"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2006-12-08

Nobelpristagare föreläser och firar Lucia på Umeå universitet

NYHET Årets Nobelpristagare i kemi, professor Roger D. Kornberg, håller sin första offentliga föreläsning efter mottagandet av Nobelpriset vid Umeå universitet. Föreläsningen äger rum den 13 december klockan 13.30 i Aula Nordica.

Efter föreläsningen, klockan 14.45, hålls en presskonferens i Universitetsklubben, en trappa ovanför Aula Nordica. Innan föreläsningen kommer Umeå universitets luciafirande att äga rum. Nobelpristagaren kommer att uppvaktas av Lucia under luciaföreställningen.

Roger D. Kornberg, professor vid Stanford University i Kalifornien, USA, är hedersdoktor vid Umeå universitet. Hans föreläsning blir den första i en rad planerade KBC-seminarier vid Umeå universitet. KBC står för Kemiskt, Biologiskt Centrum. Kornberg utsågs till hedersdoktor vid medicinska fakulteten 2003 för sitt ingående samarbete med forskare inom vid institutionen för medicinsk kemi och biofysik Umeå universitet.

Kornberg får Nobelpriset i kemi för sina studier av ”den molekylära grunden för eukaryot transkription”. Det är också vad han kommer att prata om i sin föreläsning. Kornberg har i sin forskning förklarat hur de aktiva delar av arvsmassan som kallas gener görs om till RNA hos människor, växter och svampar.

För att kunna använda den information som finns i arvsmassans gener måste cellerna först "översätta" den från DNA till RNA. Processen kallas transkription och Kornberg var först med att detaljerat avbilda den på atomnivå. Transkriptionen har betydelse för, och finns inblandad i, flera sjukdomar, exempelvis cancer, hjärtsjukdomar och olika inflammationer. Processen har också betydelse inom stamcellsforskningen.

Stefan Björklund, professor vid institutionen för medicinsk kemi och biofysik, är en av Umeåforskarna som Kornberg samarbetat med. Björklund arbetade i två år som post doc i Kornbergs forskargrupp. Nobelpristagaren har också samarbetat med bland andra Erik Johansson vid samma institution. Under 2000-talet har Kornberg varit involverad i flera projekt vid institutionen.
– Jag har vid mina besök i Umeå blivit imponerad av den excellens och vitalitet som präglar forskningen vid universitetet. Samarbetet med professor Björklund har varit mycket fruktbart. Tillsammans upptäckte vi nyckeln till ett multiprotein som kallas Mediatorkomplexet, säger Kornberg i ett uttalande.

Program:

12.15 Studentkören framför traditionella Luciasånger

12.40 Luciafika

13.30 Inledning av rektor Göran Sandberg och professor Hans Wolf-Watz, 
vetenskaplig ledare för KBC

13.40 KBC-seminarium: Föreläsning av årets Nobelpristagare i kemi Roger D Kornberg, medicine professor vid Stanford University Medical School, USA 


14.30 Frågestund

Bild på Kornberg finns på:

www.umu.se/medfak/aktuellt/bilder/index.html

Läs intervju med Kornberg:
www.umu.se/umu/forskning/forskarportratt/forskarp_roger_kornberg.html

Kontaktpersoner:

Professor Stefan Björklund, institutionen för medicinsk kemi och biofysik Tel. 090-786 67 88 • Mobil: 070-216 28 90
stefan.bjorklund@medchem.umu.se

1:e forskningsingenjör Erik Johansson Tel: 090-786 66 38 • Mobil 073-620 50 61
erik.johansson@medchem.umu.se

Läs mer om deras forskning på Plussidan:
Björklund:
www.info.umu.se/plussidan/Plusprojektsida.aspx?id=7

Johansson:
www.info.umu.se/plussidan/Plusprojektsida.aspx?id=2

Redaktör: Carina Dahlberg