Huvudmenyn dold.

Långsam gång möjligt tecken på kommande demens

Att vissa äldre äldre går långsamt kan vara ett tecken på att de kommer att utveckla demens, visar avhandling.

CASP en ny bro mellan life science och datavetenskap

Plattformen stöder forskare med analys av deras data för att förstå komplexa kemiska och biologiska system.

Forskningsinfrastrukturer får finansiering från Vetenskapsrådet

Det är glada besked för Kemiskt Biologiskt Centrum vid Umeå universitet.

Markörer i blodet kan bidra till att förutse sjukdomsförloppet vid ledgångsreumatism

Antikroppar kan förutsäga om en reumatiker löper ökad risk att bli allvarligt sjuk och få ledskador.

Ny satsning vill engagera unga i landsbygdens utveckling

För att landsbygden ska leva behöver unga få chansen att påverka den lokala utvecklingen och sina livsvillkor.

Utforskar hur religiösa aktörer arbetar för att motverka människohandel

Företagsforskarskolans Andreas Henriksson är intresserad av maktperspektivet och hur arbetet tas emot.

Umeå universitet i nyckelroll i Lancet Countdown Europa

Professor Maria Nilsson är ordförande för forskningssamarbetet Lancet Countdown i Europa.

Skolor får uppskattat besök i klassen av forskare

Sex skolklasser i Sverige har bokat Josy ter Beek genom ForskarFredags aktivitet ”Låna en forskare”.

Ännu en Umeåforskare till Sveriges unga akademi

Karolina Kauppi är en av de lovande unga forskare som nu tar plats i Sveriges unga akademi.

Reportage

”Demokratin är inte ett tillstånd – det är en process”

I år har Sverige haft demokrati i 100 år. Hur kan forskning och utbildning upprätthålla och stärka den?

Historisk Arktisexpedition

En av historiens mest omfattande biologiska studier av Arktiska oceanen börjar närma sig sitt slut.

”Vi bör inte isolera talibanerna”

Umeåforskaren Dzenan Sahovic om utvecklingen i Afghanistan.

Porträtt

Kolerabakterien i centrum för forskningen

Sun Nyunt Wai bedriver forskning om sjukdomsframkallande bakteriers egenskaper på molekylär nivå.

Studerar samspelet mellan värdcell och smittämne

Barbara Sixt forskar om hur människans celler kan hantera sjukdomsframkallande bakterier.

En utmaning att hitta lösningen på pankreascancer

Bukspottkörtelcancer står emot de flesta behandlingar som finns idag och femårsöverlevnaden är låg.