"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2023-04-27 Uppdaterad: 2023-05-02, 13:04

Anna Ekström ny ordförande i styrelsen för Umeå universitet – men kritik mot förkortad mandatperiod

NYHET Den förra utbildningsministern Anna Ekström har fått regeringens förordnande som ordförande för Umeå universitets styrelse från och med 1 maj 2023. I styrelsen återfinns även flera andra nya externa ledamöter från såväl näringsliv som akademin, men sent besked och förkortad mandatperiod får kritik från rektor och Sveriges universitets- och högskoleförbund, SUHF.

Text: Jakob Mjöbring

Från den 1 maj ska den nya styrelsen vara i gång och av de åtta ledamöterna som företräder samhälle och näringsliv är sex stycken nya jämfört med innevarande mandatperiod. Förordnandet gäller till och med 30 september 2024.

– Det är så mycket som händer i norra Sverige just nu att vi mer än någonsin behöver ett stort och starkt universitet. Med den här nya styrelsen får universitetet precis den stöttning och utmaning den behöver för att stärka sin position som landets femte största lärosäte, säger landshövding Helene Hellmark Knutsson, som tillsammans med professor Göran Sandberg har utgjort nomineringskommittén.

Ny ordförande blir alltså den förra utbildningsministern Anna Ekström, som förutom gedigen politisk bakgrund, också har erfarenhet av såväl universitetsstyrelsearbete vid Uppsala och Linköpings universitet som statlig verksamhet, bland annat som generaldirektör för Skolverket.

– Vi i nomineringskommittén är så glada att Anna Ekström tackade ja till att ta ordförandeskapet, säger Helene Hellmark Knutsson. Anna Ekström har en otroligt bred erfarenhet vilket ger henne enormt bra förutsättningar att leda styrelsearbetet och agera bollplank för ledningen.

Fem nya ledamöter

Övriga nya styrelseledamöter är Sandra Finér, Sverker Sörlin, Kenneth Ruud, Eva Malmström Jonsson och Gunilla Westergren Thorsson, se fakta nedan. De befintliga ledamöterna Lars Lustig och Pär Lärkeryd kommer att sitta kvar i styrelsen och skapa viktig kontinuitet med sina breda erfarenheter.

– Ska vi lyfta några namn bland alla nya kompetenta ledamöter kan vi ju nämna civilingenjör och fabrikschef Sandra Finér som kommer in med erfarenhet från både industrin och från inkubatorverksamhet. Hon för med sig en nära koppling till samhällsomvandlingen i norr och den viktiga samverkan med industrin. Även professor Sverker Sörlin kliver in med enorm kunskap om den samhällsomvandling som Umeå universitet är en viktig del av vad gäller såväl utbildning som forskning. I generaldirektör Kenneth Ruud, med bas i Norge, får vi in ett nordiskt och internationellt perspektiv, som också är så viktigt i dag, säger Helene Hellmark Knutsson.

Många samtal under arbetets gång

Under arbetet med den nya styrelsen har nomineringskommittén fört många samtal med kommuner och regioner samt med representanter för näringslivet för att fullt ut förstå vilka förväntningar det finns på, och erfarenheter av, samarbetet med Umeå universitet. Allt för att skapa en så bred och stark universitetsstyrelse som möjligt.

– Jag ser verkligen fram emot att få möta den ny styrelsen och fortsätta utveckla Umeå universitet, säger Hans Adolfsson, rektor vid Umeå universitet. Jag vill också passa på att tacka vår avgående ordförande Chris Heister och de ledamöter som nu lämnar oss för det mycket värdefulla arbete de har lagt ner på att stötta oss i ledningen och göra Umeå universitet ännu bättre.

"Respektlöst mot såväl ledamöter som lärosäten"

Regeringen var sena med beslutet att utse styrelserna för landets lärosäten och förändrade alltså mandatperioden till 17 månader i stället för tre år, med hänvisning till det säkerhetspolitiska läget och vikten av att föra in den typen av kompetens i styrelserna.

– Den typen av detaljstyrning har inte förekommit tidigare och jag ser det som en direkt påverkan på och inskränkning av lärosätenas självbestämmande och autonomi. Jag liksom övriga rektorer i landet finner detta beslut synnerligen anmärkningsvärt av flera skäl. Vi finner det respektlöst mot såväl ledamöter som lärosäten. Beslutet har även kommuniceras en knapp vecka innan styrelsernas tillträde och beslutas endast fyra dagar innan, men är också principiellt problematiskt. Förfarandet strider mot den nomineringsprocess som är noggrant övervägd utifrån lärosätenas autonomi och akademiska frihet. Vi rektorer kommer också gemensamt föra fram detta till regeringen i en skrivelse, säger Hans Adolfsson. 

