"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2014-05-15

Nobelpristagare i kemi besöker Umeå universitet

NYHET Professor Michael Levitt, en av 2013 års tre nobelpristagare i kemi, besöker Umeå universitet torsdag 5 juni för att föreläsa om sina upptäckter. Han är inbjuden av Uwe Sauer som sedan drygt 15 år är bekant med Levitt och som forskar inom samma område: strukturbiologi och bioinformatik.

– Min allra första kontakt med Michael Levitt var genom CASP, en proteinstrukturtävling för proteinveckningsexperter, där min grupp bidrog med ett protein som deltagarna skulle analysera aminosyrasekvensen på och förutsäga strukturen. En av deltagarna var Michael Levitt och hans forskargrupp. Därefter har jag träffat Levitt vid ett flertal tillfällen på olika konferenser och på så sätt har vi har lärt känna varandra, säger Uwe Sauer, Assoc. Prof. och universitetslektor vid kemiska institutionen.

Det är inte första gången som Michael Levitt besöker Umeå universitet. År 2001 gjorde han en föreläsningsresa genom Sverige och även vid det tillfället var Uwe Sauer hans värd vid Umeåbesöket. Han berättade då om de fantastiska framsteg som har gjorts inom beräkningskemin, och speciellt inom proteinprediktionsfältet. Under sin föreläsning pekade Levitt även på en annan intressant teknikutveckling som pågick på hans universitet (Stanford University), en metod vilken han själv tyckte verkade ganska smart. Det handlade om sökmotorn Google.

– Men även hans egna beräkningar och program har varit ytterst framgångsrika och har nu lett till ett Nobelpris, säger Uwe Sauer.

Michael Levitt bjöds till Umeå universitet redan i december i samband med Nobelfestligheterna. Han valde dock att komma till Umeå och norra delen av Sverige nu i juni i stället, bland annat eftersom han vill ta del av de ljusa sommarnätterna, ”white nights”.

Forskarna Michael Levitt, Martin Karplus och Arieh Warshel lyckades i början av 1970-talet att förena metoder ur den klassiska fysiken och kvantfysiken för att simulera kemiska reaktioner. Med hjälp av kraftfulla datorprogram och verklighetstrogna datormodeller är det därför i dag möjligt att åskådliggöra blixtsnabba kemiska reaktioner, till exempel hur reaktioner i fotosyntesen i växter går till eller hur ett läkemedel hittar sitt målprotein i människokroppen. De tre amerikanska forskarnas upptäckter belönades med Nobelpriset i kemi 2013.

Om Nobelföreläsningen:

Titel: “Birth and future of multi-scale modeling of macromolecules”.
Tid: Torsdag den 5 juni, klockan 10-11
Plats: Stora hörsalen, KBC, Umeå universitet

Föreläsningen är öppen för anställda, studenter och andra intresserade och ges på engelska.
Fri entré. Kom i tid - Observera att antalet platser till föreläsningen är begränsat! 
Föreläsningen direktsänds även via Umeå universitets bambuserkanal: http://bambuser.com/channel/UmeaUniversitet
Det finns också möjlighet att se föreläsningen i lilla hörsalen och kafeterian i KBC-huset samt i kemiska institutionens fikarum.

För media:

Journalister som önskar delta vid föreläsningen ombeds att anmäla sig till Ingrid Söderbergh, e-post: ingrid.soderbergh@adm.umu.se, för att försäkra sig om en plats.

Efter föredraget, kl. 11:15-11:45, finns möjlighet för journalister att ställa frågor till professor Michael Levitt.

Om Michael Levitt:

Professor Michael Levitt är en amerikansk-brittisk-israelisk biofysiker. Han är professor i strukturell biologi vid Stanford University i Kalifornien sedan 1987. Han blev fil.dr 1971 vid University of Cambridge. Tillsammans med Martin Karplus och Arieh Warshel tilldelades han 2013 års nobelpris i kemi för "utvecklandet av flerskalemodeller för komplexa kemiska system”.

Läs mer om 2013 års Nobelpris i kemiLäs mer om Michael Levitt forskningHögupplöst porträttfoto på Michael LevittBildtext: Michael Levitt, Nobelpristagare i kemi 2013, besöker Umeå universitet den 5 juni. Fotograf: Linda Cicero

För ytterligare information, kontakta gärna:

Uwe Sauer, universitetslektor, kemiska institutionen, Umeå universitetTelefon: 90 786 59 30, 070-635 1803
E-post: uwe.sauer@chem.umu.se

Redaktör: Karin Wikman