Huvudmenyn dold.

Minskade skogsavverkningar ger stor och omedelbar klimatnytta

Ekologer visar hur skogsavverkningar i olika delar av landet påverkar atmosfärens koldioxidhalt.

Emmanuelle Charpentier mentor för forskarsatsning i Umeå

Umeå universitet stimulerar till spjutspetsforskning i ett program med nobelpristagaren som mentor.

Ny utbildning: Hälso- och sjukvårdskurator

Den nya utbildningen kommer att erbjudas vid Umeå universitet från och med hösten 2022.

Modehus och dess arbete med ansvarsfull AI

Linda Leopold, Head of Responsible AI & Data at H&M Group om H&Ms AI-resa, nu på fredag.

Vill hitta nya vägar mot ett hållbart arbetsliv

Hur kan man skapa förutsättningar för ett hållbart arbetsliv för fler än priviligierade grupper av anställda?

Vem klarar studierna bäst?

Ny avhandling undersöker hur väl studenter från olika antagningsgrupper klarar sina högskolestudier.

Hög effektivitet att kombinera olika vaccin mot covid-19

Att kombinera olika vaccin mot covid-19 ger verkligen bättre skydd än att få båda doserna med vektorbaserat.

Nytt beslut från rektor om AI

Som en övergripande ram för AI-satsningen planeras ett fakultetsöverskridande centrum.

Avhandling: Lovande resultat av djup hjärnstimulering vid tvångssyndrom

Personer med tvångssyndrom som behandlades med djup hjärnstimulering fick mindre besvär efter ett år.

Reportage

Gästprofessor André de Roos skakar om etablerade idéer inom teoretisk ekologi

Matematiker kallar honom ekolog, ekologer kallar honom matematiker. André de Roos trivs i tvärvetenskapen.

”Demokratin är inte ett tillstånd – det är en process”

I år har Sverige haft demokrati i 100 år. Hur kan forskning och utbildning upprätthålla och stärka den?

Historisk Arktisexpedition

En av historiens mest omfattande biologiska studier av Arktiska oceanen börjar närma sig sitt slut.

Porträtt

”Vi måste sluta säga åt kvinnor att ta för sig”

Ann Öhman, professor i genusvetenskap, menar att sned könsfördelning i akademin inte är ett olösligt problem.

Orädd och banbrytande miljöekonom

Nu förbereder Runar Brännlund, en av Umeå universitets mest frispråkiga röster, för att dra sig tillbaka.

Kolerabakterien i centrum för forskningen

Sun Nyunt Wai bedriver forskning om sjukdomsframkallande bakteriers egenskaper på molekylär nivå.