Läs skrivelsen till regeringen

Ledamöter i styrelsen

Externa ledamöter 1 maj 2023 till och med den 30 september 2024

Ny ordförande: Anna Ekström
Anna Ekström har en bakgrund som jurist, ämbetsman och politiker. Hon var gymnasie- och kunskapslyftsminister åren 2016–2019 och utbildningsminister 2019–2022. Mellan 2011 och 2016 var Ekström generaldirektör för Skolverket. Ekström har haft en lång rad uppdrag inom både myndighetssfären och inom förenings- och näringslivet. Några exempel är Första AP-fonden, Globaliseringsrådet, Linköpings och Uppsala universitetsstyrelse, och uppdraget som Saco:s ordförande mellan 2001 och 2011.

Ny ledamot: Sandra Finér
Sandra Finér är civilingenjör från Chalmers med en lång bakgrund inom framför allt Volvokoncernen. Finér har varit chef för teknik och underhåll vid Volvo Trucks i Umeå, en av fabrikerna i Volvokoncernens lastbilsverksamhet. Finér har även varit chef för chassitillverkningen i New River Valley, USA, och är för närvarande fabriks-chef vid Volvo Lastvagnar Tuvefabrik i Göteborg.

Ny ledamot: Sverker Sörlin
Sverker Sörlin är professor i miljöhistoria vid Kungl. Tekniska högskolan. Sörlin disputerade 1988 i idéhistoria vid Umeå universitet med avhandlingen ”Framtidslandet: Debatten om Norrland och naturresurserna under det industriella genombrottet” som nyligen utkom i nyutgåva. Han har skrivit flera arbeten inom vetenskaps-, miljö- och skogshistoria, humanekologi, europeisk historia, forskningspolitik, innovationsstudier samt den högre utbildningens historia och politik. Hans författarskap omfattar även essäistik, populärvetenskap, samhällsdebatt samt kulturkritik, främst i Dagens Nyheter.

Ny ledamot: Kenneth Ruud
Kenneth Ruud är professor i teoretisk kemi och tidigare prorektor vid Norges arktiska universitet i Tromsö (UiT) och i dag generaldirektör för det norska försvarets forskningsinstitut. Ruud är väl bekant för universitetets ledning i samarbetet med alliansuniversitetet UiT. Ruuds huvudsakliga forskning är utveckling av nya ab initio metoder för studier av molekylära egenskaper för icke-relativistiska och relativistiska metoder.

Ny ledamot: Eva Malmström Jonsson
Eva Malmström Jonsson är professor i ytbehandlingsteknik och tidigare prorektor för KTH (2009–2016). Malmström Jonsson disputerade 1996 med en avhandling om syntes av polyestrar. Därefter var hon verksam vid Stanford University och IBM Almaden Research Center i USA i ett år som post doc. Malmström Jonsson är sedan 2020 föreståndare för Wallenberg Wood Science Center (WWWSC) samt avdelningschef på KTH:s skola för kemi, bioteknologi och hälsa.

Ny ledamot: Gunilla Westergren Thorsson
Gunilla Westergren Thorsson är professor i medicinsk cellbiologi vid WCMM - Wallenberg center för molekylär medicinsk forskning vid Lunds universitet, tillika föreståndare för Lund University Bioimaging Center. Westergren Thorsson var dekan vid den Medicinska fakulteten vid Lunds universitet mellan 2012 och 2017.

Lars Lustig
Lars Lustig är länsråd vid Länsstyrelsen i Västerbotten sedan 2013. Han har dessförinnan en lång erfarenhet från universitets- och högskoleområdet, bl.a. Högskoleverket och Umeå universitet. Mellan 2008 och 2013 arbetade Lustig som universitetsdirektör vid Umeå universitet, och sedan 2017 har han varit ledamot av universitetsstyrelsen.

Pär Lärkeryd
Pär Lärkeryd är civilingenjör med lång industriell bakgrund inom både verkstadsindustrin och skogsindustrin. Han har även arbetat vid Umeå universitet med samverkansfrågor och näringslivskontakter. Lärkeryd har också lång och bred erfarenhet av styrelsearbete inom områdena skog, kemi, bygghandel, försäkring, myndighet, verkstadsindustri och materialteknik.