"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2013-11-19

Nobelpristagare i kemi besöker Umeå universitet

NYHET Professor Martin Karplus, en av årets tre nobelpristagare i kemi, besöker Umeå universitet fredag 13 december för att föreläsa om sin banbrytande forskning. Att han kommer till Umeå universitet hänger ihop med att en av hans tidigare forskarstudenter vid Harvarduniversitetet, Kwangho Nam, i dag arbetar här.

– Det är med glädje jag besöker Umeå universitet, särskilt eftersom ni nu har en av mina bästa postdoktorer som forskare hos er, säger Martin Karplus.

Kwangho Nam är forskarassistent vid kemiska institutionen vid Umeå universitet och var postdoktor i Martin Karplus laboratorium på Harvarduniversitetet i Cambridge, USA, åren 2006–2011. Det är tack vare honom professor Karplus tar sig tid att besöka Umeå universitet efter nobelfestligheterna.

– Jag kunde nå honom snabbt, eftersom vi precis håller på att slutföra flera forskningsprojekt tillsammans som jag initierade när jag var i hans labb, säger Kwangho Nam. Vi har faktiskt haft ganska tät kontakt med varandra under de senaste månaderna.

– Det är väldigt trevligt att jobba ihop med Martin Karplus, fortsätter han. Han är öppen och ägnar mycket tid åt att diskutera med sina studenter. Under dessa diskussioner uppmuntrar han unga forskare att utveckla sina egna forskningsidéer. Jag tror att han gör helt rätt i det, många från hans labb har utvecklats till utmärkta forskare.

Tidigare använde kemister plastkulor och pinnar för att bygga molekylmodeller. I dag görs modellbyggena i stället i datorn med hjälp av kraftfulla program och verklighetstrogna datormodeller. Det har gjort det möjligt att åskådliggöra blixtsnabba kemiska reaktioner, till exempel hur fotosyntesen i växter går till eller hur ett läkemedel interagerar med sitt målprotein i människokroppen.

Martin Karplus, Michael Levitt och Arieh Warshel började på 1970-talet utveckla de banbrytande metoder som i dag används för att kunna förstå och förutsäga kemiska reaktioner i detalj. Deras upptäckter belönas med Nobelpriset i kemi 2013.

Martin Karplus kommer att ge en föreläsning i Aula Nordica kl 10-11 på fredag den 13 december. Efter föredraget, kl 11.30–12.00, arrangeras en presskonferens i Universitetsklubben. Därefter får Karplus uppleva ett genuint luciafirande i Aula Nordica, kl 12.10–12.30.

Föreläsningen är öppen för anställda, studenter och andra intresserade.
Observera att antalet platser till föreläsningen är begränsat, kom därför i god tid för att försäkra dig om en plats.

Läs mer om Nobelpriset i kemi 2013
Läs mer om Martin Karplus forskning

Högupplöst porträtt på Martin Karplus

Högupplöst porträtt på Kwangho Nam

Bildtext: Martin Karplus, Nobelpristagare i kemi 2013, besöker Umeå universitet den 13 december. Foto: Stephanie Mitchell, Harvard University

För ytterligare information, kontakta gärna:

Kwangho Nam, forskarassistent, kemiska institutionen, Umeå universitetTelefon: 090-786 65 70, 072-718 77 72
E-post: kwangho.nam@chem.umu.se

Pernilla Wittung-Stafshede, professor, kemiska institutionen, Umeå universitetTelefon: 090-786 53 47, 0730-345141
E-post: pernilla.wittung@chem.umu.se

Redaktör: Anna-Lena Lindskog