Huvudmenyn dold.

Vårens vetenskapsluncher kör i gång

Vårens vetenskapsluncher på Curiosum startar torsdag den 3 februari kl 12.15 på Curiosum.

Molnen slukar el – nytt forskningssamarbete

Umeå universitet och Ericsson Research Data Centers blir pionjärer inom utvecklingen av framtidens moln.

Rosvall nummer sju i världen inom forskning om yrkesutbildning

Per-Åke Rosvall är listad bland de mest produktiva forskarna inom området i världen.

Fem frågor till Asta Pellinen om nya murveljobbet

Asta Pellinen, professor emerita i fysik, utlovar artiklar med rymdperspektiv i tidningen Fysikaktuellt.

Umeåforskare ny ledamot i Kungl. Vetenskapsakademien

Andrei Chabes, professor vid Umeå universitet, har valts in som ledamot i Kungliga Vetenskapsakademien.

Myggor, fågelbon och älvar möter Norrlandsoperans symfoniorkester

Anders Linds verk Mosquito County uruppförs på Norrlandsoperan med ljud från den norrländska naturen.

Årets vän öppnar dörrar till expansiv granne

Skellefteås kommundirektör Kristina Sundin Jonsson får priset Årets vän till Umeå universitet.

MIMS Spotlight Serie: Nora möter Björn Schröder

Björn Schröder är gruppledare på MIMS och forskar om samspelet mellan kost och tarmmikrober.

Industrin och universitet satsar på utfasning av PFAS

Ett kompetenscentrum bildas för samarbete om utfasning och hitta alternativ till miljöfarliga PFAS-kemikalier.

Reportage

Nyutexaminerade specialidrottslärare vid Umeå universitet

Nu är de behöriga lärare inom ämnet specialidrott, ivriga att tillämpa sina nyvunna kunskaper.

Mångårig forskning följer hjärthälsan i norr

Hjärtinfarkter har minskat, men så länge riskfaktorerna är höga kommer människor dö i hastig hjärtdöd.

Från ämneslärare till professor

Maria Rönnlund, ny professor i pedagogiskt arbete, har forskat om elevers delaktighet och inflytande i skolan.

Porträtt

Forskaren som demokratiserar digitala delningsplattformar

Per Levén är övertygad om att digitala plattformar gör skillnad för en hållbar livsstil.

Med magnetkameran som forskningsverktyg

Möt Laleh, Sveriges enda Neuro/Anestesiolog!

Forskning, träning och appar blir hjälp till de med inkontinens

Så blev behandlingsprogrammen tillgängliga.