"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2017-12-05

Pressinbjudan: Nobelt besök vid Umeå universitet 13 december

NYHET Professor Jacques Dubochet, en av årets tre nobelpristagare i kemi, besöker Umeå universitet onsdag 13 december för att föreläsa om sin revolutionerande forskning. Tillsammans med Joachim Frank och Richard Henderson har han utvecklat en effektiv metod för att ta fram tredimensionella bilder av livets molekyler: kryoelektronmikroskopi. Metoden har tagit molekylärbiologin in i en ny era.

Nobelpristagare Jacques Dubochet. Foto: Félix Imhof - UNIL 2017

Klockan 10 bjuder Umeå universitet in till en pressträff med nobelpristagaren Jacques Dubochet för anmälda journalister. Klockan 14:00 håller Jacques Dubochet en öppen föreläsning i Aula Nordica. Titeln på föreläsningen är ”The science that gave me a Nobel prize and the science that didn’t” och den hålls på engelska.

Bilder av molekylkomplex som styr dygnsrytmen, ljusinfångande reaktionskomplex från fotosyntesen och salmonellabakteriens injektionsnål för att angripa celler, det är några exempel. Med hjälp av kryoelektronmikroskopi kan forskare nu frysa biomolekyler mitt i deras flyktiga rörelser och avbilda dem tredimensionellt i atomär upplösning. Jacques Dubochet, Joachim Frank och Richard Henderson står bakom tekniken och belönas nu med Nobelpriset i kemi 2017.

Jacques Dubochet förde in vatten i elektronmikroskopet. Ett av elektronmikroskopets grundläggande problem är att biologiska prover torkar ut och förstörs när de utsätts för vakuum. Jaques Dubochet såg en möjlig lösning genom att kyla vattnet i etan så snabbt att det stelnar i sin flytande form och bildar en fast form, som liknar glas, i stället för iskristaller. Det kallas att vattnet vitrifieras.

Med Dubochets vitrifieringsmetod kan biomolekyler snabbt frysas och avbildas i sin naturliga vattenlösliga miljö. Det ökar upplösningen och gör att vi i ett elektronmikroskop kan se in i celler och biokemiska processer på ”riktigt”. Man kan studera hur proteiner är uppbyggda, samverkar och utför biokemiskt arbete.

Att Jacques Dubochet besöker Umeå universitet hänger ihop med att det här finns ett av landets två centrum för kryoelektronmikroskopi, vid Umeå Core Facility for Electron Microscopy, UCEM. Centrets samordnare, Linda Sandblad, har träffat Jacques Dubochet tidigare vid några tillfällen på konferenser och kommer att vara hans värd under besöket.

– Det känns jättekul! Jacques Dubochet är en enormt skicklig och entusiastisk forskare. Han besitter en speciell magi som inspirerar till ny forskning, så hans föreläsning kommer bli intressant!, säger Linda Sandblad.

Föreläsningen är öppen för anställda, studenter och andra intresserade.
Observera att antalet platser till föreläsningen är begränsat, kom därför i god tid för att försäkra dig om en plats. 

Om Jaques Dubochet:

Jacques Dubochet föddes 1942 i Aigle, Schweiz. Han är fil.dr. vid universitetet i Genève och universitetet i Basel, Schweiz. Han är hedersdoktor i biofysik vid universitetet i Lausanne, Schweiz, där han också arbetar i dag.

Pressträff:

Journalister hälsas välkomna till pressträff med professor Jacques Dubochet. Den äger rum klockan 10-11 på UCEM, Umeå universitet. Samling i KBC-fiket klockan 9:55 för guidning till lokalen. Anmälan till pressträffen görs senast den 11 december till kommunikatör ingrid.soderbergh@umu.se, 070-60 40 334.

Om föreläsningen:

14:00-15:00 Jacques Dubochet föreläser i Aula Nordica: “The science that gave me a Nobel prize and the science that didn’t”
Föreläsningen hålls på engelska. Fri entré.

Läs mer om UCEM

Läs mer om årets nobelpris i kemi

Pressbilder för nedladdning. Ange fotograf: Félix Imhof - UNIL 2017

För mer information, kontakta gärna:

Linda Sandblad, forskare i molekylärbiologi och samordnare för Umeå Core Facility for Electron Microscopy, UCEM, Umeå universitetTelefon: 070-932 49 36
E-post: linda.sandblad@umu.se

Eva-Maria Diehl, kommunikatör, Kemiskt biologiskt centrum, KBC, Umeå universitetTelefon: 073-088 57 31
E-post: eva-maria.diehl@umu.se

Redaktör: Ingrid Söderbergh