"False"
Hoppa direkt till innehållet

Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Läs hur du byter lösenord.

printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2010-10-05

Umeåfysiker gör miljövänligt ljus från Nobelmaterial

NYHET Årets Nobelpristagare i fysik
 arbetar med grafen, en form av kol som är det tunnaste och samtidigt det starkaste någonsin. Med hjälp av detta supermaterial har fysiker vid Umeå universitet tillverkat en helt ny typ av belysningskomponent som gör framtidens belysning billig och helt återvinningsbar.

Forskargruppen leds av Ludvig Edman, professor vid institutionen för fysik. Tidigare i år presenterade de resultat som skapar möjligheter att till exempel utveckla lysande tapeter. Läs mer på: http://www.umu.se/nyhet//.cid118237

Det finns ytterligare forskargrupper vid institutionen för fysik som arbetar
med material som har kopplingar till grafen.

Alexandr Talyzin har i flera studier studerat egenskaper hos kolmaterialet grafitoxid. Ett sätt att framställa grafen utgår från grafitoxid och grundläggande kunskaper om grafitoxid är viktigt ur detta perspektiv, men också för att kunna utnyttja övriga intressanta egenskaper hos grafitoxid. Läs mer på: http://www.umu.se/nyhet//.cid112459 Thomas Wågberg och Bertil Sundqvist fokuserar sin forskning på olika former av kolnanorör. Kolnanorör kan ses som hoprullad grafen och kunskaper om grafen är därför viktig för att bättre kunna förstå kolnanorör. Det omvända gäller naturligtvis också. Många egenskaper hos kolnanorör kan härledas från egenskaperna hos grafen. Beroende på hur grafenet rullas ihop till en cylinder kan kolnanorören få väldigt olika och speciella egenskaper.
Se en populärvetenskaplig föreläsning om nanoteknik med Thomas Wågberg.Mer information om forskningen (på engelska)Nobelpriset i fysik 2010 går till Andre Geim och Konstantin Novoselov, båda vid University of Manchester, Storbritannien ”för banbrytande experiment rörande det tvådimensionella materialet grafen”. Läs mer om deras arbete på:
http://kva.se/sv/pressrum/Pressmeddelanden-2010/Nobelpriset-i-fysik-2010/

För ytterligare information, kontakta gärna:

Ludvig Edman, professor i fysik vid Umeå universitet Telefon: 090-7865732 (jobb), 070-2321240 (mobil)
E-post: ludvig.edman@physics.umu.se

Alexandr Talyzin, docent vid institutionen för fysik, Umeå universitetTelefon: 090-786 63 20
E-post: alexandr.talyzin@physics.umu.se

Thomas Wågberg, universitetslektor vid institutionen för fysik, Umeå universitetTelefon: 090-786 59 93
E-post: thomas.wagberg@physics.umu.se

Redaktör: Karin Wikman