"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2023-04-23 Uppdaterad: 2023-04-25, 11:37

Globala utmaningar i fokus på svensk-sydafrikansk forsknings- och innovationsvecka

NYHET Hur kan svenska och sydafrikanska forskare gemensamt bidra till att möta de globala utmaningar världen står inför? Och hur kan studenter från de båda länderna delta i arbetet med internationalisering? Detta var några av de saker som diskuterades under den forsknings- och innovationsvecka i Sydafrika där Umeå universitet deltog tillsammans med 39 andra svenska och sydafrikanska universitet.

Text: Jessica Bergström Grahn

Forsknings- och innovationsveckan är en del av det STINT-finansierade projektet SASUF, South Africa Sweden University Forum, med syfte att stärka samarbetet mellan de båda länderna inom forskning, utbildning och innovation. Deltog gjorde forskare, lärare, studenter och representanter för universitetsledningar från SASUF:s 26 sydafrikanska och 14 svenska lärosäten samt forskningsfinansiärer. Programmet innehöll seminarier och workshops inom sex teman, samtliga kopplade till FN:s hållbarhetsmål. Från Umeå universitet deltog 14 personer.
 

– SASUF är ett viktigt forum för att diskutera gemensamma lösningar på globala utmaningar i de båda länderna, säger rektor Hans Adolfsson. Alla sydafrikanska universitet i landet är med i projektet. Att de samlas under samma paraply är unikt och visar att det finns ett stort intresse av internationell samverkan.

Över 500 deltagare från Sydafrika och Sverige

Forsknings- och innovationsveckan var uppdelad i två delar: vetenskapliga workshops och seminarier som ägde rum i 12 olika städer över hela Sydafrika under två dagar och Sustainability Forum som arrangerades av University of Western Cape i Kapstaden i tre dagar. Parallellt med forskningsworkshops, seminarier och posterutställning pågick även ett särskilt program för rektorer från Sydafrika och Sverige samt ett studentforum med representanter från svenska och sydafrikanska universitet. Sammanlagt deltog över 500 personer från Sydafrika och Sverige i Sustainability Forum. Representanter för universitetsledningarna besökte även Sveriges ambassad i Pretoria och Sveriges ambassadör Håkan Juholt – som också deltog i forsknings- och innovationsveckan.

Globalt samarbete viktigt för hållbarhetsperspektiv

En av dem som deltog från Umeå universitet är Karin Sporre, professor i pedagogiskt arbete. Hon har sedan länge ett forskningssamarbete med Heila Lotz-Sistika, professor vid Rhodes University, om etik och utbildning utifrån hållbarhetsperspektiv. Under forsknings- och innovationsveckan fick de tillsammans med kollegor möjlighet att hålla två workshops där de presenterade och diskuterade barns och ungas engagemang för hållbarhet och hopp, som en drivkraft till att utveckla förskola, skola och lärarutbildning.  

– SASUF-veckan har gett mig massor, säger Karin. Många roliga möten med människor som arbetar med andra forskningsproblem som relaterar till samtidens viktiga frågor om klimat och hållbarhet.

Karin Sporre beskriver att det har varit viktigt att ha partners utanför den euro-amerikanska akademiska sfären och att det innebär att globala perspektiv, som är viktiga inte minst ur hållbarhetsperspektiv idag, kan bli en mer självklar del av forskning och forskarutbildning.

– Inte minst ger skillnaderna i skola- och utbildningssamhället i våra respektive länder oss nya erfarenheter och kunskaper som gör att vi än bättre förstår våra egna sammanhang, säger Sporre om samarbetet.

Studenters engagemang i internationalisering viktigt

Inom projektet SASUF 2030 har studenters medverkan pekats ut som särskilt viktig. På plats i Sydafrika fanns representanter från de flesta deltagande universitet. Från Umeå universitet deltog Alba Puigefabregas Sieso, student på kandidatprogrammet i Life Science. Hon har tillsammans med de andra studentrepresentanterna deltagit i och arrangerat flera seminarier under veckan, exempelvis ett med fokus på studentinkludering i internationalisering.

– Det har varit en fantastisk upplevelse. Vi har haft en tajt agenda den här veckan. Vi har täckt flera olika ämnen, lärt oss nya perspektiv på globala frågor och kommit med nya idéer, säger Alba. Studentnätverket i SASUF vill vara en plattform för att koppla samman forskare med studenter och främja innovativa samarbeten.

Studenternas medverkan verkar ha gett intryck på rektorerna. Umeå universitets rektor Hans Adolfsson konstaterar att det är väldigt många studenter som har varit med under veckan och som visar att det finns en framtid för SASUF.

– Studenter är en naturlig partner att ha med, menar Hans Adolfsson, och skickar med en uppmaning till Umeås studenter att engagera sig mer!

Forsknings- och innovationsvecka i Sverige 2024

För Umeå universitets del har SASUF-projektet hittills resulterat i flera goda exempel på samarbeten med olika sydafrikanska universitet. Det handlar om samarbeten inom bland annat folkhälsa, ekologi, datavetenskap, arkitektur och utbildningsvetenskap.

– SASUF betyder väldigt mycket för samarbetet mellan Sverige och Sydfrika och för Umeå universitet. Det bidrar till bra kontakter med de sydafrikanska lärosätena, men också med andra svenska lärosäten i projektet. Vi ser fram emot att fortsätta de samarbeten som redan pågår och ser med tillförsikt på att det startas upp nya, säger Hans Adolfsson.

Projektet SASUF pågår fram till 2024. Nästa år är Sverige värd för forsknings- och innovationsveckan som kommer att arrangeras i Lund, Alnarp och Malmö den 13-17 maj.

En utlysning av frömedel för nya samarbeten mellan Sydafrika och Sverige är nu öppen. Sista ansökningsdag är 28 april 2023.

SASUF

South Africa Sweden University Forum, SASUF, är ett samarbetsprojekt mellan universitet, myndigheter och organisationer i Sverige och Sydafrika. Målet är att stärka samarbeten inom forskning, utbildning och innovation mellan länderna. Projektet finansieras av STINT, stiftelsen för internationalisering av högre utbildning och forskning, och de 40 lärosäten som deltar.

Samarbetet startade 2017 och pågår till 2024. Fram till idag har man startat 70 internationella projekt, alla med koppling till de globala målen för hållbar utveckling. Samarbetet har även fört samman drygt 3 000 forskare, lärare och representanter för universitetsledningar i seminarier och workshoppar.

På Umeå universitets webbsida om SASUF finns information om hur du som forskare eller student kan engagera dig. 

Umeå universitets delegation till SASUF Research & Innovation week 2023

Rektor Hans Adolfsson
James Benedict Brown, universitetslektor på Arkitekthögskolan
Ronnie Berntsson, universitetslektor vid institutionen för medicinsk kemi och biofysik, representant för Sveriges unga akademi
Jessica Bergström Grahn, SASUF-koordinator, International Office
Julia C Carrillo Ocampo, doktorand vid institutionen för kost- och måltidsvetenskap
Christiane Funk, professor på Kemiska institutionen
Natuschka Lee, forskare i mikrobiologisk geoekologi och astrobiologi
Anne Ouma, institutionen för epidemiologi och global hälsa
Alba Puigefabregas Sieso, student på Life Science-programmet
Mouna Rafei, doktorand vid institutionen för Fysik
Karin Sporre, Professor vid institutionen för tillämpad utbildningsvetenskap
Ingrid Svensson, chef för International Office
Siyang Wang, biträdande universitetslektor vid institutionen för matematik och matematisk statistik
Xiuyu Wu, doktorand vid institutionen för Fysik