"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2008-11-25

Även Designhögskolan får utmärkelsen "Framstående utbildningsmiljö"

NYHET Designhögskolan vid Umeå universitet har idag tilldelats Högskoleverkets kvalitetsutmärkelse ”Framstående utbildningsmiljö 2008”. En internationell bedömargrupp berömmer Designhögskolan bland annat för systemet att engagera lärare som också är yrkesverksamma i industrin. Det ger en ständigt aktuell utbildning.

– Vi strävar på ett konsekvent och medvetet sätt att uppnå högsta möjliga kvalitet i vår utbildning. Utmärkelsen är ett resultat av att vi har en kompetent personal med ett brinnande engagemang. Det här är ett kvitto på att vi arbetar i rätt riktning och en sporre för oss att fortsätta, säger Tapio Alakörkkö, prefekt vid Designhögskolan.

I fjol utsågs historia och idéhistoria vid Umeå universitet till framstående utbildningsmiljöer. – Det är fantastiskt roligt att Umeå universitet än en gång får denna utmärkelse. Designhögskolan är en kreativ och spännande utbildningsmiljö, internationellt framgångsrik och utan tvekan en av Europas absolut främsta, säger Åsa Bergenheim, prorektor vid Umeå universitet.
Förutom Designhögskolan har även civilingenjörsprogrammet i maskinteknik vid Chalmers tekniska högskola tilldelats utmärkelsen.

Den internationella bedömargruppen skriver i sin rapport att utbildningen har uppnått en god balans mellan vetenskaplig forskning, konstnärlig grund och praktisk inriktning. Det finns ett starkt fokus på processtänkande i undervisningen och studenternas behov och idéer inom utbildningen beaktas så gott som dagligen. Bedömargruppen konstaterar också att utbildningen har ett mycket gott rykte både nationellt och internationellt.

Designhögskolan har de senaste två åren rankats som en av världens främsta av tidningen BusinessWeek. Högskoleverket gav i sin senaste utvärdering Designhögskolan särskilt goda omdömen. Designhögskolan erbjuder ett treårigt kandidatprogram i industridesign och tre specialiserade masterprogram i interaktionsdesign, transportdesign och avancerad produktdesign. Studenter från hela världen väljer att studera på högskolan, för närvarande finns över 25 olika nationaliteter representerade.

Framstående utbildningsmiljöTanken är utmärkelsen ska ge uppmärksamhet och erkännande till utbildningsmiljöer som är särskilt framstående och kan uppvisa mycket hög kvalitet på utbildningen. De ska också stimulera och inspirera andra miljöer till kvalitetsutveckling.

Bedömargruppens rapport, högskoleverkets reflektioner och mer information om utmärkelsen finns att hämta på Högskoleverkets webbplats. Se även Designhögskolans hemsida.

För ytterligare information, kontakta:

Tapio Alakörkkö, prefekt vid Designhögskolan Telefon: 090-786 98 35, 073-620 51 51
E-post: Tapio.Alakorkko@dh.umu.se

Bengt Palmgren, rektor vid Designhögskolan Telefon: 070-341 03 12
E-post: Bengt.Palmgren@dh.umu.se

Åsa Bergenheim, prorektor för utbildning, Umeå universitet Tel: 090 -786 79 49, 0702-58 88 29
E-post: aasa.bergenheim@adm.umu.se

Redaktör: Karin Wikman