"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Återbruk av växter och äng för ökad biologisk mångfald

För att spara på naturens resurser och främja den biologiska mångfalden har ett område vid SLU för återbruk av växter skapats och en mindre äng har anlagts.

På huvudcampus, nedanför Sveriges Lantbruksuniversitet mot Campus Arena, har Akademiska Hus upprättat ett område för att kunna mellanlagra och återbruka växter. Detta är växter som tidigare har blivit över och därför kasserats vid om- och tillbyggnationer. I och med den nya återbruksplatsen kommer växter och träd av högre värde kunna sparas och sedan återplanteras då byggnationer är färdigställda eller kunna återbrukas till nya projekt. Genom detta ökas den biologiska mångfalden som Umeå universitet tillsammans med Akademiska Hus och Sveriges Lantbruksuniversitet arbetar för i ramen för det än så länge informella forumet Samverkan för grönt Campus.

- Att återbruka växter är för oss som mark- och fastighetsägare en självklarhet, säger Tomas Andersson, fastighetsförvaltare och ansvarig för campus utomhusytor. Tidigare har alla växter kasserats men det är inte någon hållbar hantering, så därför tar vi om hand om de växter som kan få ”ett andra liv”. Dock, innan växt eller ett träd återbrukas så gör vi alltid en okulär besiktning av växten, exempelvis behöver de ha ett fint rotsystem och inte vissnat för att kunna återbrukas. Vi återbrukar inte heller växter som har drabbats av ohyra eller annan sjukdom.

För att ytterliga gynna den biologiska mångfalden på huvudcampus så har även en yta i anslutning till campusarboretumet söder om SLU gjorts om till ängsmark. På platsen fanns tidigare en uppläggningsyta från diverse byggen. Tanken är att ängssådden ska bli en plats där både växter och insekter som inte annars finns på huvudcampus kan ta plats. Förhoppningsvis ska den även kunna bidra till trivsel, välmående och hälsa samt ett vackrare campus. 

- Att göra insatser som kan öka den biologiska mångfalden är minst lika viktigt för oss som universitet som att jobba med att minska klimatpåverkan, säger Lisa Redin, miljösamordnare på Umeå universitet.

 

Kontaktpersoner

Tomas Andersson
tomas.andersson@akademiskahus.se

Lisa Redin
lisa.redin@umu.se 

Senast uppdaterad: 2022-10-13