"False"
Hoppa direkt till innehållet

Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Detta p.g.a. skyddsåtgärder vid cyberattacken den 2 maj. Läs hur du byter lösenord.

printicon
Huvudmenyn dold.
Publicerad: 2018-03-26

Växtgenetiker får teknisk-naturvetenskapliga fakultetens pedagogiska pris

NYHET Nathaniel Street, universitetslektor vid Institutionen för fysiologisk botanik, tilldelas teknisk-naturvetenskapliga fakultetens pris för unga lärare 2018. I prismotiveringen nämns särskilt hans noggrannhet och starka intresse för att utveckla undervisningen. Priset delas ut i samband med universitetets vårpromotion den 19 maj.

– Jag stod i skidliften och kollade e-postmeddelanden när jag fick reda på att jag fått priset, berättar Nathaniel Street. Jag blev så förvånad att jag var tvungen att läsa mejlet två gånger för att vara säker på att det var äkta. Det är fantastiskt att få veta att de ansträngningar man lägger på undervisningen erkänns och uppskattas. Jag förväntade mig verkligen inte detta, särskilt eftersom jag jobbar med så många andra utmärkta lärare på vår enhet.

Nathaniel Street kom till Umeå universitet som post doc i 2007. 2011 fick han en tjänst som forskarassistent och sedan januari 2016 är han universitetslektor vid Institutionen för fysiologisk botanik.

Han har under sin tid vid universitetet snabbt utvecklats i lärarrollen. 2011 tog han över som kursansvarig för institutionens genomikkurser och har sedan fortsatt att utveckla dessa. Han undervisar också i Bioinformatik och genomanalys och Mikrobiologi och basal molekylärbiologi. Han håller även i kursen Plant biology – for future forestry på Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU.

I prismotiveringen kan man läsa att Nathaniel Street är oerhört noggrann i sitt upplägg av undervisningen och håller väl förberedda och klara föreläsningar som uppskattas mycket av studenterna. Han arbetar mycket aktivt med att förbättra formerna för undervisningen. Bland annat har han introducerat interaktiva och studentledda uppsatsdiskussioner, nya laborationer och diskussioner om etik. Flera av dessa initiativ har därefter anamannats av andra lärare på institutionen.

"Han har i arbetet involverat såväl sin egen forskargrupp som Umeå Plant Science Centres bioinformatikplattform, och lyckas på ett oerhört smidigt sätt skapa former och uppgifter i sin undervisning som inte bara ger studenterna kontakt med forskningsfronten, utan som faktiskt också är högst intressant för forskningen, sägs i prismotiveringen. Det har möjliggjorts då han är mycket kompetent inom såväl växtbiologi och genetik som inom avancerad databehandling."

Nathaniel Streets egen forskning handlar om att hitta gener som styr den naturliga variationen samt att utforska de mikrobiella samhällen som är kopplade till skogsträd.

Men, även om forskningen utgör ett viktigt fokus, har han ett stort pedagogiskt intresse och stark vilja att utveckla undervisningen.

– Jag hoppas alltid att jag kan vidarebefordra min egen förtjusning och spänning inför mitt forskningsområde. Det kan vara ett utmanande område att undervisa i eftersom det alltid förändras, men det håller kurserna aktuella. Jag vill inte att studenterna bara ska sitta och lyssna på mig, så det är kul att tänka ut nya sätt att hjälpa studenter att lära sig tillsammans och från varandra och att hjälpa dem utveckla färdigheter att lära sig självständigt i framtiden. De kurser som jag har gått vid Universitetspedagogik och lärarstöd, UPL, har varit en riktig inspiration i detta.

För mer information, kontakta gärna:

Nathaniel Street, universitetslektor, Institutionen för fysiologisk botanik, Umeå universitetTelefon: 090-786 54 73
E-post: nathaniel.street@umu.se

Högupplöst pressfoto på Nathaniel Street

Redaktör: Anna-Lena Lindskog