Toppnyheter

Umeåforskare får prestigefullt anslag från Cancerfonden

Paulina Wanrooij är en av tre yngre forskare som tilldelas Cancerfondens anslag”Junior Investigator Award”.

Umeå universitet och Örnsköldsviks kommun blir strategiska partners

Målet är att utveckla regionen i fråga om bland annat hälso- och sjukvård, hållbar tillväxt och bioekonomi.

Klass 8C Wendela Hellmanskolan segrare i Teknikåttans regionfinal

Klass 8C Wendela Hellmanskolan i Härnösand tog hem regionfinalen i tävlingen Teknikåttan.

Skytteanska samfundet prisar Nils Skoglund

Nils Skoglund prisas för sitt arbete med teknikbaserade metoder som främjar ett hållbart fossilfritt samhälle.

Utsläppen av växthusgaser från Sibiriska sjöar är höga

Forskare vid CIRC skriver i Nature Communications att utsläpp av växthusgaser från sjöar i Sibirien är höga.

Umeåforskare leder världsmöte om klimat

Maria Nilsson leder ett rundabordssamtal om klimatförändringar och hälsa på WHO Partners Forum.

Alla nyheter

Cancerfonden delar ut prestigefullt anslag till Umeåforskare
Publicerad: 12 apr, 2019

Umeå universitet och Ö-viks kommun blir strategiska partners
Publicerad: 12 apr, 2019

Umeåforskare leder världsmöte om klimat
Publicerad: 08 apr, 2019

Såddpengar sår frön till nya doktorander i Företagsforskarskolan
Publicerad: 08 apr, 2019

Såddpengar används med målet att ansöka om doktorandresurs till Företagsforskarskolan.

Svårt att svälja ökar risk för död men kan tränas bort
Publicerad: 03 apr, 2019

Sväljsvårigheter bland äldre kan leda till näringsbrist, lunginflammation och död. Men träning hjälper.

Får nya erfarenheter genom doktorandutbyte i Sydkorea
Publicerad: 03 apr, 2019

Helena Nydahl, doktorand i Företagsforskarskolan, upplever Sydkorea genom ett utbyte vid Hanyang University.

Studie om samband mellan diabetesbehandling och magbesvär
Publicerad: 02 apr, 2019

Ny svensk studie undersöker om magproblem vid diabetesbehandling orsakas av rubbad balans i tarmfloran.

Snarkning hindrar kroppen från att läka skador i svalget
Publicerad: 01 apr, 2019

Snarkare får skador som kan orsaka sömnapné och som inte läker på grund av snarkningens vibrationer.

Norrländskt blod ger genombrott i jakt på sjukdomsgener
Publicerad: 31 mar, 2019

En viktig pusselbit har hittats för varianter i arvsmassan som är kopplade till risk för ärftlig sjukdom.

Tre nya WCMM Fellows vid Medicinska fakulteten
Publicerad: 29 mar, 2019

Nytillträdda gruppledare ska forska om glioblastom, prostatacancer och antimikrobiell resistens

Umeåforskare prisas av prins Albert II av Monaco
Publicerad: 28 mar, 2019

Joacim Rocklöv, professor vid Umeå universitet, mottar 2019 års pris av Prins Albert II av Monaco.

Samband mellan självmordsförsök och blodsockerhormoner
Publicerad: 27 mar, 2019

Det finns kopplingar mellan kroppens nivåer av olika hormoner och aspekter av psykiska sjukdomar.

Välbesökt seminariedag om KOL-vård
Publicerad: 27 mar, 2019

Ett välbesökt KOL-seminarium med både nationella och internationella presentatörer.

Unik samverkan för medicinsk forskning i Örnsköldsvik
Publicerad: 26 mar, 2019

Regionen, kommunen och Umeå universitet bygger upp en miljö för medicinsk forskning i Örnsköldsvik.

Tryck i hjärnan regleras av kollapsande kärl i halsen
Publicerad: 26 mar, 2019

Trycket i hjärnan regleras av att blodkärl i halsen kollapsar tillräckligt snabbt när vi reser oss upp.