"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2022-09-13

Bevis för att det funnits sjöar i Saharaöknen

NYHET I en nyligen publicerad artikel i Journal of Paleolimnology av bland annat Christos Katrantsiotis vid Umeå universitet visar man hur det funnits sjöar i Saharaöknen.

Text: Per Melander

Att förstå det förflutna klimatets föränderlighet kan alltså ge oss en inblick i hur Sahara kan förändras i framtiden

Christos Katrantsiotis säger att Saharaöknen inte alltid varit en öken. Istället bestod den tidigare i historien av både sjöar och växter.

– I den här vetenskapliga artikeln av Yahiaoui m.fl. visar vi hur det finns bevis för förekomsten av forntida sjöar daterade till mellan cirka 10 000 och 5 000 år sedan i norra Sahara i Algeriet, säger Christos Katrantsiotis och fortsätter:

– Vår metod bygger på analys av fossila alger som hittats i sanden och som deponerades i vattenmiljöer för miljoner år sedan när området var täckt av sjöar.

Afrikas gröna perioder

Christos Katrantsiotis säger vidare att det så kallade Green Sahara, eller Afrikas fuktperiod, är en våt period i norra Afrika som inträffade under jordens sista varma period (Holocen) som startade för cirka 11 000 år sedan, på grund av förändringar i jordens omloppsparametrar.

– Att förstå det förflutna klimatets föränderlighet kan alltså ge oss en inblick i hur Sahara kan förändras i framtiden, eftersom en återgång till förhållanden liknande den tidigare varma perioden är möjlig, på grund av den antropogena [mänskliga aktiviteter] uppvärmningen.

Finns det något som förvånat dig i den här studien?

– Att den här studien bevisar att det funnits antika sjöar, djupt inne i Saharaöknen, långt borta från Medelhavskusten, i ett område som idag är helt torrt. Men att det förr i tiden var en helt annan miljö, med sjöar och träd.

Tidigare studier, säger Christos Katrantsiotis, har visat att orsaken till denna blöta period i Sahara främst var expansionen av sommarens monsunregn från de tropiska regionerna som svar på en orbital forcering.

– Här hävdar vi att orsaken till denna blöta fas i Algeriets Sahara, var intensifieringen av vinternederbörden i södra centrala Medelhavet och dess penetration söderut (till det antika Sahara) i samband med förändringar i oceaniska och atmosfäriska cirkulationer i Nordatlantiska områden.

Blir det någon fortsättning av den här forskningen?

– I framtida studier kommer vi att försöka öka dateringsnoggrannheten för att mer exakt definiera början och slutet av denna våta period i Sahara. Dessutom kommer fler prover att analyseras från nya platser för en bättre förståelse av de regionala klimatförhållandena och mekanismerna bakom de observerade klimatförändringarna.

Artikeln Early to Middle Holocene hydroclimate changes in the Guern El Louläilet depressions, Algerian Sahara publicerades i Journal of Paleolimnology och är en del av Christos Katrantsiotis samarbete med Laboratory of Paleontology and Paleoenvironmental Research vid University of Oran, i Algeriet. Forskningen utfördes av doktoranden Nassima Yahiaoui i Algeriet medan C Katrantsiotis från Umeå universitet bidrog med datatolkning och skrivandet av uppsatsen.