Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 31 maj, 2018

Ekologins visionärer

NYHET Sommarvernissage på Bildmuseet på fredag 15 juni! Två nya utställningar invigs. En av dem är Ekologins visionärer med verk av internationella konstnärer som föreslår mer hållbara inställningar till människans plats på jorden.

Välkommen till pressvisning av utställningen Ekologins visionärer på torsdag 14 juni kl 10:00. Konstnärerna Carolina Caycedo, Erik Sjödin, Leena och Oula-Antti Valkeapää samt Elin Már Øyen Vister medverkar. OSA. Vid samma tillfälle förhandsvisas också Jochen Lemperts separatutställning (Läs mer).

Verken i Ekologins visionärer presenterar alternativa förhållningssätt och idéer om människans relation till naturekologier, sociala ekologier och mentala ekologier – system som ofrånkomligen hänger samman och påverkar varandra. De konstnärer som Bildmuseet har bjudit in att medverka föreslår mer hållbara inställningar till människans plats på jorden.

I utställningen finns videoverk, teckningar, ljudverk, böcker och installationer av Ursula Biemann (f. 1955, Schweiz) och Paulo Tavares (f. 1980, Brasilien), Carolina Caycedo (f. 1978, Storbritannien), den internationella gruppen Futurefarmers, Marjetica Potrč (f. 1953, Slovenien), Samuel Roturier (f. 1982, Frankrike), Erik Sjödin (f. 1979, Sverige), Leena Valkeapää (f. 1964, Finland) och Oula-Antti Valkeapää (f. 1970, Finland) samt Elin Már Øyen Vister (f. 1976, Norge).

Ekologins visionärer är människor som lyckas tänka kreativt och ta till handling istället för den passiva maktlöshet man så lätt kan drabbas av inför världens samlade ekologiska problem. Det är visionärer som lyckas finna idéer för att motverka apati, föreslå nya lösningar och alternativa sätt att förhålla sig till världen. I utställningen presenteras konstverk som kan inge hopp och inspiration genom att visa att det finns val att göra och alternativa vägar att gå. Att det är möjligt att ifrågasätta hur mentala ekologier formas och föreslå andra prioriteringsordningar och sätt att se på världen.

Till utställningen hör boken Eco-Visionaries, producerad i samarbete mellan Bildmuseet; MAAT i Lissabon; HeK i Basel; och LABoral i Gijón. Tack till schweiziska kulturrådet Pro Helvetia.

Pressvisning torsdag 14 juni 10:00-12:00. Vernissage fredag 15 juni 17:00-21:00. Varmt välkommen!

>> Pressbilder

För ytterligare information om utställningen

Anders JanssonMuseiintendent Bildmuseet
anders.jansson@umu.se, 072-083 66 16

Redaktör: Helena Vejbrink