"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2017-12-04

Mesokosmerna är sjösatta

NYHET Under hösten har det pågått febril verksamhet i verkstaden på UMF. Inom det internationella projektet AQUACOSM ska UMF fram en typ av mesokosm som klarar hårda arktiska förhållanden. Nu ligger de första prototyperna i vattnet.

Peter Granlund och Olof Tellström förbereder sjösättning.
Foto: Markus Nordin

En mesokosm är en behållare som innehåller tillräckligt med vatten för att rymma nästan ett helt ekosystem. I den avgränsade miljön kan forskare variera olika faktorer.  

Två prototyper är nu byggda på UMF och har bogserats ut i viken utanför UMF. Där ska de ligga hela vintern fram till islossningen i vår. De två prototyperna är konstruerade på lite olika sätt för att kunna testa funktion och hållbarhet.
– Det har varit mycket funderande och tekniskt problemlösande. Nu ska det bli spännande att se hur konstruktionerna klarar en vinter i isen, säger Henrik Larsson, forskningsingenjör på UMF.

De cirka 4,5 meter höga prototyperna består av ett ramverk i aluminium som bär upp en stark genomskinlig säck av polyuretan som rymmer 9 kubikmeter vatten. På ramverken sitter flytelement.

Mesokosmerna fylls med havsvatten. Foto: Jonas Wester

– Mesokosmerna sitter sedan förankrade i linor till betongvikter på bottnen för att inte flyta iväg. Vi använder en fjädring i förtöjningarna, men det är svårt att säga hur stora krafter de kommer att utsättas för om isen börjar röra på sig, säger Henrik Larsson.

Efter vintern ska prototyperna utvärderas och eventuellt förbättras. De slutliga testerna kommer att göras på Svalbard.

Prototyperna kommer att ligga ute hela vintern och utsättas för kyla och is.
Foto: Olof Tellström

Redaktör: Markus Nordin