"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2019-04-03

Får nya erfarenheter genom doktorandutbyte i Sydkorea

NYHET Halvvägs in i Företagsforskarskolan befinner sig doktorand Helena Nydahl i Ansan, en förort till Seoul, beläget vid Gula havets kust. Här tillbringar hon sex månader på utbyte vid Hanyang University och studerar energieffektiva byggnader från ett livscykelperspektiv. Att bo och jobba i Sydkorea innebär många utmaningar med även roliga upplevelser. Hon ångrar sig inte en sekund.

Text: Ingrid Söderbergh

Varför just Sydkorea?

–  Det finns flera anledningar till varför det är intressant, kopplat till min forskning, att arbeta i Korea. I både Sverige och Korea behöver vi bygga byggnader som klarar minusgrader under vintrarna och plusgrader under somrarna. Byggnaderna ska värmas under vintern och ibland behöver vi även kyla under sommaren. Detta är en utmaning från ett energi- och designperspektiv. Det är dock ganska tydligt att vi löser dessa utmaningar på olika sätt vilket är intressant att studera.

På Hanyang University ERICA Campus har professor Sungho Tae byggt upp Sustainable Building Research Center. Inom forskningscentret pågår omfattande forskning inom området Livscykelanalys av byggnader, vilket är mitt forskningsområde. Forskningscentret har varit aktivt sedan 2005. Den typen av dedikerat forskningscenter mot livscykelanalys av byggnader finns inte vid Umeå universitet.

Sydkorea känns också som ett spännande land besöka och leva en längre period i. Kulturen skiljer sig ganska mycket från den svenska.

Hur fick du den här möjligheten?

–  Jag utgick från de publikationer som jag läst om livscykelanalys av byggnader. Om jag ska vara ärlig så är Sverige och Norge ledande inom forskningsområdet, men jag ville åka lite längre än till Stockholm under sex månader. Jag tog personligen kontakt med professor Sungho Tae och blev inbjuden att komma och arbeta som en del i forskningscentret.

Hur organiseras utbytet?

–  Jag har själv organiserat hela utbytet från att jag tog kontakt med professor Sungho Tae till att söka finansiering (jag har fått Åforsk resestipendium) och allt praktiskt däromkring. Tillsammans med mina handledare och projektfinansiärer, AB Bostaden och Företagsforskarskolan, har jag gjort en detaljerad plan för arbetet som jag ska göra under tiden jag är i Korea. Jag planerar bland annat att skriva ett utkast till en studie som jämför svensk och koreansk arkitektur från ett livscykelperspektiv. professor Sungho Tae och hans team organiserar diverse studiebesök och möten med forskare under tiden jag är på plats i Korea. Jag har blivit väldigt väl mottagen.   

Hur kändes det när du stod på Arlanda innan resan?

– När jag stod på Arlanda kände jag mig lugn och förväntansfull. Det kändes skönt att det äntligen var dags och att jag var på väg. Veckorna innan jag åkte var mer panikladdade. Det var många pusselbitar som skulle falla på plats innan jag åkte, lägenhet som skulle hyras ut, visum som skulle färdigställas, mittseminarium som skulle hållas och väskor som skulle packas. Så när jag stod på Arlanda kunde jag andas ut och för första gången verkligen ta in att ”nu åker jag”.

Vad var det ditt första intryck av Sydkorea?

– Kallt! Det var kanske -10 °C när jag anlände till Korea i februari, ingen kyla för en norrlänning, men det är den typen av kyla som kryper sig in och sätter sig i benmärgen. Nästa intryck var att nästan ingen talar engelska och jag talar inte koreanska, så det var en utmaning att bara beställa mat på restaurangen. Men det gör det också lite mer spännande, jag har ätit massor av god, väldigt stark, men god mat. Och solen skiner nästan varje dag i Korea den här tiden på året, det är väldigt få dagar med nederbörd. 

Berätta om en händelse som gjort intryck?

– Mina kollegor tog med mig ut för mat efter jobbet en dag. Vi åt Koreansk BBQ eftersom jag gärna ville testa det. När vi kom till restaurangen beställde dom in massor av mat och jag åt och åt, det var supergott. När jag hade ätit mig mätt och nöjd så berättade dom att nu var det dags att beställa in mer mat, så vi åt ännu mer. Nu var jag mätt! Sedan var det dags att gå vidare, gå vidare för en öl på någon pub tänkte jag, men där hade jag fel. Vi gick vidare till nästa restaurang där det beställdes in ännu mer mat och dryck. Nu var jag proppmätt. Då var det dags att gå vidare till en tredje restaurang där vi åt ännu mer mat. Jag var mätt i flera dagar efteråt. Men det var det värt för all mat var super god och jag fick möjlighet att testa saker som jag aldrig ätit tidigare.

