"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Om artikeln

Sport specialization in Swedish football players: investigating a model of antecedents and outcomes

European Journal of Sport Science

Vad handlar artikeln om?

Artikeln handlar om vad olika former av idrottspecialisering, som t.ex. tidig specialisering före 12 år och fotbollsgymnasier, betyder för manlig och kvinnlig seniorfotboll. 

Varför är det viktigt att studera detta ämne?

Mot bakgrund av de drömmar om seniorelitnivå som omgärdar barn- och ungdomsfotbollen och de olika ”talangsatsningar” som görs för att förverkliga dessa drömmar är det av intresse att veta mer om olika idrottspecialiseringar och deras betydelse för fotbollsspel i vuxen ålder. Därutöver, då större delen av forskningen inom fältet haft fokus på män och pojkar saknas också kunskaper kring flickors villkor och förutsättningar. Kunskaper kring detta kan hjälpa till att skapa strategier och tillvägagångssätt för förbund, regioner och klubbar för en hållbar idrott.

Ingår det i en större undersökning?

Studien ingår i det större projektet fotbollens talangssystem.

Vad innebär resultaten? 

Huvudresultaten, baserat på enkäter till 1026 spelare (utvalda som talangfulla distriktstalanger de år de fyllde 15 år), visar att tidig specialisering före 12 års ålder INTE ökar sannolikheten att spela fotboll på bredd- eller elitnivå vid 21 års ålder. Snarare förefaller det som att flera olika idrotter före 12 är gynnsamt för seniorspel på både bredd- och elitnivå. Därutöver visar resultaten att fotbollsgymnasiedeltagande inte ökar sannolikheten för att nå elitnivå. Det är intressant då idrottsgymnasiernas idé är att det ska vara en väg mot elitnivå. Därutöver återfinns det skillnader mellan kvinnor och män som gör att man kan konstatera att resultaten bekräftar på så sätt den historia av ojämlikhet som finns och som fortsätter att skapa hinder för kvinnliga idrottare

Är det något i resultaten som förvånar er?

En sak som kanske förvånar är den uteblivna relationen mellan fotbollsgymnasier och elitfotboll. Det är emellertid så att fotbollsgymnasier ökar sannolikheten för att man spelar fotboll överhuvudtaget (breddnivå) som ung vuxen, vilket man kan fundera vidare på.

Var det en spännande studie att göra och varför?

Jepp, intressant att ta sig an forskningsfältet tidig specialisering och konstatera att de tidigare empiriska underlagen har varit ”ojämna” och konstatera att denna studie ger ett tillskott till fältet.

Söderström, T., & Garn, A. C. (2022). Sport specialization in Swedish football players : investigating a model of antecedents and outcomes. European Journal of Sport Science. Epub ahead of print. https://doi.org/10.1080/17461391.2022.2153084

Senast uppdaterad: 2023-02-16