Hoppa direkt till innehållet

Kakor

För att kunna chatta behöver du tillåta att Microsoft Dynamics använder kakor.

printicon
Huvudmenyn dold.
Personalbild Maria Wisselgren

Maria Wisselgren

Jobbar som utredare på CEDAR, en befattning med mångskiftande arbetsuppgifter och roller. Är även involverad i två olika projekt som gästforskare. 

Kontakt

E-post
Telefon

Verksam vid

Anknytning
Plats
Norra Beteendevetarhuset, 4 tr, Umeå universitet Umeå universitet, 901 87 Umeå

Jag har jobbat som utredare vid CEDAR sedan 2006. Dessförinnan disputerade jag 2005 i historia vid Umeå universitet, med inriktning mot historisk demografi, med avhandlingen "Att föda barn: från privat till offentlig angelägenhet. Förlossningsvårdens institutionalisering i Sundsvall 1900-1930".

Befattningen som utredare på en forsknings- och infrastrukturenhet är berikande, mångbottnat och omfattar många olika roller. Jag har under åren som utredare jobbat i många skilda projekt som handlat om allt från länkning av historiska källor i databaser till att skriva en handbok om släktforskning i Sápmi.

I rollen som datauttagssamordnare har jag kontakt med såväl nationella som internationella forskare som är intresserade av att göra datauttag från någon av de historiska databaser som finns på CEDAR. I rollen som forskningssamordnare samordnar jag exempelvis seminarieverksamheten vid CEDAR, gästforskarbesök, m.m.

Jag har även möjlighet att bedriva viss forskning i min tjänst, vilket är väldigt stimulerande. För tillfället är jag med i forskningsprojektet "Kolonisation och hälsa", med Per Axelsson som projektledare, där jag har fått chansen att fortsätta forskningen om förlossningsvårdens institutionalisering i Sverige, med särskilt fokus på Sápmi, under 1900-talets första hälft.

I ett annat projekt, Lotta Vikströms ERC-project DISLIFE, undersöker jag hur svenska myndigheter fört statistik över olika former av funktionsnedsättning i Sverige under perioden 1860 till 1930.

CEDAR Working Papers, 2021:8
Wisselgren, Maria J.; Vikström, Lotta
Three centuries of northern population censuses, Abingdon: Routledge 2018 : 61-86
Axelsson, Per; Wisselgren, Maria J.
Sveriges släktforskarförbunds handböcker, 12
Samiska Rötter: släktforska i svenska Sápmi, Solna: Sveriges släktforskarförbund 2016 : 5-7
Axelsson, Per; Engberg, Elisabeth; Lantto, Patrik; et al.
The History of the Family, London: Routledge 2016, Vol. 21, (1) : 61-86
Axelsson, Per; Wisselgren, Maria J.
Samiska rötter: släktforska i svenska Sápmi, Stockholm: Sveriges Släktforskarförbund 2016 : 29-42
Wisselgren, Maria J.; Silversparf, Agneta
Historical Methods, Taylor & Francis Group 2014, Vol. 47, (3) : 138-151
Wisselgren, Maria J.; Edvinsson, Sören; Berggren, Mats; et al.
Historiens mångfald: presentation av pågående forskning vid institutionen för historiska studier Umeå universitet, Umeå: Institutionen för historiska studier, Umeå universitet 2004 : 154-166
Wisselgren, Maria J.