"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2025-04-04 Uppdaterad: 2025-04-09, 09:44

Föreläsning om autism som social konstruktion lockade storpublik

NYHET Den 2 april hölls en uppmärksammad föreläsning vid Umeå universitet, arrangerad av Specialpedagogiska forskningsrådet, med titeln "Den sociala konstruktionen av autism: Att ifrågasätta det självklara och sluta patologisera mänsklig kognitiv mångfald."

Föreläsare var Nils Eriksson – författare, samhällsdebattör och kritisk granskare av NPF och neuropsykiatri. Med sin egen erfarenhet av att leva med en autismdiagnos och en unik utbildningsresa från anpassad grundskola till forskarutbildning, erbjuder han perspektiv som både berör och utmanar.

Intresset för föreläsningen var stort – över 300 personer deltog, många av dem via Zoom. I det pressmeddelande som gick ut inför evenemanget beskrevs Nils som "en av vår tids stora intellektuella röster", och hans senaste bok har väckt stark debatt och stort engagemang.

Efter föreläsningen skrev Nils själv i ett inlägg på sociala medier:

"Med detta inlägg vill jag rikta ett STORT TACK till det specialpedagogiska forskningsrådet vid Umeå universitet, för att jag fick komma och hålla detta väldigt lyckade och viktiga föredrag hos er (...). Jag ser verkligen så oerhört mycket fram emot att fortsätta hålla just den här typen av ytterst nödvändiga föredrag hos er igen, och på andra universitet/högskolor/samhällsverksamheter så fort möjlighet ges!"

Vi tackar Nils för en viktig, tankeväckande och inspirerande föreläsning som lämnade avtryck hos alla som deltog.

Reflektioner från en av deltagarna

Linda Vincent är specialpedagog och en av de som deltog på föreläsningen.

Vad tyckte du om föreläsningen?

Jag tycker att det var ett klokt val av universitet att möjliggöra lyssnande och diskussion av olika perspektiv som i sin tur får ställas och diskuteras mot varandra, vilket jag anser vara en viktig komponent till utveckling. Jag upplevde att Nils växte när han fick svara på frågorna i slutet och det märktes då extra hur mycket han brann för frågan.

Vad tar du med dig från dagen?

Jag fick snabbt en stark känsla av att Nils brann för ämnet och det var uppfriskande att få höra någon tala om diagnostisering (kopplat till adhd och autism) utifrån ett mer kritiskt perspektiv. Jag tar med mig en sak han tryckte på, dvs att olika ämnen (ex. medicin) står i hierarki gentemot varandra och att vi utifrån detta antingen "köper" eller ifrågasätter. Att våga ifrågasätta "fakta" och att bli noggrannare med att fråga oss själva vad SYFTET är med kartläggningen/utredningen, för VEM gör vi det och vad kan KONSEKVENSERNA bli - inte minst för eleven.

Efter föreläsningen hade jag och min kollega ett samtal, där vi kunde dra paralleller mellan vår vardag inom grundskolan (hon som specialpedagog och jag som utbildad specialpedagog med mentorskap i förskoleklass) och det som vi ser och hör kopplat till ex. vikten av en upplevd lyckad skolgång, anpassningar, särskilt stöd, diagnostisering och medicinering. Vikten av att utgå från varje enskilt fall och lägga fokus på förmågor (både som styrka och som utmanande faktor).