Var bor du?

– Jag bor i en lägenhet i en byggnad med korridorsrum för studenter. Det är en lägenhet med två rum och ett litet kök bestående av en kokplatta för att laga mat på samt eget badrum. Vi har det vi behöver. Det är inte alls som att bo i studentkorridor i Sverige, det är extremt lugnt, inga fester eller stök.  

Hur är det att arbeta i Sydkorea om du jämför med ett svenskt universitet?

– Det forskningscentret som jag arbetar med gör en del konsultuppdrag, det är som en blandning av ett forskningsinstitut och en konsultfirma. Detta ställer säkert en del krav på professor Sungho Tae, men om jag jämför min situation med situationen för doktoranderna så kan jag fokusera mer på min forskning. Doktoranderna på forskningscentret arbetar främst med konsultuppdrag under arbetstid och bedriver sin forskning på fritiden. De arbetar extremt hårt och ställer extremt höga krav på sig själva, det känns nästan lite ohälsosamt. Jag upplever att det delvis hämmar deras innovationsförmåga och möjligheten att utvecklas till fritt tänkande forskare. Att doktorera på ett svenskt universitet ger förutsättning för en högkvalitativ forskarutbildning.

Vad gör du på fritiden?

– Lagar mat med mycket grönsaker på kokplattan hemma, tränar, läser böcker och spelar spel. Jag har med mig min sambo. Han arbetar på distans från sitt WSP kontor i Umeå. På helgerna försöker vi resa runt i Korea för att uppleva landet under tiden vi är här.

Trivs du?

– Jag trivs jättebra. Jag har jättetrevliga kollegor som tar hand om både mig och min sambo. Jag får uppleva nya saker varje dag, även om det bara är en ny lunchrestaurang. Jag älskar också att leva så avskalat som vi gör här, vi har det vi behöver men inte mycket mer. Det ger en känsla av lugn och det känns som att man har tid över till annat när man inte har massa måsten runt omkring sig. Jag ska försöka ta med mig det hem till Sverige sen.

Jag saknar så klart min familj i Sverige, speciellt min mormor och farmor. Ibland kan jag sakna vår lägenhet med alla de bekvämligheter som vi här där. Jag trodde aldrig att jag skulle säga detta, men jag saknar min ugn och framförallt ugnsstekt potatis.

Skulle du rekommendera andra doktorander att åka utomlands som du gjort?

– Absolut! Jag tycker att så fort man lämnar Sverige och träffar doktorander vid universitet i andra länder så inser man hur bra den svenska forskarutbildningen är och den insikten tycker jag ger en drivkraft. Det är också en möjlighet att bygga ditt internationella nätverk. Men det viktigaste är utmaningen, för det kommer vara en utmaning, men man växer med utmaningar och du kommer lära dig saker som du inte väntat dig som du kan använda senare under livet. Jag tycker också att det är en möjlighet att få testa att stå på egna ben som forskare eftersom du inte har dina handledare i närheten även om dom finns där ett mejl eller ett Skype-samtal bort.

Vad tycker du om Företagsforskarskolan som koncept?

– Jag tycker att det är ett lösningsorienterat koncept som ger mervärden för både företag och doktorand. Det är spännande att arbeta i ett forskningsprojekt som syftar att utvecklar och förbättra det dagliga arbetet hos min företagspartner. Som doktorand får jag i företagsforskarskolan flera kompetenta personer runt omkring mig att bolla idéer med och som stöttar mig i min forskarutbildning, jag har mina ”vanliga” akademiska handledare, en företagshandledare samt föreståndare, medarbetare och doktorandkollegor i företagsforskarskolan.

Blogg:

Läs mer om Helena Nydahls upplevelser i Forskarbloggen

 

Mer läsning:

Läs mer om Företagsforskarskolan

Läs mer om Sustainable Building Research Center vid Hanyang University ERICA Campus

Läs mer om forskning på Institutionen för tillämpad fysik och elektronik vid Umeå universitet

Snabba fakta om Helena:

Bor: I vanliga fall i Umeå, men gästspelar just nu i Ansan i Sydkorea
Akademisk bakgrund: Civilingenjör i energi och miljöteknik från Karlstads universitet
Gör gärna på fritiden: Tränar och lagar mat
På nattygsbordet: Änglavakter av Kristina Ohlsson
Oanad talang: Har ett internationellt kroppsspråk
Brinner för: Kvinnliga förebilder
Reser gärna till: Tunvågen, min oas i Jämtland
Mig med tre ord: Möjligheter. Driven. Positiv
Korea med tre ord: Körsbärsträd. Mat. Höghus