka värdegrunderna”
Publicerad: 22 feb, 2021

Medicinska fakulteten arbetar för att komma tillrätta med de problem som lyfts i en ny avhandling.

Avhandling om sexism och rasism i läkarutbildningens vardag
Publicerad: 22 feb, 2021

Små och till synes obetydliga handlingar förmedlar ringaktning och exkludering på läkarutbildningen.

Umeå universitet och Piteå kommun utökar sin samverkan
Publicerad: 18 feb, 2021

Parterna har identifierat två initiala fokusområden – Kulturella och kreativa näringar och Förnybar energi.

Dåliga förutsättningar för skollunchen
Publicerad: 18 feb, 2021

Trots goda ambitioner kan skollunchen upplevas som rörig, svårorganiserad och stressig.

Avhandling: Hjärnblödning ännu ovanligare efter hjärtinfarkt
Publicerad: 18 feb, 2021

Behandling med ballongvidgning har inneburit en minskning av dödlig hjärnblödning vid hjärtinfark.

Ryggradsdjur omdefinierar tempererade och kalla klimatregioner
Publicerad: 18 feb, 2021

Umeåforskare etablerar klimatregioner baserat på ryggradsdjurens fördelning i en ny studie i eLife.

Nya dekaner vid humanistiska fakulteten
Publicerad: 17 feb, 2021

Christer Nordlund och Marlene Johansson Falck utsedda till nya dekaner vid humanistiska fakulteten.