Huvudmenyn dold.

Fler behöriga antagna än någonsin tidigare

Fler behöriga sökande än någonsin tidigare har antagits till program och kurser inför höstterminen 2021.

Vaccinering med två olika covid-19-vacciner leder till bra skydd

Att få ett mRNA-vaccin som andra dos efter att först fått Astra Zenecas vaccin ger ett bra skydd mot covid-19.

Kemiprofessor prisas för sin forskning

Fredrik Almqvist får Ulla och Stig Holmquists vetenskapliga pris i organisk kemi år 2021.

Meänkieli lever i mellanrummen i den tornedalska skolan

Trots att det sällan utövas i klassrummen är meänkieli en del av vardagen i Tornedalens gymnasieskolor.

Stenålderskost minskade blodfetter oberoende av kroppsvikt

Paleolitisk kost kan minska nivån av triglycerider i blodet hos personer med typ 2-diabetes. visar studie.

Långvarigt bra för hjärtat se bilder på egna halskärl

Personer som en gång har fått se ultraljudsbilder på sina förkalkade halskärl lever sedan sundare.

Rocklöv blir professor i Heidelberg

Joacim Rocklöv får en professur med experimentell inriktning vid universitetet i Heidelberg.

AI-kurser i höst

Fyra AI-kurser för yrkesverksamma startar under hösten vid Umeå universitet.

Curiosum sprider kunskapsglädje under sommaren

Besökare kan ta med en spännande upplevelsekorg ut i parken eller köpa hem en experimentpåse.

Reportage

Nolltolerans mot sexuella trakasserier – även i praktiken

Hur hanteras misstänkta fall i organisationen och vilka förutsättningar finns det att agera?

Kemistudenter studerar molekyler i VR-miljö

Genom VR-glasögon kan studenterna vrida och vända på molekylmodeller och se kemiska reaktioner i 3D.

Utforskar recept mot skadlig ensamhet hos äldre

Forskaren Ingeborg Nilsson samarbetar med Umeå kommun och Husläkarna för att testa social aktivitet på recept.

Porträtt

En utmaning att hitta lösningen på pankreascancer

Bukspottkörtelcancer står emot de flesta behandlingar som finns idag och femårsöverlevnaden är låg.

Vill förstå orsaken till Parkinsons sjukdom

Sara af Bjerkén har ställt in sig på att reda ut noradrenalinets roll vid Parkinsons sjukdom.

Drivkraften i labbet: Tålamod övervinner allt!

Möt Anette Berglund, laboratorieassistent vid kirurgens forskningslabb vid TRC som berättar om sitt arbete.