"False"
Hoppa direkt till innehållet

Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Läs hur du byter lösenord.

printicon
Huvudmenyn dold.

Albina Waithaka

Albina forskningsintresse är post-transkriptionell genreglering och är just nu postdoctore i Oliver Billkers lab.

Kontakt

E-post
Telefon

Verksam vid

Anknytning
Postdoktor vid Institutionen för molekylärbiologi Enhet: Grupp Oliver Billker
Plats
6K och 6L, Sjukhusområdet Umeå universitet, 901 87 Umeå

Albina har en doktorsexamen från Heidelberg University i Tyskland inom området RNA-biologi där hon undersökte rollen av mRNA-bearbetning i reglering av genuttryck med hjälp av modellorganismen och parasiten Trypanosoma brucei.

Efter sina doktorandstudier anslöt hon till Oliver Billker lab och hennes forskning fokuserar på att förstå mekanismer bakom post-transkriptionell genreglering i den sexuella utvecklingen av Plasmodium, parasiten som orsakar malaria. Post-transkriptionell kontroll spelar en avgörande roll i överföringen av parasiten från värden till vektorn, men mycket är fortfarande okänt om de specifika mekanismerna som är involverade. För att förstå dessa mekanismer utvecklar hon en riktad knock-out-screening för att hitta gener som är viktiga för att reglera translation av moderns mRNA.

Dessutom samarbetar hon med Ellen Bushell lab för att utveckla en målsökande CRISPR-metod som kommer att möjliggöra studier av gener som är nödvändiga för utveckling av zygoter. Resultaten från hennes arbete förväntas bidra till vår förståelse av gener som är nödvändiga för Plasmodiums överlevnad under överföring. I slutändan kan denna kunskap bidra till utvecklingen av välbehövliga terapier för malariainfektion.

Forskargrupper

Gruppmedlem