"False"
Huvudmenyn dold.

Nyheter, porträtt och reportage

Justitieminister Gunnar Strömmer
Justitieministern lyfter fram vikten av polisutbildningen

Justitieministern anser att Umeås utbildning utmärker sig genom sin framgångsrika och innovativa tradition.

Nedstämd flicka i soffa
Alternativ behandling testas vid depression hos unga

En ny behandling utformad för tonåringar och unga vuxna med depression testas för första gången i Sverige.

Ifrågasätter rollen av arktifiering i regional utveckling

En ny avhandling granskar kritiskt "Arktifiering" och dess tvetydiga roll i regional utveckling.

hand antecknar i ett skrivblock.
Stegvis återkoppling på texter förbättrar elevers engelska

Genom ett samarbete med Tundalsskolan får ämneslärarstudenter öva på att ge återkoppling på elevers texter.

Man i halvfigur i cafémiljö på universitetet.
Nav för klimatforskning får ny föreståndare

Så vill Pär Byström utveckla ett av världens ledande centrum för forskning om klimateffekter i Arktis, CIRC.

backläkare
Från sjukhussal till skidbacke

Möt Josefin som under ett par veckor arbetar som backläkare i fjällvärlden

Kary Främling, professor vid institutionen för datavetenskap, sitter vid skrivbord med en dator och en skärm på väggen
AI:s mystiska "svarta låda" har öppnats av professor i Umeå

Var och en av oss ska kunna förstå sjukhusets bedömning eller bankens svar på låneansökan.

Bilden visar en kvinna som sitter och arbetar med en laptop, utomhus på en trappa i solen.
Fördomar gynnar varken studenterna eller IT-branschen

Väldigt många ”han” och få ”hon” och ”hen” i IT-branschen vill Umeå Universitet göra något åt.

Vattendroppar
Mikrober får lift ut i havet

Sötvattensmikrober får lift ut i havet av små plastpartiklar. Påverkar det mikrober i havsvattnet?