"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2018-10-01

Designhögskolan topprankas av Red Dot för tredje gången

NYHET För tredje året i rad intar Designhögskolan vid Umeå universitet förstaplatsen på ”Red Dot Design Ranking”, som rankar designutbildningar i Nordamerika och Europa.

Toppositionen på Red Dots rankning är en direkt återspegling av de projekt som levererats av studenter på Designhögskolan under de senaste fem åren. Bland vinnare från Designhögskolan i årets Red Dot-tävlingar återfinns projekt och produkter som handlar om elektronikavfall, brandfaror i fattiga områden och ambulansutrustning.

– Att återigen vara i topp på Red Dots rankning visar att vi har kunnat fortsätta att värna om denna unika, kreativa miljö, säger Thomas Olofsson, prefekt vid Designhögskolan. Denna miljö skulle inte finnas utan en gemensam förståelse och ett engagemang hos alla inblandade, studenter och anställda. Kärnan i detta engagemang är delaktighet och samarbete under alla steg i den kreativa processen. Det erkännande vi får gör att vi hoppas och tror att vi kan fortsätta skapa en än mer spännande framtid för utbildning och forskning inom design vid Designhögskolan.

Infraröd kamera kan revolutionera diagnostik i ambulans

Alexander Abele från Tyskland, som vann ett individuellt pris vid Red Dot-galan den 28 september, går sitt sista år på masterprogrammet i avancerad produktdesign. Han säger att hemligheten bakom Designhögskolans framgångar är en kultur som genomsyras av samarbete och ett fokus på att lösa problem i det verkliga livet.

– Den intensiva och kreativa miljön på Designhögskolan gör att studenterna arbetar nära varandra. Alla program präglas av en samarbetsanda som skapar något alldeles speciellt. Vårt sätt att närma oss nya projekt ligger alltid nära vad som händer i industrin. Genom ständiga studieresor och att vi återkommande presenterar våra idéer för folk som jobbar i designvärlden lyckas vi skapa meningsfulla lösningar på verkliga problem, säger Alexander Abele.

Den intensiva och kreativa miljön på Designhögskolan gör att studenterna arbetar nära varandra.

Det projekt som gett honom ett Red Dot-pris försöker lösa just ett verkligt problem. Hans produkt, FLIR HC 150, är en värmekamera som ska förbättra diagnostiken under de första avgörande minuterna då ambulanspersonal kommer till en olycksplats. Med infraröd teknik möjliggör kameran en snabbare, icke-invasiv undersökning av patienten genom att scanna kroppen på olycksplatsen.

– På sjukhus använder man datortomografi för att upptäcka dessa skador. Men tiden från olycksplatsen till sjukhus kan avgöra om patienten överlever eller inte. Även med den utrustning som finns i ambulanser i dag förblir ofta osynliga skador som inre blödningar, stroke eller störningar i blodcirkulationen oupptäckta. Vi hoppas att den här kameran kan förse ambulanspersonal med viktig information, samtidigt som scannade bilder kan skickas till sjukhuset för att snabbt förse personalen där med viktig information, förklarar Alexander Abele.

FAKTA Red Dot-vinnare 2018
5 640 tävlingsbidrag från 44 länder deltog i årets Red Dot Award's Design Concept. Vinnarna hedrades vid en prisceremoni i Singapore den 28 september. Totalt vann Designhögskoleelever fem priser. På plats fanns Rebecca Daum, alumn från masterprogrammet i avancerad produktdesign som fick pris för sitt examensprojekt Malaika. Där fanns också Alejandro Madrion som fick pris för Electrorun och Ruben Eriksson som belönades för Flir Fieldtech, designkoncept som de utvecklade under första året på masterprogrammet i avancerad produktdesign. Förutom dem fick Alexander Abeles pris för Flir HC150 och James Skeggs och Franziska Heuck belönades för sitt robotprojekt Revive


För mer information, kontakta gärna:
Jens Persson, kommunikatör, Designhögskolan, Umeå universitet
Telefon: 090-786 50 63
E-post: jens.persson@umu.se