"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2015-11-05

Julio Le Parc / Lumière

NYHET I dialog med dagens digitala konst har Julio Le Parcs banbrytande verk fått ny aktualitet och hans kinetiska arbeten visas i utställningar världen över. Utställningen som öppnas på Bildmuseet på söndag 22 november – Le Parcs första separatutställning i Skandinavien – fokuserar på en av de viktigaste aspekterna av hans konstnärskap: fascinationen över skiftande ljus.

På söndag 22 november kl 14:00 öppnar Bildmuseet nya utställningar i hela huset. En av de tre utställningarna är Julio Le Parcs Lumiére. Konstnärens stora ljusinstallationer fyller två hela våningsplan.

Välkommen till pressvisning på torsdag 19 november kl 10:00. Flera av de konstnärer som medverkar i de nya utställningarna medverkar. Under söndagens vernissage kommer även Julio Le Parc att finnas på plats.

Julio Le Parc experimenterar med åskådarens upplevelse av konsten och dess omgivning. Med hjälp av enkla, reflekterande material har han skapat stora spektakulära och lekfulla ljusinstallationer. Ljus sätts i rörelse med hjälp av linser och inbyggda motorer. Verken som visas är främst från 1960-talet.

Julio Le Parc (f.1928) är ursprungligen från Argentina men sedan 1960-talet verksam i Frankrike. Han var en av grundarna till Groupe de Recherche d'Art Visuel (GRAV), en konstnärsgrupp som utforskade idéer om interaktivitet och iscensatte engagerande upplevelser på gator och torg i 1960-talets Paris. Det här är konstnärens första separatutställning i Skandinavien.

Utställningen är producerad av Bildmuseet och sammanställd av Cecilia Andersson, Hans-Michael Herzog och Käthe Walser. Den visas fram till 17 april 2016.

Tack till Daros Latinamerica Collection, Zürich och artEDU Stiftung.

Läs pressmeddelanden om The World was Flat och Nisrine Boukhari / Wanderism is a State of Mind som också öppnas söndagen den 22 november.

Pressbilder

För ytterligare information om utställningen, kontakta

Cecilia Andersson, museiintendent Bildmuseet
072-2238671 eller cecilia.andersson@bildmuseet.umu.se

Redaktör: Helena Vejbrink