NYHET
Peter Sköld, professor och föreståndare, Centrum för samisk forskning, CeSam – Vaartoe vid Umeå universitet, berättar om universitetets samarbete med Samiska veckan.
Peter Sköld, föreståndare CeSam – Vaartoe
Vilken betydelse har Samiska veckan i Umeå? – För den samiska kulturen i Umeå är den Samiska veckan en viktig händelse. En mötesplats, en återvändarplats, för samer från hela landet, man träffas och gör roliga och vettiga saker tillsammans.
– Dessutom är Samiska veckan av stor betydelse för Umeå. Fyller en viktig plats på Umeås kulturella karta och används ju flitigt i stadens profil utåt, att det finns en samisk närvaro, en samisk aktivitet i vår stad. Det här blev också tydligt när Umeå skrev sin ihop ansökan om att bli kulturhuvudstad.
På vilket sätt är Umeå universitet och Cesam - Vaartoe delaktiga i Samiska veckan? – Vi har varit delaktiga i Samiska veckan sedan starten och i år är vi inblandade i tre aktiviteter. På invigningsdagen delar Cesam ut två studentstipendier till de masters- eller examensuppsatser som har en samisk tematik. Sedan föreläser pristagarna på Västerbottens museum.
– På måndag har vi en bokrelease av boken Jakten på den försvunna samiska dansen i samarbete med den samiske dansaren Ola Stinnerbom och producenten Birgitta Stålnert, där kommer Ola Stinnerbom även att framföra dansföreställningen Absolute wall, allt detta på Sagateatern.
– På onsdag ansvarar vi för en hel dag med föreläsningar, något som även kommer att sändas på SVT:s Kunskapskanalen. Det är en hel del samiska föreläsare med anknytning till forskning och kultur. Vi presenterar även de fyra senaste doktorsavhandlingarna, bl. a om samiska kvinnors representation i media, självmordsproblematik, etc. Dagen avslutas med att Lars-Anders Bær talar, tidigare president i sametinget och mycket aktiv internationellt.
Varför är det viktigt att Cesam – Vaartoe finns och bedriver forskning? – För att det samiska samhället ska kunna gå en positiv och hållbar utveckling till mötes är alla överens om att det måste finnas en forskningsbaserad kunskapsgrund. Att ta reda på det som behöver tas reda på för att vettiga och kloka beslut skall kunna fattas, men också för att de resultat man kommer fram till även ska kunna användas i andra sammanhang. Vi har därmed en uttalad samhällsnytta i det vi gör.
– Sedan är vi för universitetet angelägna för att vi bidrar intensivt till en av de starka forskningsmiljöerna Nordliga studier. Vi är också ett av de bästa exemplen på hur man lyckas med tvärvetenskaplig forskning. Vi har precis skickat in 11 forskningsansökningar, många tillsammans med andra fakulteter och i ett par fall med samtliga fakulteter vid Umeå universitet plus SLU.
– Cesam bidrar även till den internationella arenan med mycket samarbete kring den forskning som finns i de 70 olika länder i världen med urbefolkningar.